Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Lakossági gázár-kompenzáció októbertől

Októbertől életbe lép a lakossági gázár-kompenzációs rendszer. Az egyéni mérővel rendelkezőknek nem kell semmit tenniük a kedvezmény igénybevételéhez, ám a társasházak képviselőitől minél hamarabb egy nyilatkozatot vár az Égáz Rt.
A földgázellátásról szóló törvény alapján októbertől csökkennek a lakossági földgázárak. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közleménye szerint a jelenlegi lakossági gázár 1500 köbméter fogyasztásig 6 százalékkal, 1500 és 3000 köbméter között 4 százalékkal csökken.

A kompenzációs rendszer bevezetése révén megmarad a különbség a lakossági és a nem lakossági árszabályozás között.
A minisztériumban most készül a rendelet az új árszabályozás feltételeiről. A GKM közleménye hangsúlyozza, hogy a lakossági fogyasztókat nem terheli majd energiaadó, a földgáz jövőre sem kerül a 25 százalékos áfakulcs alá.

Nincsenek rendeletek

– A lakossági gázárkompenzáció-rendszerre vonatkozóan már elkészült a rendelet, ami október 1-jétől életbe is lép – nyilatkozta a Kisalföldnek Kele Sándor Zsolt. Az Égáz Rt. kereskedelmi és ügyfélszolgálati igazgatóhelyettese érdeklődésünkre elmondta: az árszabályozás új feltételrendszeréről még nincs rendelet, s erről egyelőre nem is rendelkeznek információkkal. Az energiaadóval kapcsolatos rendelet szintén nem született még meg. Annyi azonban tudható, hogy ez a lakossági ügyfeleket nem fogja érinteni.

Hírlevélben tájékoztatnak

Az ügyfeleket az Égáz Rt. hírlevélben tájékoztatja az újdonságokról, amit októbertől folyamatosan a számlával együtt juttatnak el hozzájuk. Az egyéni mérővel rendelkezőknek semmit nem kell tenniük, a távhő esetében a szolgáltató cég fogja jóváírni a kedvezményt a lakossági fogyasztóknak. A társasházaknál azonban a közös képviselőktől nyilatkozatot vár minél előbb az Égáz Rt. Ebben fel kell tüntetniük a lakások számát, valamint azt, hogy a gázfelhasználás hogyan oszlik meg a lakossági és a nem lakossági fogyasztók között az adott épületen belül.
A közös képviselők a nyomtatványhoz napokon belül az ügyfélszolgálati irodákban, valamint a részvénytársaság internetes honlapján (www.egaz.hu) is hozzájuthatnak.

A rendszer pontosan kijelzi

Október 1-jétől lép tehát életbe a kedvezményes gázár. A háromhavonkénti leolvasás során az Égáz Rt. automatikus rendszere pontosan kijelzi, hogy az egyes ügyfelek kevesebbet vagy többet fogyasztottak-e az adott kategóriában meghatározott mennyiségnél. Ennek alapján kerül sor a korrekcióra, vagyis a kedvezmény mértékének a kiegyenlítésére. A jóváírás összegét minden esetben a számlán fel fogja tüntetni a szolgáltató. (Politikai reagálások az 5. oldalon.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tulajdonrészt akarnak a húsgyárban a gazdák

Szerdán Kapuváron mintegy 110 egyéni gazda és 22 társas vállalkozás részvételével megalakult a… Tovább olvasom