Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Lázár: az esztergomiak ügyét az esztergomiaknak kell rendezniük

A Fidesz frakcióvezetője szerint az esztergomiak ügyét az esztergomiaknak kell rendezniük, ha pedig erre nem képesek, a jogszabályok részletesen szabályozzák, mi a teendő egy képviselő-testület működőképtelensége esetén.
Lázár János ezt hétfőn mondta azzal kapcsolatban, hogy Esztergom független polgármestere, Tétényi Éva petíciót írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben kérte a városban fennálló politikai patthelyzet megoldását, a képviselő-testület feloszlatását.

A Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre kifejtette: "valóban van arra lehetőség, hogy a képviselő-testületet működőképtelenség esetén feloszlassa az Országgyűlés, de ez csak egy végső eszköz". Álláspontja szerint ugyanis helyi szinten kell közös nevezőre jutni.

Mint fogalmazott, reméli, hogy az esztergomi közéleti szereplők nem a személyes érdekeiket és nem a politikai meggyőződésüket, hanem kizárólag a város ügyeit szolgálják.

"Nem kívánunk ebbe az ügybe beleavatkozni, ez az esztergomiak ügye. Amennyiben működőképtelenség áll be, akkor a kormány és az Országgyűlés fogja tudni a kötelességét, ami törvényi kötelessége" - mondta Lázár János.

Az MTI megkeresésére a Miniszterelnökségnél hétfőn azt közölték, hogy tanulmányozni fogják Esztergom független polgármesterének petícióját.

Az esztergomi képviselő-testület Fidesz-frakciója múlt pénteken közleményben reagált a petícióátadási kezdeményezésre. Szerintük a polgármester azért választotta akciójához a szombati napot, mert három éve ekkor gyújtották fel Meggyes Tamás volt fideszes polgármester házát. "Tétényi Éva ezzel Esztergomot égeti fel, mert az önkormányzati csődtörvény szerint ha a testület feloszlatását kezdeményezik, az azonnali vagyonfelosztást eredményez" - írta közleményében a helyi Fidesz-frakció.

A helyi képviselő-testületek a megbízatás lejárta előtt a képviselők több mint felének szavazatával mondhatják ki feloszlásukat, de az Országgyűlés is feloszlathatja az alkotmánnyal ellentétesen működő testületet.

Olvasóink írták

 • 5. jozko 2011. április 11. 16:17
  „Patthelyzetet a választók teremtettek.
  Nekik is kell folodani.

  Ismerős helyzet...”
 • 4. queenmargareth 2011. április 11. 15:51
  „nos, OV-nak írnak levelet és pont, de pont! lázár válaszol?!
  Igaz, példát is mutathatna: mondjuk lemond minimum 2 tisztségéről.”
 • 3. kekeczke 2011. április 11. 15:20
  „mi meg londont szeretjük :D”
 • 2. airwaves 2011. április 11. 15:18
  „"most mindenki Magyarországot szereti".
  Erről a magyarokat is megkérdezték:
  Magyarország! Én így szeretlek...”
 • 1. frakk 2011. április 11. 14:22
  „"Londoni dicséret: imádják külföldön Magyarországot!
  A közép távon látható kihívások ellenére úgy érezzük, hogy Magyarország fordulóponthoz érkezett. A kormány reformprogramja hosszú idő után a legjobb esély arra, hogy kezelje az ország hosszú távú strukturális gyengeségeit - adnak hangot meglehetősen optimista véleményüknek a Morgan Stanley londoni közgazdászai. Az elemzők - az elmúlt hetek piaci eseményeit látva - elismerik, hogy "most mindenki Magyarországot szereti".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalapáccsal ütötte meg idős áldozatát egy nő

Kalapáccsal ütötte meg és kifosztotta idős áldozatát egy nő Miskolcon. A rablót a rendőrség őrizetbe… Tovább olvasom