Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Lázár: a bűnök elkövetőit jóvátételre kell kötelezni

húsz év után jutott el oda a magyar törvényhozás, hogy elkészült az a törvényjavaslat, amely bizonyos igazságot szolgáltat - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.
Az úgynevezett sortűzper még erkölcsi elégtételt sem szolgáltathatott, de az elfogadás előtt álló törvényjavaslat a bűnök jóvátételére kötelezi az elkövetőket - mondta Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője csütörtökön Salgótarjánban az 1956. december 8-i sortűz áldozatainak emlékére rendezett városi gyásznapon.

Lázár János úgy fogalmazott: húsz év után jutott el oda a magyar törvényhozás, hogy elkészült az a törvényjavaslat, amely bizonyos igazságot szolgáltat.

"Kimondatik végre, hogy a Kádár-rendszer egy bűnös rendszer volt, hogy a kommunista diktatúrának igenis voltak áldozatai, és a bűnök elkövetőit jóvátételre, a bűnök jóvátételére kell kötelezni" - mondta.

A politikus hangsúlyozta: 55 év távlatából el kell döntenünk, hogy melyik oldalon állunk, ki kell mondanunk, hogy hová tartozunk, hová húz a szívünk, és mit vállalunk, az elmúlt 55 év melyik örökségét, a térnek melyik felét, és a fegyver melyik oldalát. Azt az oldalt, ahol a ravaszt húzták, vagy azt, ahol azok voltak, akikre céloztak - fogalmazott.

Lázár János arról is beszélt, hogy a megtorlásnak "tervrajza" volt 1956-ban. Mint kifejtette, Kádár János és megbízói is tudták, hogy "ha nem váltanak a megtorlás magasabb fokozatába, akkor a legyőzöttnek hitt magyarság márciusban tényleg újra kezdi". Ezért a konszolidáció hetei után erős üzenetet kellett küldeni azoknak a magyaroknak, akik hittek az újrakezdés lehetőségében. Ezért ismételték meg országosan a Nyugati pályaudvaron - főpróbaként - leadott sortüzet - mondta a frakcióvezető.

Az ünnepségen Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz), Salgótarján polgármestere a város történetének legsötétebb, legtragikusabb napjának nevezte 1956. december 8-át. Mint felidézte, azon a szombaton a pufajkások előre kitervelten lőttek a békésen tüntető tömegbe, majd a kiadott kommunista közleményben az állt, hogy a tüntetők gránáttámadást intéztek, és tudatosan provokálták a szovjet barátokat.

Bérczesi Mihályné, a Pofosz Nógrád megyei elnöke a megemlékezésen hangsúlyozta: ki kell mondanunk, hogy nincs bocsánat arra, ami itt és akkor történt.

Indokolatlan, iszonyatos mészárlás volt, elévülhetetlen bűntett, még akkor is, ha egyesek újabban megint mentegető magyarázatokat találnak ki, miközben a megbocsátást és a felejtést szorgalmazzák - tette hozzá.

Salgótarjánban 1956. december 8-án mintegy négyezren tüntettek a Vásártéren a letartóztatott forradalmárok kiszabadításáért, amikor karhatalmisták és szovjet katonák tüzet nyitottak a békés tömegre. A hivatalos adatok szerint 33 férfi, 11 nő és két fiúgyermek halt meg, 80-an megsérültek a sortűz következtében, de a kutatások ellenére máig nincsenek pontos adatok. A Pofosz 131-re teszi az áldozatok számát.

Olvasóink írták

  • 2. szatyi 2011. december 09. 08:15
    „Valakit -bűnösként- CSAK bíróság ítélhet el, ha még beszélhetünk "jogállamról". Ezt Lázár Jánosnak is illene tudni, ha már jogi végzettsége van.”
  • 1. tótkomlósi 2011. december 08. 21:02
    „Majd a bíróságon is tessen erre emlékezni, mikor önöket fogják számonkérni!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bereményi Géza lehet a Thália és a Mikroszkóp új igazgatója

A szakmai bizottság Bereményi Géza pályázatát támogatta a Thália Színház és a Mikroszkóp Színpad… Tovább olvasom