Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Lázár: a feladatom nem hatalom, hanem szolgálat lesz

A teljes kormányzati munka politikai összehangolása lesz az elsődleges feladata a Miniszterelnökség élén Lázár Jánosnak, a Fidesz-frakció leköszönő vezetőjének.
A politikus az államtitkári kinevezése és az Orbán-kormány megalakulásának kétéves évfordulója alkalmából az MTI-nek adott interjúban elmondta: a jövőben várhatóan a Miniszterelnökség felügyeli majd a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt és az Információs Hivatalt is. Lázár János frakcióvezetőként elért legnagyobb sikerének az ország alkotmányos berendezkedése megújításában való közreműködést, "a keretek kialakítását" nevezte.

Külön kiemelte a bankadó bevezetését és a végtörlesztést, mert ezzel a válság idején is sokakat tudtak tehermentesíteni. Hibájának az ellenzékkel való egyeztetés hiányát említette. Kérdésre nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az elkövetkező években újra elinduljon a hódmezővásárhelyi polgármesteri székért.

Lázár lesz a kapcsolattartó a kormány és a frakciószövetség között

Lázár János tartja majd a kabinet nevében a kapcsolatot a kormánypárti frakciószövetséggel az elkövetkező időszakban.

A politikus, a Fidesz-frakció leköszönő vezetője ezt azután mondta újságíróknak, hogy Áder János köztársasági elnök kedden kinevezte őt a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak, Varga Mihály helyére.

A Miniszterelnökség szervezeti struktúrája és feladatai is megváltoznak majd - jelezte Lázár János, hozzátéve, "azt gondolom, hogy a miniszterelnök talán mint vidéki képviselőre és némi tapasztalatot szerzett polgármesterre" is számít rá a következő időszakban.

A legfontosabb, hogy minél több siker szülessen Magyarországon a következő két évben - mondta.

Új feladatáról szólva a politikus úgy fogalmazott: "komoly próbatétel, hogy egy ilyen lusta állami bürokrácián hogyan lehet jó gondolatokat átverni, de optimista vagyok". Munkája más típusú lesz - folytatta -, mint Varga Mihályé volt, Orbán Viktor ugyanis szeretné erősíteni a Miniszterelnökség szerepkörét, ezért ez a szervezet fogja koordinálni politikailag a teljes kormányzati munkát. "Nem kancellária építése lesz a feladatom, vagyis nem hatalom, hanem szolgálat" - tette hozzá.

A mai szervezet három helyettes államtitkársággal egészül majd ki, és ezek elsőrendű feladata a munka összehangolása lesz. A parlamenti helyettes államtitkárság feladata a kormányfő parlamenti ügyeinek intézése, a vállalt politikai program megvalósításának támogatása. Több új munkatárs a minisztériumok, államtitkárságok munkáját lesz hivatott segíteni. A stratégiai helyettes államtitkárság a Magyarországon működő elemző műhelyek kutatásainak feldolgozásával, a 2010-es választási program monitoringozásával és a 2014-es választásra faló felkészüléssel foglalkozik majd - ismertette, megjegyezve, hogy a politikai államtitkári értekezletet is szeretné megerősíteni. "Az ország, s így a kormány érdeke, hogy a jó elgondolások hamarabb valósuljanak meg, miközben a hibák száma jelentősen csökkenjen" - tette világossá célját az új államtitkár. A harmadik új helyettes államtitkárság a választókerületek és a kabinet közötti koordinációt szervezi majd, mert "a kormányzatnak minden körzetet szolgálnia kell, hiszen minden választókörzet piros-fehér-zöld színű, nem pedig narancs vagy piros" - mondta.

