Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Látogatható lesz a szegedi vártemplom ásatása

Augusztus 1-jétől az érdeklődők szakavatott vezető segítségével közvetlen közelről figyelhetik meg a középkori szegedi vártemplom feltárási munkálatait - jelentette be Horváth Ferenc, az ásatás vezetője a Tisza-parti városban.
Megnyitjuk a nagyközönség előtt az eddig helyreállított romokat, s egyúttal lehetőséget teremtünk arra, hogy az érdeklődők az éppen folyó régészeti feltárást is látogathassák - mondta a Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettese a rendkívüli kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón.

A középkori vártemplom első falmaradványai 1998-ban kerültek elő, a rendszeres ásatások pedig három esztendeje kezdődtek el, s várhatóan még a jövő évben is folytatódnak - közölte a szakember. Hozzátette: a feltárást megkönnyíti, hogy tavaly előkerült egy olyan dokumentum, amely a vártemplomot közvetlen a lebontás előtti állapotában ábrázolja.

A régészek eddig félezer sírt és több száz gótikus faragványt, falmaradványt találtak, s immáron tisztában vannak azzal, hogy miként nézett ki a 14. század elején épített, a középkori vár udvarán álló templom, melynek reményeik szerint hamarosan megtalálják a nyugati bejáratát is.

Fogas Ottó régész elmondta, hogy a múzeumok látogatói eddig az ásatások leleteinek legszebb darabjait láthatták a kiállításokon, most azonban testközelből figyelhetik meg a régészek munkáját, s megismerkedhetnek a vár és a templom történetével is. A szakember közölte: jelenleg a templom padlója alatti sírkamrákat tárják föl, ahova a leletek alapján a város módosabb polgárai temetkeztek. A családi kriptákat feltehetően évtizedeken keresztül bérelték, több generáción keresztül is használták, volt olyan kamra, ahonnan harminc csontváz került elő.

Az augusztus 1-től kezdődő ásatási látogatások idegenvezetéssel történnek a múzeum nyitvatartási idejében - hétfő kivételével 10-től 16 óra 30 percig. A 300 Ft-os jegyek megvásárlására a vármúzeumban kerülhet sor. Csoportok a tervek szerint félóránként indulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekotthonok találkozója Kecskeméten

Július harmincegyedikén veszi kezdetét Kecskeméten a yermekotthonok X. Európa Kupa döntője… Tovább olvasom