Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Lámfalussy nem aggódik az euró miatt

Nem aggódik az euró miatt a spekuláció keltette izgalom nyomán, de a görögöknek rendbe kell hozniuk államháztartásuk helyzetét - jelentette ki Lámfalussy Sándor, "az euró atyja", aki egy vasárnap esti televíziós műsorban a magyarországi oktatási-, egészségügyi-, és adóreformot is sürgette.
A neves pénzügyi szakember, aki a köztársasági elnök által létrehozott Bölcsek tanácsának a tagja, úgy látja hogy "az euróövezet annyira tartós, hogy szétrobbanásáról szó sem lehet".

Az MTV A szólás szabadsága című műsorában Lámfalussy Sándor jelezte, hogy az euróövezet válságáról, illetve széteséséről már a kezdetek óta kongatják a vészharangot, minden hat hónapban egyszer megjósolták, hogy "a következő szakasz már lehetetlen lesz", majd az időpontot tíz hónapra tolták ki, azaz az ilyen jóslatokhoz "már hozzá vagyunk szokva".

A pénzügyi szakember szerint Görögországnak rendbe hoznia a költségvetését, hiszen a GDP-arányosan kialakult 12-13 százalékos államháztartási hiány tarthatatlan, nem is szólva a GDP 120 százalékára rúgó államadósságról.

Az euró elleni spekulációra vonatkozó kérdésre Lámfalussy azt felelte, hogy ha a "piacok veszélyt érzékelnek, akkor mindig túlreagálják a helyzetet".

Magyarországnak előnyös lenne az euró bevezetése, de csak azután ha a "gazdasági működés normálissá vált, és stabilizálódott az árfolyam" - magyarázta a pénzügyi szakember.

Lámfalussy Sándor szerint Magyarországon szükség van az oktatás, egészségügy, a nyugdíj és az adórendszer reformjára, és ezeket a feladatokat a következő kormánynak kell megoldania.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat autó ütközött a 6-os úton

Két balesetben hat autó ütközött a 6-os út bevezető szakaszán vasárnap este a fővárosban, a Fonó és… Tovább olvasom