Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Lassan halad a Tubes-per

Április közepére halasztotta szerdán a Fővárosi Bíróság a Tubesre tervezett radar kapcsán már két éve indult közigazgatási per folytatását.
A halasztás oka, hogy a perbe már az elmúlt év őszén, a felperes civilek oldalán beavatkozó Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa betekintést nyerhessen a minősített iratokba. A honvédelmi tárca szerint időhúzásról van szó, a Civilek a Mecsekért Egyesület sikerként könyveli el az esetet.

A perben résztvevő Istenkúti Közösségért Egyesület ügyvédje az új polgári perrendtartás szerint kérte a tárgyalás elhalasztását szerdán. Az építési engedély alapját képező tervdokumentációt, a titkosított iratokat ugyanis szerinte a felperes civilek nem ismerhették meg, csupán a szakhatósági hozzájárulásokból lehetett következtetni az eddig támadott törvénysértésekre - tájékoztat közleményében a Civilek a Mecsekért Egyesület. Ezzel meghiúsult a szerdára megidézett hét tanú meghallgatása. Az új perjogi szabályok szerint a perben bizonyítékként nem használható fel olyan okirat, amelynek megismeréséhez a minősítő, a titokgazda nem járult hozzá. A teljes építési tervdokumentáció ismerete nélkül viszont nem lehet megállapítani, hogy szabályos-e az építési engedély és a felperesek sem tudnak megfelelő kérdéseket feltenni a tanúknak.

A halasztással a civilek építész szakértőjének és az oldalukon beavatkozó ombudsmannak április 15-ig, a következő tárgyalási napig lehetősége lesz betekinteni a titkosított anyagokba is. A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye szerint azonban időhúzásról van szó. Szerintük az ombudsman már négy hónapja, a felperes civilek pedig a per kezdete óta, vagyis négy éve bármikor megnézhették volna az iratokat. A HM szerint az engedélyeztetéskor minden jogszabályt betartottak. A tárca szerint az építési engedély felfüggesztésére vonatkozó döntés megváltoztatható. A bíróság ezért engedélyezte, hogy az erre vonatkozó iratokat részletes indoklással a HM előterjessze.

Olvasóink írták

  • 1. comet 2009. január 29. 12:15
    „német ismerőseimnél anno elvittek egyszer egy Hof közeli dombos, erdős területre, ahol mutattak egy radarállomást ami a legmagasabb dombtetőt csúfitotta el és örömmel mondták hogy ez fog Magyarországra kerülni. Csak szeretnétek - válaszoltam mert még nem lehetett hallani itthon semmit erről. Talán egy év múlva röppent fel a hír hogy Tubes-re telpítenének egy ilyen szörnyűséget (kinn minden lényeges dolgot előbb tudnak amúgy rólunk mind mi, így volt ez pl. az IMF kölcsönnel is).
    Én láttam azt a fém tákolmányt a dombtetőn meg láttam az örömet is a németek arcán hogy megszabadulnak tőle. Szekeres úr jó lenne ha vissza fogna magából és nem túratná szét tájainkat, NATO felettesei kénye kedve szaerint. Ja, meg biztos nem filléres telepítésről lesz szó. Várjunk még pár évet inkább hátha a Horvátokat is átvágják a NATO dumával, ott vannak kopár hegyek amik magasabbak is mint a mieink tegyék oda a cuccost.
    Meg beszédei előtt kevesebb töményet igyon Szekeres úr, mert az ittas beszédeivel az országot járatja le.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4,2 milliárdot spóroltunk a táppénzzel tavaly

Tavaly 4,2 milliárd forintot spóroltunk azzal, hogy nem igyekeztünk olyan vészesen táppénzre. Tovább olvasom