Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Lázár: a saját ideáink megvalósítására eddig kevés idő jutott

A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormány hónapok óta romeltakarító munkát végez, így a Fidesz saját ideáinak, társadalmi eszményének megvalósítására még nagyon kevés idő, lehetőség és mozgástér volt.
Lázár János a budapesti Polgárok Házában tartott csütörtöki előadásában az elmúlt egy évet értékelve azt mondta, húsz évet nem lehet hónapok alatt megváltoztatni, főleg úgy nem, hogy "a szocialistáktól adósságon kívül semmit nem örököltünk". Mindent meg kell változtatni, mert az 1989-90-ben kiépült rendszer csődöt mondott: ez volt a kiindulópont - hangsúlyozta.

A frakcióvezető a legjelentősebb gazdasági eredménynek a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) való "békés, nyugodt és korrekt" elválást, valamint a terhek más típusú elosztását nevezte. Mint fogalmazott, a választók pontosan megmondták, hogy az IMF és a nemzetközi pénzpiacok diktátumait nem akarják tovább, mert az egyebek mellett iskola-, óvoda- és kórházbezárásokhoz vezetett volna. "Ha mi ezt tettük volna, akkor a választópolgárok szemébe hazudtunk volna" - emelte ki.

Azt is mondta, hogy a legrosszabb politikának tartja, ha a kormány, a Fidesz megszünteti a vita fórumait, a vitát ugyanis nem korlátozni, hanem vállalni kell, és képesnek kell lenni megnyerni azt. A több párbeszédet, egyeztetést szorgalmazó felvetésekre úgy reagált: ha a kabinet valóban mindenki kormánya akar lenni, akkor meg kell hallgatni az ellenvéleményeket is, és helyt kell állni a vitában.

"Nem lehet elszakadni a hétköznapi valóságtól. A legnagyobb baj, ami a kormányokat érte az elmúlt húsz esztendőben, hogy elszakadtak az emberek valóságától, a hétköznapok valóságától. Ebbe politikus nagyon könnyen beleeshet. Ennek a szelleme engem is megérintett a nyolcéves polgármesterségem alatt olykor-olykor, és akár az elmúlt egy esztendőben is" - fejtette ki Lázár János, hozzátéve, hogy "a hatalom lehetőségének magaslatai hajlamosak a levegőt elszívni".

A baloldalról szólva hangsúlyozta: a jövőre nézve tisztázni kell, hogy milyen baloldal lesz Magyarországon, olyan, amely Nagy Imrére emlékezik, vagy olyan, amely a Kádár-rendszerből vezeti le magát. Azért nincsenek szerinte tiszta viszonyok a "másik oldalon", mert ebben a döntő, morális kérdésben nem tudnak állást foglalni. A magyar jobboldal akkor képes elfogadni egy új baloldalt, "ha az nem maffiamódszerekkel működik, és nem egy olyan diktatórikus államból vezeti le magát (...), mint amilyen a Kádár-rendszer volt" - jelentette ki, hozzátéve, hogy "csak sikert kívánhatunk nekik, mert minden magyar választópolgárnak szüksége lenne arra, hogy egy tisztességes baloldal legyen ebben az országban".

Az egyik érdeklődő azon kérdésére, hogy eljuttatják-e, és ha igen mikor, az embereknek az új alaptörvényt, Lázár János azt válaszolta: továbbra is az az álláspontja, hogy minden magyar állampolgárnak joga van megkapni az alaptörvényt, ám "ebben vita van". Hozzátette, úgy tudja, Orbán Viktor miniszterelnök egy kormánybiztosnak adott megbízást az új alaptörvény megismertetésére.

