Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Látványos legek musicalje

Kentaur mindent tud a Miss Saigonról. A világ több részén ő álmodta meg a színpadképet a vietnami Pillangókisasszonyhoz. Hogy miként van ideje látványt tervezni Svédországtól Ausztráliáig, igazán nem értem, hiszen idehaza is versengenek érte a rendezők. Azt tartják róla, ma ő a legjobb: maximalista, pimaszul merész és lehengerlően sokoldalú.

Kentaur
–  A díszlettervezők nem kedvelik a győri színpadot, mert beláthatatlanul és belakhatatlanul hatalmas. Önnek sikerült megbarátkoznia vele, vagy osztja a kollégák véleményét?

– Nem tudom, hogy a díszlettervezőknek mi a bajuk ezzel a színpaddal, az egyik legjobb, ha nem a legjobb Magyarországon. A nézőtér és a színpad viszonya tökéletes. Igyekeztem maximálisan telerakni a színpadot, valamennyi lehetőségét kihasználom. Hatalmas a díszlet, az egyik legnagyobb, ami a kezeim közül kikerült.

– Szinte végigtervezte a Schönberg-musicalek repertoárját külföldön is. A magyarországi bemutatók kizárólagos tervezési joga az öné?

– Nincs ilyen szerződésem, de általában én szoktam csinálni a darabokat. Ez egy rendkívül bizalmatlan társaság, részben a minőségi követelményeik miatt, részben egy picit a nagyképűségük miatt, de ezt dupla idézőjelben értem, mivel nekem nem volt személyes rossz tapasztalatom velük. A Miss Saigont akár a Menczel Robi is tervezhette volna, akivel jóban vagyunk és aki csodálatosan megoldotta A nyomorultakat is. Annyira kevés idő volt a munkára és annyira bonyolult a mű színpadtechnikailag, a történet fűzésében, díszlettechnikailag, hogy egy év lett volna csak a felkészülés. Praktikus oka volt a felkérésemnek, hatszor készítettem díszleteket a Miss Saigonhoz. Van hasonlóság abban, amit Svédországban, Ausztráliában és Manilában csináltam, mégis teljesen új a látványvilág. Vannak hasonló elemek, de a koncepció teljesen megváltozott. Úgy gondolom, hogy sikerült kiforrott, tiszta, átlátható és követhető látványt csinálnom. Boldogan vállaltam, mert bennem volt régóta egy újabb Miss Saigon lehetősége.

– A díszletekhez is kellett engedélyt kérni?

– Igen, de ez nem megalázó dolog és ez nem bizalmatlanságról szól.

– Hogyan mozog a győri színházban?

– Az az előnyöm, hogy én már visszafelé is el tudom énekelni a darabot. Szerénytelenség nélkül állítom, hogy Miss Saigon-szakértő vagyok. Meglepetés a műszaki gárda hozzáértése. Két hetet veszítettünk, el vagyunk csúszva, éjjel-nappal dolgozunk és úgy nézünk ki, mintha most mennénk a bontóba...

– Még tudják szeretni egymást, vagy már újra tudják szeretni egymást?

– Nagy veszekedésektől mentes volt a próbaidőszak, a Gyuri (Korcsmáros György rendező) kézben tartja a produkciót. Jó a légkör, de hullafáradtak vagyunk.

– Mennyire használhatóak még a győri színpadtechnikai berendezések?

– Nem használhatatlanok, ez még mindig egy működőképes színpad. Egy felújítás ráférne a padlóra, a világításban nagyon jó dolgok vannak. Nem jó a helyzet, de nem katasztrofális. A Magyar Állami Operaházhoz képest például a győri színház nagyon jól áll. Csoda, hogy az Erkel Színház nem dől össze, az már a vég.

– Kentaur ma az ország legmenőbb díszlettervezője, ennek megfelelően sztárgázsit kap?

– Egy az összeg, amibe a produkció kerül. Egy színházat nem produkciónként kell mérni, hanem évadonként. Kellenek látványos produkciók, mert ezekkel lehet színházba szoktatni a nézőt. Nem vagyok sztárkultuszhívő, de vannak dolgok, melyekhez színvonalas művészeket kell hívni. Ezt a fajta zenés színházat tizenöt éve csináljuk Magyarországon, új a szakma és nagyon szűk az a kör, aki erre képes.

– Megfelel ennek az igénynek a győri Miss Saigon?

– Nagyon jó lesz. Minden szempontból kitűnő a gárda, a rendező, a koreográfus... Gazdaságilag és látványilag is komoly előadás születik, mert a színház áldozott rá.

– Hagyták álmodni?

– Azt kell mondanom, ki lett nyalva a fenekem...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átszervezés és létszámleépítés

Szervezeti és személyi változásokkal, létszámleépítéssel, hatékonyabb költséggazdálkodással szeretné megőrizni versenyképességét a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. Összesen 124 munkatársuktól válnak meg, közülük 19-en még a soproni gyárban dolgoznak. Tegnap lemondtak az igazgatóság tagjai. Az átszervezéseket a piaci viszonyok megváltozása kényszerítette ki. Tovább olvasom