Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Lázár: a fővárosi polgármesterek szerint minden kerületben legyen járási hivatal

Azok a budapesti kormánypárti képviselők, akik polgármesterek is egyben, ragaszkodnak ahhoz, hogy minden kerületben legyen járási hivatal.
Lefolytatta a fővárosi járások kialakításáról szóló egyeztetéseket az ezzel megbízott Láng Zsolt, a II. kerület fideszes polgármestere. Eszerint a budapesti kormánypárti képviselők, akik polgármesterek is egyben, ragaszkodnak ahhoz, hogy minden kerületben legyen járási hivatal - közölte a Fidesz frakcióvezetője.

Lázár János hétfői budapesti sajtótájékoztatóján hozzátette, a járások létrehozását érintő vidéki észrevételek felmérése még folyamatban van Kósa Lajos Fidesz-alelnök, debreceni polgármester és Rácz Róbert fideszes parlamenti képviselő, hajdú-bihari kormánymegbízott vezetésével.

A frakcióvezető elmondta: az észrevételeket továbbítják a kormánynak, és arra számít, a kabinet mérlegeli majd azokat, s azok függvényében terjeszti az Országgyűlés elé a szükséges törvényjavaslatokat, mégpedig minél hamarabb, "hiszen a járások felállítása, mihamarabbi működése mindannyiunk közös érdeke".

"Nem az a kérdés, hogy legyen-e járási hivatal, hanem az, hogy hol legyen" - mutatott rá, hozzáfűzve, hogy a járási székhelyek kialakításakor mindenképpen figyelembe kell venni a közszolgáltatások - így például a kórházak - elérhetőségét, valamint történelem-földrajzi szempontokat is. "Nem hiszek abban a kormányzati politikában, amely közösségekkel próbál harcolni" - fogalmazott Lázár János.

Az MTI azon kérdésére, hogy a járásokról szóló törvényjavaslat-csomag február 10-re tervezett parlamenti benyújtása miért nem történt meg, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) egy hete, február 13-án azt közölte: a Fidesz-KDNP egri frakcióülésén felmerült kérdések miatt még további egyeztetésekre van szükség a járások ügyében a tárca és a kormánypárti képviselőcsoport között.

A járások kérdése - körzethatárok tervezett beosztása - nagy vitát váltott ki a Fidesz-KDNP Egerben tartott, évadnyitó frakcióülésén - számolt be róla korábban Lázár János, jelezve, hogy a vita középpontjában Budapest volt. Az egri tanácskozáson bízták meg Láng Zsoltot, a parlament önkormányzati bizottságának fideszes elnökét, II. kerületi polgármestert, hogy vezetésével kezdődjön egyeztetés arról, hogyan viszonyulnak majd egymáshoz a járáshatárok és a fővárosi kerületek. A KIM egyébként hét járási körzetre osztaná fel a fővárost.

A tervek szerint 2013. január 1-jével létrejövő járásoknak - vagyis az állam legkisebb területi államigazgatási egységeinek - a kialakításáról szóló társadalmi egyeztetés során - amelyet a KIM folytatott le - több mint 750 javaslat érkezett. Ezek közül több száz irányult arra, hogy egy adott település másik járáshoz tartozzon, illetve eltérő járási székhely kialakítására.

Olvasóink írták

  • 2. booo 2012. február 20. 19:33
    „Szerintem az lenne a legjobb, ha nem egy, hanem mingyáá 3 járási hivatal nyílna Pöstön mindön kerületbe !”
  • 1. papika56 2012. február 20. 15:45
    „Csókos fidesznyikoknak ujabb zsíros állásokat hoznak lézre ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Geréb-ügy: az ügyészség benyújtotta a vádiratot

A Budapesti II. és III. kerületi ügyészség hétfőn benyújtotta vádiratát Geréb Ágnes ellen azokban az… Tovább olvasom