Olvasóink írták

 • 11. Minibusz 2011. június 29. 13:46
  „Az az igazság, hogy lassan ott tartok, hogy el sem olvasom ezeket a "nyilatkozatokat".
  Mert mindegyiknek ugyanaz a vége.
  - szocik ezt csinálták
  - szocik azt csinálták
  - fülkeforradalom
  - emberek javát akarják
  Most is olvatam, hogy iskolákat zárnak be, és nem tavaly, nem 3 éve, hanem most 2011-ben.
  Ugyan úgy nem nyúlnak hozzá az egészségügyhöz, ahogy eddig sem.
  És akkor talán nem lenne "mindszenti beteg ügy" a jövőben.
  Vagy esetleg nem lennének 3-4-5-6 hónappal későbbi viszgálatra hívás.
  Még mindig van 3 év, addig kell kitartanunk, utána hátha eltűnnek ezek is.
  Végleg”
 • 10. DMagóg 2011. június 26. 09:45
  „"a szocialistáktól adósságon kívül semmit nem örököltünk".

  János! Ha lelépsz, Te mit hagysz ránk örökségül? A legeladósodottab városok egyikét.
  Hány km autópályát hoztatok össze? Persze, Agóra! No, igen!”
 • 9. Fridafrida 2011. június 25. 06:24
  „CHF 227,25

  meg ezzel foglalkozni”
 • 8. Fridafrida 2011. június 25. 06:18
  „A legnagyobb baj, ami a kormányokat érte az elmúlt húsz esztendőben, hogy elszakadtak az emberek valóságától, a hétköznapok valóságától. Ebbe politikus nagyon könnyen beleeshet. Ennek a szelleme engem is megérintett a nyolcéves polgármesterségem alatt olykor-olykor, és akár az elmúlt egy esztendőben is" - fejtette ki Lázár János, hozzátéve, hogy "a hatalom lehetőségének magaslatai hajlamosak a levegőt elszívni".

  akkor, dzsoni, fizesd vissza a költségtérítést, mert pofátlanul sok. és ne audival járj, hanem helyi járatos bussszal. Ja hogy nem fizet hmvhely a Tisza Volánnak, igy lehet, hogy ez is megszűnik? akkor majd mindenki visszaül az A8-ba szerinted? egyébként meg az nem elrugaszkodás, ha nem tartod tiszteletben a bíróság döntését?
  Kisebb arc kéne és nagyobb szív...”
 • 7. dodó 2011. június 24. 10:54
  „Lázár legalább a saját álmai megvalósításával jól halad.”
 • 6. rosenrot 2011. június 24. 09:06
  „"Ha mi ezt tettük volna, akkor a választópolgárok szemébe hazudtunk volna"
  Ja. És akkor mit is tartottak be választási igéretekből?!!!
  Ha hagyták volna dolgozni a 2. Gyurcsány kormányt, de főleg a Bajnai kormányt, akkor most évekkel magunk előtt járnánk.”
 • 5. zoolii 2011. június 24. 07:54
  „"Ha mi ezt tettük volna, akkor a választópolgárok szemébe hazudtunk volna"
  Ugyan János! Már eddig is annyit hazudtatok, hogy abba bele kellene, hogy piruljon a fülkeforradalmi lendülettől amúgy ia pirosas orcátok, amiből aztán van is neketek jó rendesen!”
 • 4. Jozsoci 2011. június 24. 00:03
  „Az Mszp által hátrahagyott romokat tovább rombolták! Mi van a 16%-kal??? Hol van itt a szolidaritási elv??? 000! A gazdagok dőzsölhetnek, a szegények meg dögöljenek meg! Hány öngyilkos lesz még a következő három évben? "Akinek nincs semmije, az annyit is ér!" A továbbiak önmoderálva.”
 • 3. tótkomlósi 2011. június 23. 23:11
  „Jézus máriám, mi lesz itt, ha ezek elkezdenek a saját dolgaikkal foglalkozni!!!!!!”
 • 2. jabba1 2011. június 23. 22:59
  „Ez a cikk engem elgondolkodtatott. Vannak benne gondolatok, melyek tartalma nem biztos, hogy ide illik.”
 • 1. palimadar 2011. június 23. 21:32
  „"választók pontosan megmondták, hogy az IMF és a nemzetközi pénzpiacok diktátumait nem akarják tovább"

  Választó vagyok. Megmondom: nem akarom Önt tovább az Országházban látni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a június 23-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom