Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Lázár: a Fidesz-KDNP felkérte a kormányt Emlékezet Bizottság létrehozására

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség felkérte a kormányt a kommunista rendszer bűneit feltáró Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozására.
A Fidesz-KDNP-frakciószövetség felkérte a kormányt, hogy május 15-ig dolgozza ki azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a kommunista rendszer bűneit feltáró Nemzeti Emlékezet Bizottsága létrehozását – közölte hétfőn a Fidesz frakcióvezetője.

Lázár János az Orbán Viktor miniszterelnök részvételével megtartott frakcióülést követő sajtótájékoztatón elmondta: a nem politikusokból, hanem szakértőkből álló Nemzeti Emlékezet Bizottságának még ebben a parlamenti ülésszakban, vagyis június végéig fel kell állnia.

A bizottság feladata lesz, hogy megnevezze a kommunista diktatúra vezetőit, és azt, hogy kit, milyen felelősség terhel. Vizsgálnia kell a lusztráció kérdését, vagyis hogy a korábbi vezetők hogyan vehetnek részt a közéletben, valamint a kommunista párt szerepét, a volt kommunista vezetők nyugdíjának kérdését, a pártvagyon sorsát, továbbá a Belügyminisztérium, az erőszakszervezetek működését. Az intézmény nem ideiglenesen, hanem akár több évtizeden át működhet, és maga is javaslatokat tehet a feltárandó kérdésekre - hangzott el.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága önálló állami intézményként működik majd, de hogy a kormányzati hierarchiában foglal majd helyet vagy esetleg az Országgyűlés felügyeli-e, arról egyelőre nincs javaslat, ezt a kormány előterjesztéseinek kell tartalmaznia – közölte Lázár János.

Mint mondta, az alaptörvény és az ahhoz kapcsolódó átmeneti jogszabály egyértelműen megfogalmazza, melyik az az időszak, ami alatt az ország nem élvezett függetlenséget: 1944 márciusától 1990 májusáig, vagyis ez a vizsgálat tárgya.

A frakcióvezető Schiffer András LMP-s képviselő korábbi, az ügynökügyről szóló előterjesztéséről azt mondta: "csupán egy gennyes folton szépségtapasz lehetne". Lázár János közölte azt is, a kommunista diktatúrával való szembenézés minden esetben hitelesség kérdése, Schiffer Andrásnak pedig sem az előterjesztését nem tartja hitelesnek, sem őt magát nem tartja annak előterjesztőként. Kijelentette: érdemi különbséget kell tenni bűnös és áldozat között, a kérdést pedig az áldozatok oldaláról kell megközelíteni. Szerinte az a család, ahol a nagypapa nagykövet volt a korábbi rendszerben, az apa a rendszerváltáskor bankigazgató, az unoka pedig húsz évvel később országgyűlési képviselő, nem tekinthető áldozatnak.

"A Fidesz, mint rendszerváltó párt semmit sem akar és semmit nem is fog eltitkolni a magyar polgárok elől; a kommunista diktatúra bűneinek teljes feltárásában vagyunk érdekeltek" – közölte Lázár János, aki szerint a rendszerváltásnak egy hiteles pártja maradt talpon, ez a Fidesz. "Nekünk ez erkölcsi kötelesség" - fogalmazott és kijelentette azt is: egy új demokratikus rendszer alapjai csak akkor teremthetők meg, ha a múltat sikerül lezárni.

Arra a kérdésre, hogy a lusztrációs törvény vonatkozhat-e Schmitt Pálra, aki 1983 és 1986 között miniszter-helyettesi tisztségben dolgozott, azt mondta: minderre a Nemzeti Emlékezet Bizottsága ad majd választ.

Olvasóink írták

  • 1. Léni 2012. március 19. 12:16
    „Nem inkább dolgozni kellene? A magyar gazdaság a béka ülepébe is csak létrán tud felmászni olyan
    mélyen van! Nem a múlton rágódni, emlékezni, uszigatni kellene csak azért, hogy eltereljék a figyelmet
    a kormány negatív voltáról!
    Munkahely kellene, kenyér kellene, de a bizottságokból ez nem fog létrejönni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy 86-os busz a XI. kerületben

Kigyulladt a BKV egyik autóbusza hétfőn a XI. kerületi Függetlenségi parkban; személyi sérülés nem… Tovább olvasom