Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Lapok a győri egyházmegye

több évszázados krónikájából

Zsebedics József több évtizede kutatja a katolikus egyházközségek múltját. A győr-szigeti plébános helytörténeti munkái közül a győri Szent Erzsébet-

lelkészségről nemrég készült könyvecske jelent meg.
A Kapuvár környéki pusztai iskolákról, az ott élők lelkipásztori ellátásáról, Kapuvár templomairól készült helytörténeti tanulmányai után Zsebedics József két évvel ezelőtt a győr-szigeti plébánia 1712 és 1951 között jegyzett „historia domusát” adta közre.
– Amikor huszonnégy év kapuvári plébánoskodás után Szigetbe kerültem, nagy érdeklődéssel olvastam elődeim, köztük Nagy Viktor kézzel írott feljegyzéseit a hajdan önálló település és plébániája életéről, történetéről. Ezt egészítettem ki még két évtizednyi adattal – mesélte érdeklődésünkre az atya, majd hozzátette, hogy a pap elődök példája, szolgálata, kultúrát gyarapító ténykedése nagy hatással volt rá.
A további aprólékos kutatómunka eredményeként közreadott „A kapuvári és a gartai egyházközség története” című következő könyvével sajátos történelmi sétára invitálta az olvasót: a várkápolnától Kapuvár első fa-, majd kőtemplomán, első plébániai iskoláján keresztül a kapuvári nagytemplomig. A tudós plébános idén tavasszal Vitnyédi Németh István, a jeles, mégis kevésbé ismert pap-költő életművét gondozta és jelentette meg a „Megjött a nyár” című kötetben. Nemrégiben pedig – méltó módon kapcsolódva a most megnyíló Szent Erzsébet-emlékévhez – archív és színes új fotókkal illusztrált könyvecskében emlékezett meg a győri Gyepszélen működő Szent Erzsébet-lelkészség kialakulásáról.
Zsebedics József számba vette azoknak a lelkészeknek – köztük Gálos Józsefnek – a szolgálatát, akik a „történelmi nehéz idők”-ben a „nagyon szegény és elesett emberek apostolai”-ként sokat segítettek és tettek azért, hogy a Trianon- (később Szent Erzsébet-) telepen vallási élet alakuljon ki, az ott élők erkölcsileg és szociális helyzetükben előbbre jussanak. Végül a lelkészség legújabb örömét is megörökítette a krónikás: azokat a munkálatokat, amelyek eredményeként tavaly nyártól egy felújított, toronnyal ékesített Szent Erzsébet-templom várja szentmisére, rendezvényekre a helyi híveket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A heti eredmények

13 pontos: Papp Szandra (Nagyszentjános). Tovább olvasom