Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Lázár: a miniszterelnöknek ott a helye Tapolcán

Azért dolgoznak Tapolcán, hogy Lasztovicza Jenő tragikus halála után a választópolgárok bizalmát megőrizzék - mondta a miniszter egy sajtótájékoztatón.
Konzultációt kell indítani az új budapesti kórház tervével kapcsolatosan - erről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt csütörtökön Budapesten. A sajtótájékoztatón téma volt a tapolcai időközi választás kampánya is, amellyel kapcsolatban Lázár János azt mondta, szerinte Orbán Viktor miniszterelnöknek ott a helye Tapolcán.

Az egészségüggyel kapcsolatban Lázár János közölte: a kormányfő azt várja Tarlós István főpolgármestertől és a fővárosi Fidesz-frakciótól, induljon egy közös kezdeményezés annak érdekében, hogy megkérdezzék a budapestieket, mit gondolnak a mai fővárosi egészségügyi ellátásról, és mi az elképzelésük, hol kellene fejleszteni az ellátást.

Semmi nem dőlt el - fogalmazott, a Szent János Kórház esetleges bezárásáról szóló sajtóhírt pedig úgy kommentálta: egy kórház felépítése korántsem jelenti azt, hogy egy másik bezárna. A legfontosabbnak azt tartja - mondta -, hogy Budapesten is legyen kórházfejlesztés.

A Miniszterelnökség vezetője közölte egyúttal, hogy Tapolca esetében a kormánynak felül kell vizsgálnia a korábbi döntéseket, és több, jobb minőségű egészségügyi szolgáltatást kell biztosítani a tapolcaiaknak. Jelezte, támogatja, hogy a város kórháza kapja vissza "a korábban elveszített szolgáltatásait". Reményei szerint Orbán Viktor erről is beszél majd a jövő héten Tapolcán.

Lázár János arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor részt vesz-e az időközi országgyűlési választási kampányban - az előbbieket megerősítve -, azt felelte: a miniszterelnöknek ott a helye Tapolcán. Azt mondta: azért dolgoznak Tapolcán, hogy Lasztovicza Jenő tragikus halála után a választópolgárok bizalmát megőrizzék. "Ha megkapjuk a bizalmat, azt megszolgáljuk, hogyha nem, akkor tiszteletben tartjuk a választások eredményét" - fogalmazott, kőkeményen dolgozó, kiváló jelöltnek nevezve a Fidesz-KDNP-s Fenyvesi Zoltánt, aki értékelése szerint alkalmas a közös munkára.

Megjegyezte azt is: a kormány nem tervezi, hogy "akár nyilasokkal, vagy kommunistákkal együtt dolgozna" a következő három esztendőben, ezt a választókerületben mindenkinek érdemben mérlegelnie kell. Újságírói kérdésre, miszerint a Jobbikot nyilas pártnak tartja-e, azt válaszolta: ez a benyomása, a párt ezt a politikát folytatja. "Sok mindenre nincs szüksége az országnak, erre biztosan nincs. Szerintem egy kifejezetten nyilas mozgalommal és párttal állunk szemben" - fogalmazott.

A tárcavezetőt kérdezték Orbán Viktor Kazahsztánban tett, keleti rokonságot méltató szavairól is. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár leszögezte, hogy nem demokrácia-felfogásról, hanem származásról, őstörténetről volt szó, az ázsiai származást kell alatta érteni. Lázár János pedig azt hangoztatta: a magyar egy keleti származású közösség, a nyugati nyelvcsaládokhoz kevés köze van, de ezzel a nyilatkozattal Orbán Viktor nem kérdőjelezett meg semmilyen európai értéket, azt, hogy európai családba tartozunk és Magyarország uniós tagságát sem.

Lázár János sikeresnek ítélte az államigazgatás átalakítását, kifejtve, hogy 278 kormányablakban 300 ügyet tudnak intézni az emberek. Folytatják a munkát és cél, hogy 2018-ra minden háztartásban lehetőség legyen elektronikus ügyintézésre, amely során a mintegy 2000 ügytípus szinte kivétel nélkül elérhető legyen - ismertette.

Beszámolt arról, hogy az elmúlt hét évben 9 ezer milliárd forint uniós forráshoz jutott Magyarország, amelynek 80 százalékát már lehívta és kifizette. A következő hét évben pedig 12 ezer milliárd forintnyi fejlesztésre nyílik lehetőség, ebből idén 2800 milliárd forint pályázati pénzt írnak ki. Felhívta a figyelmet a pénzekkel való tisztes elszámolásra, jelezve: emiatt került látótérbe az M4-es autópálya is, amelyről az április 8-i kormányülésen hoznak végleges döntést. Értékelése szerint a leállított építkezés költségei "varázslatosak", hiszen egy kilométer a sík Alföldön 4 milliárd forintba kerül. A leállítás alkalmas lesz arra, hogy minden számlát egyesével visszaellenőrizzenek - jegyezte meg, kitérve arra is: Szolnokot várhatóan az M5-ös autópályával fogják összekötni a Modern Városok programban.

A minisztert kérdezték Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselőjének mentelmi jogáról is. Reményének adott hangot, hogy az EP belátható időn belül döntést hoz és a magyar hatóságok meghallgathatják a politikust. Azt is mondta: reméli, hogy a Jobbik lesz olyan bátor, és nem folytat olyan hazug és arcátlan politikát, hogy nem mentelmi joga mögé bújtatja Kovács Bélát, miközben itthon annak eltörlését szorgalmazza. Arra szólította fel Vona Gábort, a párt elnökét, hogy mondassa le Kovács Bélát erről a jogáról. Jelezte azt is: részletes információkkal rendelkeznek az EP-képviselő tevékenységéről, de az államtitkot képez.

A sajtótájékoztatón kérdésként elhangzott az is, hogy állami tulajdonban van-e az a kisbusz, amellyel Habony Árpádot és Andy Vajnát látták a múlt héten. Lázár János erre azt válaszolta, reméli, hogy "az érintettek uraknak futja autóra", ahogyan azt is, hogy az államnak semmi köze ehhez a gépjárműhöz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy mérgező anyaggal teli tartályvagon

A miskolci baleset tisztázására rendőrségi eljárás indult. Tovább olvasom