Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Lány Finnországból

Fél évig egy finn lány dolgozik a győri Gyermekek Házában. A húszéves Anna Rautio régiónk első, az Európai Önkéntes Szolgálat által közvetített vendég. Új otthonát megszerette, barátokra tett szert, de állítja: semmi pénzért nem ülne volánhoz Győr útjain...
Az ifjúsági minisztérium égisze alatt működő Európai Önkéntes Szolgálat pályázatára nyújtotta be ajánlatát tavaly a győri Gyermekek Háza. Régiónkban elsőként lehetőséget kaptak arra, hogy fél évre vendégül lássanak egy külföldi önkéntest. Negyven jelentkező közül választották ki Anna Rautiót, aki februárban érkezett Finnországból.
A lány besegít a kézműves-foglalkozásokon és logókat tervez. Szabadidejében a Széchenyi-egyetemen tanulja nyelvünket. Amikor a programra jelentkezett, maga kérte, hogy az unió országai közül ide jöhessen. Új otthonát hamar megszokta, 20. születésnapját néhány hete már itteni barátaival ünnepelte. Amikor az udvariasság szóba kerül, elmeséli, hogy egyik sétája alkalmával ismeretlenül megszólított egy járókelőt. A hölgy, meglepetésére, olyan barátságos volt, hogy még az otthonába is meghívta egy beszélgetésre.
Annát még nem nagyon gyötri a honvágy. Ha van valami, a finn tradicionális barna kenyér az, amit igazán hiányol, ízéhez hasonló péksüteményt itt hiába keresett. A legnagyobb gasztronómiai meglepetés számára az volt, hogy mi, magyarok kirántjuk a sajtot. Hogy a klíma vagy a levegőváltozás tette-e, rejtély, de Anna itt-tartózkodása alatt szerette meg a banánt és kóstolta meg a kivit.
Hiába teltek a hónapok, Annának a közlekedést nem sikerült megszoknia. Szerinte dinamikusabban vezetünk és néha figyelmen kívül hagyjuk a közlekedési szabályokat. Semmi pénzért nem ülne Győrben volánhoz...

Bemutatná hazáját

Anna 45 perces interaktív programot dolgozott ki hazája bemutatására, melyet bármelyik iskola kérésére szívesen bemutat egy angolóra keretében. Jelentkezni a 96/518-032-es telefonszámon lehet Lencse Andreánál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város érdekeire figyelemmel

(Lakossági akarat – Kisalföld, 2006. április 22., 8. oldal) Tovább olvasom