Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Lappangó feszültség

Bugovics Zoltán szociológus: „Egy demonstráción képződött tömegből bármikor kiválhat a szélsőség, ami teljesen kontrollálhatatlan. Amikor ez a csoport aktiválódik, a tömegben részt vevők egyenlővé válnak, s bennük korlátozott gondolkodásmód lesz úrrá. Ehhez elég egy pillanat, egy kritikus pont, mint például, ha korlátozzák a tömeget, ha bezárnak egy ajtót, vagy megjelenik egy hatósági személy. Ha egy évvel korábban kérdezik tőlem, lehetséges-e ilyen Magyarországon, nemmel válaszolok. Miért jött mégis létre? Nem hinném, hogy az agresszió elindítása mögött politikai erő állna. A társadalomban ugyanakkor lappang egy bizonyos feszültség, ami bármikor kirobbanhat, és a politika durvította el a helyzetet úgy, hogy az agresszió elszabadulhatott.”

Dr. Halmai Gábor, a győri Széchenyi István Egyetem alkotmányjogi tanszékének vezetője, egyetemi tanár: „A békés gyülekezési jog alkotmányos jog. A tévé előtti tüntetők viszont nem voltak békések, az a részük nyilvánvalóan nem, amelyik azzal ment oda, hogy elfoglalja az épületet. Ezek az emberek felfegyverkezve érkeztek, vagy közben fegyverkeztek fel (a husángok, kerítésdarabok itt fegyvernek minősülnek), őket a gyülekezési jog alkotmányos védelme így nem illeti meg. Bűncselekmények, amiket elkövettek: rongálás, hivatalos személy elleni erőszak, lopás. Ráadásul ezeket a tegnapi tiltakozó demonstrációkat előre be is kellett volna jelenteni, mert szerintem azok nem kampányesemények voltak. Akkor is megtörténtek volna ugyanis, ha nincs választási kampány. A rendőrség rendkívül nagyvonalúan járt el, amikor ettől eltekintett.”
Korcsmáros György, a Győri Nemzeti Színház igazgatója: „Nagyon vigyázni kell, ki mit mond, akár a jobb-, akár a baloldalon, mert nagyon sok ember elhiszi.”
Balogh József győri polgármester, szocialista országgyűlési képviselő: „Bevallom, nem számítottam arra, hogy idáig fajulnak az események. Hajnali fél négyig néztem a tévét. Amúgy sem tudtam volna aludni, mert az ablakom alatt jöttek-mentek a rendőrautók – délután fél háromtól ugyanis már Budapesten voltam, öt óráig győri ügyeket intéztem, majd részt vettem az MSZP frakcióülésén. Rendkívül sajnálatosnak tartom, hogy a békésnek induló tüntetés rongálásba, garázdaságba, sok sebesülést okozó atrocitásba csapott át. Ez messze túlmegy a törvények biztosította kereteken, nem képezi a demokrácia részét. Az ilyenfajta erőszakot a demokratikus államnak meg kell előznie és akadályoznia.”
Dr. Havasi Ferenc, a KDNP győri elnökségének tagja: „Véleményemet továbbra is fenntartom, Gyurcsány Ferencnek és kormányának távoznia kell, az erőszak minden formájától azonban elhatárolódom. Demokráciában nem lehet forradalmat csinálni, nincs is rá szükség. A problémákat csak és kizárólag békés, törvényes eszközökkel lehet megoldani.”
Kiss János, a Győri Balett igazgatója: „Én ilyet még nem éltem meg, és nagyon bízom benne, hogy sem a gyerekeim, sem az unokáim nem fognak ilyet megélni. Tegnap a Kisalföldnek adott rövid nyilatkozatomban mintha megéreztem volna, mi fog történni, bár én csak a hétvégére jósoltam az ilyen eseményeket. Az egész országból égnek a telefonok, a tegnap éjjelről beszél mindenki, érezhető, az emberek érzékenyek pártállásra, fajra, nemre való tekintet nélkül az ilyen helyzetekre. Azt gondolom, most minden józanul gondolkodónak, érzőnek össze kell fogni azért, hogy országunk tovább fejlődhessen. Magyarországon morális válság van, de én bízom a demokráciában. Remélem, egy összehívott rendkívüli parlamenti ülésen közös felelősséggel, pártoktól függetlenül megoldják ezt a helyzetet.”
Walter Dezső soproni polgármester: „Ugyanúgy látom a helyzetet, mint a köztársasági elnök. A kormány elmozdítására két alkotmányos lehetőség lenne: vagy Gyurcsány Ferenc lemond, de miért mondana le, hiszen ő a reformokat akarja véghezvinni. A másik, hogy a parlamenti többség megvonja tőle a bizalmat, de miért vonnák meg, éppen ellenkezőleg, teljes szélességgel mögötte állnak. A tüntetésekkel kapcsolatban az az álláspontom, hogy lehet véleményt nyilvánítani, de nem lehet garázdálkodni, szobrokat megrongálni, törni-zúzni. Nem lehet tönkretenni azokat a javakat, amiket a másik ember létrehozott. Ez nem demokrácia, hanem anarchia. Elfogadhatatlan, hogy az a párt, amely elvesztett három választást, törvénytelen eszközökkel akar a hatalom közelébe kerülni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyháziak a forradalomban és a megtorlás idején

Veres András szombathelyi megyés püspök pénteken Mosonmagyaróváron a Barankovics Akadémián 1956… Tovább olvasom