Lázár János beszámolt arról is, hogy már Orbán Viktor asztalán van a titkosszolgálatok felügyeleti rendszerének átalakítása, amelyet a napokban mérlegel a miniszterelnök. A leköszönő frakcióvezető szerint a fokozódó külpolitikai aktivitás támogatására célszerű lenne, ha a jelenleg a Külügyminisztériumhoz tartozó Információs Hivatalnak - amely elsődlegesen a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésével foglalkozik - a felügyelete a Miniszterelnökséghez kerülne. A belügyi tárcához tartozó polgári, valamint a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó katonai szolgálatok működése változatlan marad. A külügyek megerősítésével kapcsolatban emlékeztetett, Szijjártó Péter, a miniszterelnök jelenlegi szóvivője június 2-ától államtitkári rangban felel majd a kormányfő nemzetközi kapcsolataiért.

Áder János köztársasági elnök (j) június 2-i hatállyal kinevezi Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető új államtitkárt (k) a Sándor-palota Tükörtermében. Balról Orbán Viktor miniszterelnök. MTI Fo
Áder János köztársasági elnök június 2-i hatállyal kinevezi Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető új államtitkárt a Sándor-palota Tükörtermében. Balról Orbán Viktor miniszterelnök.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök ugyanakkor fontosnak tartja a kormányzati ellenőrzés erősítését is, ezért várhatóan a szintén államtitkárrá kinevezett Győri Tibor alá rendeli a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) felügyeletét. A sajtókapcsolatok pedig azzal erősödnek, hogy megnő Giró-Szász András kormányszóvivő szerepe. A miniszterelnöki szóvivői tisztség jövőjéről elmondta, hogy a napokban tájékoztatni fogják a közvéleményt a végleges megoldásról.

"Nem titkoltuk sosem, hogy nem ez volt az első próbálkozása a kormányfőnek, hogy megnyerjen a kormányzati munka segítésére. Igen, valóban kellett győzködnie. Szerettem vásárhelyi polgármester lenni. Megtisztelő feladat" - mondta a Miniszterelnökség élén Varga Mihályt váltó politikus a felkéréséről szólva. Felidézte, Orbán Viktor 2009-ben és 2010-ben is többször felkérte kormányzati szerepvállalásra, ám akkor abban állapodtak meg, hogy két év múlva, 2012 közepén vizsgálják újra együttműködésük lehetőségeit. "A Fidesz-frakció jelentős segítséget adott, a munkát, amelyet vállaltam, el is végeztem" - indokolta, hogy végül miért fogadta el a miniszterelnök 2014-ig szóló felkérését.

Mint fogalmazott, azért megy a Miniszterelnökségre, hogy a kormányzati politika újfajta koordinációjával lendületet adjon a történéseknek. "Az elmúlt két évben sok volt az áldozat a társadalom részéről, és talán kevesebb a siker, mint ahogyan azt elvárták" - mondott kritikát is a volt frakcióvezető. Orbán Viktor azt a fajta kezdeményezőkészséget, tenni akarást várja tőle - magyarázta -, amely egy polgármesterre általában is jellemző - "rám meg talán még fokozottabban is".

Lázár János egyszerre tartja hivatali, politikai és intellektuális feladatnak a Miniszterelnökség vezetését, hozzátéve, hogy szerinte Orbán Viktor mellett dolgozni már "önmagában kihívást jelent". "Ráadásul én nem a Fidesz alapítói közé tartozom, és nem annak a hasonló fazonú, hasonló gondolkodású társaságnak vagyok a tagja, amelyik húsz éve meghatározza a Fidesz életét" - fejtette ki, hozzáfűzve, hogy ezért alapvetően másnak tartja a pártelnök-miniszterelnök és a közte lévő együttműködést. "Munkára szerződök, mint mindig" - hangsúlyozta Lázár.

