Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Lázár: a Zsidó Világkongresszus alatt sem lehet emberi méltóságot sérteni

A miniszterelnök beszédet is mond a kongresszuson, ahol határozottan válaszolni kíván a Magyarországot, a magyarságot és a kormányt ért vádakra.
Orbán Viktor kormányfő arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozzon meg minden olyan tüntetést, szervezkedést, amely sérthetné a Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozására látogató vendégek és a magyarországi zsidó közösség emberi méltóságát - közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján.

A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress - WJC) háromnapos ülést tart Budapesten. A vasárnapi megnyitón részt vesz Orbán Viktor is. A rendezvényen - amelyen a világ zsidó közösségeinek ötszáz képviselője vesz részt - megvitatják a zsidóságot globálisan érintő témákat, "a neonáci pártok előretörésének egyre aggasztóbb ügyét és a közel-keleti helyzetet".

Lázár János hétfői tájékoztatóján elmondta, a miniszterelnök beszédet is mond a kongresszuson, ahol határozottan válaszolni kíván azokra a Magyarországot, a magyarságot és a kormányt ért vádakra, amelyekben "mindannyiunkat antiszemitának bélyegez a világ egy része".

Az államtitkár ezzel kapcsolatban súlyosan etikátlannak minősítette, ha a politikában, illetve az üzleti életben elszenvedett sérelmeket az antiszemitizmus vélelmezett vádjával viszonozzák.

Beszámolt arról is, hogy a kormány áttekintette azokat a kéréseket, amelyeket a világkongresszus a rendezvény előkészítésével kapcsolatban fogalmazott meg. Bejelentette: a kabinet mindent megtesz azért, hogy a vendégeknek és a magyarországi zsidó közösség tagjainak emberi méltósága ne sérüljön. Orbán Viktor ezért a legutóbbi kormányülésen arra utasította a belügyminisztert, hogy akadályozzon meg minden olyan tüntetést, szervezkedést, amely sérthetné a Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozására látogatók és a magyarországi zsidó közösség emberi méltóságát.

Felidézte: a Zsidó Világkongresszus januárban döntött úgy, hogy idei tanácskozását Budapesten rendezi meg. Ezt megelőzően, 2012 decemberében Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke megkereste Orbán Viktort, és egy személyes megbeszélésen tájékoztatta arról a lehetőségről, hogy a világkongresszus idén tavasszal a magyar fővárosban tartaná soron következő ülését. A miniszterelnök elmondta Feldmájer Péternek - folytatta az államtitkár -, hogy a kabinet mindezt megtisztelőnek tartja, és kiemelt jelentőségű eseményként tekint a tanácskozásra. A kormányfő és a Mazsihisz-elnök nyílt, barátságos hangvételű megbeszélésén szóba sem került az antiszemitizmus magyarországi helyzete - tette hozzá.

Orbán Viktor ezt követően hivatalos felkérő levelet kapott a WJC elnökétől, Ronald S. Laudertől és Feldmájer Pétertől, akik megköszönték a budapesti találkozó lehetőségét, és ismertették azokat a körülményeket, amelyek miatt a Zsidó Világkongresszus a magyar fővárosban tartja soron következő összejövetelét. A miniszterelnök január végi válaszában örömmel nyugtázta, hogy itt lesz a tanácskozás, és elfogadta az arra szóló meghívást - fejtette ki Lázár János.

A WJC száz ország zsidó közösségeit képviseli kormányoknál, parlamenteknél és nemzetközi szervezetekben. A plenáris ülés a világkongresszus legfőbb döntéshozó szerve, amely négyévente ülésezik, és megválasztja vezetőségét.

Olvasóink írták

 • 5. idir 2013. április 30. 04:44
  „Az 1945 utani aldozatok kirablasa az allam nevevel visszelve azert nem jogeros,mert nem kifizetett.Allami kisajatitasra jogalap nelkul hivatkoztak es ezt az allamositasnak neveztek. Az orszaggyulesi kepeviselok az aldozatokat karosultakat nem vedetek es nem vedettek.Nem zavarta oket az,hogy az aldozatok jogegyenloseget nem adtak meg,mert a torvenyes jogeros magantulajdoni jogaikat megtagadtak es megtagadjak.En ugy erzem,hogy az emberi meltosag jogat csak ugy lehet biztositani,ha eloszor visszadjak a jogegyenloseg jogat es ezzel biztositjak a torvenyes jogeros magantulajdonhoz valo elidegenithetetlen, elevulhetetlen jogeros jogaikat.A karokozok terroristak ,akik nem ismerik el masok jogegyenloseget ,azokat szembesiteni kell tetteik torvenyes kotelezettsegevel. Ahol nincs jogegyenloseg, ott nincs jogallam.Ott jogbizonytalansag van,ott barmikor barmi megtortenhet.A jogegyenloseg ellen elkovetett bunok, kul es belhaborus bunok .A zsido aldozatok emberi meltosagat csak ugy lehet biztositani,hogy ha a jogellenesen elrabolt magantulajdonukat ,az ahhoz valo jogukat visszaadjak eloszor.”
 • 4. p71 2013. április 29. 17:58
  „2011.március 15.-én a Himnusz éneklése közben vittek el embereket egy rendezvényről...emlékeztek????Most meg így.....Szégyenletes hogy ilyen kormánya van ennek a sokat szenvedett országnak....szégyen”
 • 3. zero 2013. április 29. 17:28
  „Csak a Magyarokét”
 • 2. queenmargareth1 2013. április 29. 16:02
  „1, komoly? nevetséges”
 • 1. pachakuti 2013. április 29. 15:46
  „Furcsa véletlen vagy a politikusi nagyság fokmérője lehet, hogy Orbán a Magyarok Világszövetsége kongresszusára szóló meghívót visszautasította, itt pedig még fel is fog szólalni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontálisan ütközött két autó Zámoly közelében

Az elsődleges adatok szerint hárman megsérültek, közülük ketten beszorultak a roncsokba. Tovább olvasom