A Fidesz-frakció élén eltöltött két évét értékelve kifejtette: az elmúlt 22 év időnként lassú és nehézkes törvényalkotási folyamatának sikerült olyan lendületet adni, amelyet a világválság problémái igényelnek egy ország parlamentjétől. "A képviselőket köszönet illeti, amiért megértették, hogy a XXI. században nem lehet XIX-XX. századi módon dolgozni." Megítélése szerint "a Fidesz hatalmas frakciója úgy működött, mint egy modern nagyvállalat"; gyorsan, rugalmasan és hatékonyan volt képes válaszolni az elé kerülő problémákra, s ez az ország érdeke volt. "A szocialista nagyvállalat tervgazdálkodása helyett a szabad politikai és pénzügyi piac működési elveire építettük a törvényhozást" - vont párhuzamot Lázár János.

A képviselőcsoport munkája Rogán Antal vezetésével mostantól átalakul: a legfontosabb kétharmados törvényeket a Ház elfogadta, s mert a keretek tiszták, most már a rendszer beüzemelése a feladat, "amely a kormánytól igényel fokozott munkatempót és határozott cselekvést". A frakció elsősorban a társadalmi visszajelzések közvetítője lesz - mondta.

Lázár János, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának leköszönő vezetője, a Miniszterelnökség élére június 2-i hatállyal kinevezett új államtitkár. A felvétel 2012. május 24-én készült az Országházba
Lázár János, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának leköszönő vezetője, a Miniszterelnökség élére június 2-i hatállyal kinevezett új államtitkár. A felvétel 2012. május 24-én készült az Országházban.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Frakcióvezetőként elért legnagyobb sikerének az ország alkotmányos berendezkedése megújításában való közreműködést, "a keretek kialakítását" nevezte. Kiemelte továbbá a bankadó bevezetését és a végtörlesztést, mert utóbbival a válság idején is tehermentesíteni tudták a bérből és fizetésből élők, valamint a hitellel rendelkezők jelentős körét, és mert ezekkel megszakadt az "az elitista, neoliberális közgazdasági szemlélet, amely csak a társadalom széles rétegeinek megsarcolásával gondolja egyensúlyban tarthatónak a költségvetést". Ma végre azok viselik a terheket - folytatta -, akik erre képesek, vagyis az elmúlt 22 év nyertesei. "A kormány azt ígérte, nem fog senkit az út szélén hagyni, s ezt az ígéretét be is tartotta" - értékelt a most leköszönő frakcióvezető.

Arra a kérdésre, hogy mivel elégedetlen, azt felelte: egy akkora frakció, mint a Fideszé, "nyomasztó többséget jelent a kisebbség számára a parlamentben. Ezt nehéz kezelni, mert ötvenes lábra ritkán gyártanak balettcipőt, vagyis ha a Fidesz-frakció lép valamerre, annak önmagában is komoly súlya van". Ennek a működésnek azonban - vélekedett - nem volt meg a kultúrája, azaz nem alakult ki olyan egyeztetési kultúra, amely kezelte volna az új helyzetet. "Mi is tanulunk folyamatosan, miként bárki. Voltak hiányosságaink, időnként talán rosszul léptünk fel, ezért az ellenzék - okkal vagy ok nélkül - úgy érezte, háttérbe lett szorítva." Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte az ellenzéki frakciók sem intellektuálisan, sem "a megújulás szorító kényszerét" tekintve sem voltak felkészülve arra a változásra, amelyet az ország többsége elvárt az új Országgyűléstől. "Az ő hibájuk hogy a régi módon gondolkodtak, a régi eszközöket szorgalmazták, a miénk pedig hogy nem voltunk elég nagyvonalúak az elmúlt két évben. Nehéz lesz ezen változtatnia Rogán Antalnak, az új frakcióvezetőnek, de mindenképpen feladata. A konszolidáció vitákat jelenthet ugyan, kellenek is a viták, de ugyanakkor békét is a társadalomban" - hangsúlyozta.

Közölte, utódjának, Rogán Antalnak pénzügyileg és szervezetileg is rendezett állapotokat ad át. Emlékeztetett: Orbán Viktor azzal indokolta Rogán Antal felkérését a frakcióvezetői posztra, hogy egy gazdasági típusú emberre van szükség a képviselőcsoport élén - ezért Rogán, aki az V. kerület polgármestere, egy ideig biztosan megtartja gazdasági bizottsági elnöki pozícióját is -, a következő éveknek ugyanis a gazdasági kérdések állnak majd a középpontjában.

Aktuálpolitikai kérdésekre rátérve, a pártfinanszírozás Orbán Viktor által javasolt felfüggesztéséről a leköszönő frakcióvezető úgy vélekedett: szerinte egy 10-30 százalék közötti támogatáscsökkentés - amely érintené a pártokat, a pártalapítványokat és a parlamenti frakciókat is - nem roppantaná meg a pártok működését, és egyúttal a korrupcióellenes politika is folytatható lenne. A választási kampányra viszont az eddiginél is több pénzt tartana szükségesnek az átláthatóság érdekében, ám szigorúbb elszámolás mellett. A pártfinanszírozás kérdését a Fidesz elnöksége a közeljövőben újra napirendre veszi - jelezte.

A várhatóan ősszel elfogadandó új választási eljárási törvényről szólva Lázár János azt mondta: demokratikus, szabad, alkotmányos, az Alkotmánybíróság észrevételeit messzemenően figyelembe vevő választási rendszeren dolgoznak. A határon túli magyarok és a Magyarországon élő nemzetiségek esetében elkerülhetetlen az előzetes regisztráció, a többi választópolgár esetében viszont a jelenlegi rendszer fenntartása mellett szólnak az érvek. Azaz álláspontja szerint annak, aki nem határon túli magyar, és nem vallja magát magyarországi nemzetiségnek, nem kellene a voksolás előtt regisztrálnia. "Ez így tisztességes, így kerülhető el a visszaélés a választójoggal."

Zárszóként elmondta: eredetileg azt tervezte, hogy 2014-ben fejezi be hódmezővásárhelyi polgármesteri munkáját, ezt azonban "Orbán Viktor hívó szava" felülírta. "Nem zárom ki viszont annak lehetőségét, hogy a következő időszakban valamikor újra elindulok a polgármesteri székért, mert nem kívánok kiszakadni abból a közegből, ahonnan jöttem: hódmezővásárhelyi voltam, vagyok és maradok is" - jelentette ki Lázár János.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. baba60 2012. május 30. 19:24
  „Ennél undorítóbb férfit még nem láttam mint ez az ember.Az önteltségtől nem tud hova lenni. Ugy meg van magával elégedve, hogy az valami elképesztő, de innen lehet jó nagyot bukni.”
 • 42. roxper 2012. május 30. 17:11
  „36.
  Nem lehet mindenki olyan okos, hogy minden nap, minden cikkhez leírja, hogy mit mondott róna péter közgazdász 2 évvel ezelőtt és ezért milyen csúnyák a bankok! :D”
 • 41. X_Y 2012. május 30. 13:57
  „36.igazságkereső2012.05.30. 11:53

  Te szerintem minimum járási párttitkár voltál az átkosban... az eszed megvan hozzá, az biztos...”
 • 40. X_Y 2012. május 30. 13:56
  „36.igazságkereső2012.05.30. 11:53

  Bégessed szépen: elmúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúútnyóóóóóóóóóóóóóóóóóóócéééééééééééééév”
 • 39. DMagóg 2012. május 30. 12:58
  „36.igazságkereső2012.05.30. 11:53: "Sajnos elég sok a primitív hozzászólás, ..." Fogd vissza magad!”
 • 38. bibo 2012. május 30. 12:33
  „Egy váltás hírére
  (In honorem L. J.)

  1
  Megbízatása ma, ím, lejárt.
  E hírös vásár nem lebuj,
  De a lordmayor se rút madám.
  Vadiúj bevetésre kész
  A mester úr. Akár a lézert,
  Új kuplerájt blokkolna Jean.

  2
  Nem ötvenezres:
  tízmilliós
  az a kupleráj,
  mit néki most
  ama felvilági
  félhomály
  oly áhítattal
  kacarászva
  fölkínál!”
 • 37. rózsakert 2012. május 30. 12:04
  „33.szandokán 2012.05.30. 10:27

  Hol van ilyenkor a nagyarcú Toroczkai meg a hazafi társai.
  Ugye , csak prózai a kérdésed?Ők fizetik , ez a jó ....meg már bizonyított szakértelmével.Lásd-hmvhely eladósítása.”
 • 36. igazságkereső 2012. május 30. 11:53
  „Sajnos elég sok a primitív hozzászólás, de lehet hogy Magyarországon sokaknak csak ennyire telik szellemiségükből? Lehet hogy ezért tehette meg Gyurcsány és kormánya 2004-2010 között mindazt, amit megtett? Közben mindezt 8 millió magyar polgár rendesen megszívta, ugye?!!”
 • 35. kánaán 2012. május 30. 11:51
  „A Délmagyar ezzel a Lázár és Orbán cikkel az olvasók tűrőképességének a határait teszteli talán?”
 • 34. kiokushyn 2012. május 30. 11:19
  „szandokán 10:27
  Hajrá, szervezz, ne másra várj!”
 • 33. szandokán 2012. május 30. 10:27
  „Sok hülye Magyar mindenki csak panaszkodik,ahelyett,hogy valaki megszervezne,egy komolyabb megmozdulást.Hol van ilyenkor a nagyarcú Toroczkai meg a hazafi társai.”
 • 32. DMagóg 2012. május 30. 10:22
  „"Lázár: a feladatom nem hatalom, hanem szolgálat lesz": A hatalom szolgálata!”
 • 31. pirosmedence 2012. május 30. 09:52
  „Remek a fotó: sugárzik a mérhetetlen magabiztosság, önteltség, arrogancia, beképzeltség......”
 • 30. roxper 2012. május 30. 09:27
  „Jól látod studyfy, pálfinak csak ennyire futja, nem a cikkhez szól hozzá, érdemi hozzászólása nincs, hanem a kommentelőket fikázza!”
 • 29. kiokushyn 2012. május 30. 08:59
  „A hatalom már 2 éve meg van, most O V szolgálata következik. Felülről lehet nagyot zuhanni.”
 • 28. papipa 2012. május 30. 08:53
  „Na a címben foglaltak megoldhatatlan feladat elé állítják a "Kedves Vezetőt"!”
 • 27. Fortis66 2012. május 30. 08:42
  „"Nem zárom ki viszont annak lehetőségét, hogy a következő időszakban valamikor újra elindulok a polgármesteri székért..."

  Vagyis, ha 2 év múlva bukunk akkor a "király" visszatér......................”
 • 26. balihoho 2012. május 30. 05:50
  „Lázár János úgy eleresztette magát a parlamentben, hogy szinte artikulátlanul üvöltözött azon a vitán, hogy kik pénzelik a pártokat. A nagy üvöltözésben még az amerikaiakat is megvádolta azzal, hogy pénzzel tömik a magyar ellenzéki pártokat. Na, az ilyesmi például, már nem az ország javát szolgálja, viszont diplomáciai következménye is lehet.”
 • 25. Egyolvasó 2012. május 30. 05:09
  „Én személy szerint gratulálok az államtitkári kinevezéséhez, és nem értem, mit irigykedtek?? Mostantól pedig még inkább igaz az a mondás, hogyaszongya: "aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér"

  "Én soha nem szégyelltem, hogy mim van, dolgozom keményen, abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét se kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem."”
 • 24. qrumpli 2012. május 30. 04:39
  „Szép embör.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy az Orbán-kormány első 2 évéről

Nem állítható be sikerként az a kormányzás, amely pénzt vett el a szegényektől és a gazdagoknak adta… Tovább olvasom