Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Lázár: az OGY törvényes keretek között elégtételt ad a magyaroknak

Lázár János szerint joga van hozzá, hogy képviselje azt az ügyet, amelynek segítségével az Országgyűlés törvényes keretek között elégtételt ad az egész magyar népnek.
Ezt a Fidesz frakcióvezetője válaszolta Schiffer Annának, az LMP-s politikus, Schiffer András nagynénjének, aki korábban a kormánypárti politikushoz intézett nyílt levelében édesapja életútját felidézve arra jutott, Lázár Jánosnak szégyellnie kellene magát azért, ahogyan a Schiffer családról nyilatkozott.

Schiffer Anna a galamus.hu portálon csütörtökön közzétett nyílt levelében azt írta: "Id. Schiffer Pál lánya vagyok. Azé a Schiffer Pálé, aki Ön szerint rendszerműködtető volt." Hozzátette: édesapja valóban dolgozott, amikor dolgozhatott, és azt végezte, amit a rendszer engedett neki, abban a meggyőződésében, hogy amit tesz, azt a társadalmi többség érdekében teszi. Felidézte, hogy 1944-ben élete és családja élete árán is harcolt a fasiszta, náci uralom ellen, igyekezett megakadályozni a budapesti hidak felrobbantást. Letartóztatták, Dachauba hurcolták. Éppen hogy túlélte - írta, majd feltette azt a kérdést Lázár Jánosnak, hogy az ő nagyapja mit tett a pusztítás megakadályozásáért.

Schiffer Anna arról is írt, hogy apja 1946 és 1950 között kritikus bírálója volt Rákosi Mátyásnak, aminek következtében öt és fél évet ült börtönben, családja, öt gyermeke pedig kitelepítve, nélkülözve élte túl ezeket az éveket. Kitért arra, az apja meggyőződése volt, hogy az igazságtalan kapitalista rendszert és a szocializmus eszméjét megcsúfoló sztálini, rákosi diktatúrát a többség érdekében, a politikai hatalommal élő, és nem visszaélő rendszernek kell felváltania. Az általa áhított tisztességes, igazságos rendszer érdekében bizony gyakran került vitába vezető politikusokkal. A diplomatastátust ő is és családja is egy "humánusabb" börtönként élte meg - fogalmazott. "Hogy Apám mennyire vitte? Tisztességesen élt, és a jó parti helyett azt tartotta fontosnak, hogy a gyermekei is tisztességesek legyenek. Mi nem hoztunk szégyent rá!" - fogalmazott, majd úgy zárta Lázár Jánosnak címzett sorait: "Ön viszont, szégyellje magát!"

Lázár János az MTI-hez csütörtökön eljuttatott válaszlevelében azt írta, egy korban, egy rendszerben élni nem választható, hanem adottság. "De egy rendszert, egy embertelen, kegyetlen, 200 ezer civilt elhurcoló, 70 ezer embert internáló, 60 ezer embert politikai okokból elítélő, százakat kéjesen legyilkoló rendszert létrehozni, irányítani, képviselni bizony választható; rendes ember abban szerepet nem vállal" - fogalmazott, hozzátéve: még úgy sem, hogy az újkori magyar történelem legvéreskezűbb hóhérjával levelezget, miközben mások, a rendes emberek, a megnyomorítottak félelemben élnek, vagy miként Wittner Mária, börtönben ülnek évtizedekig.

Hozzátette: Schiffer Anna édesapja ezalatt - ahogy Schiffer Anna nevezi: egy "humánus börtönben" - Oslóban és Bécsben képviselte nagykövetként a hazug rendszert, miután "elrendezték" 700 magyar ember kivégzését és több ezer legyilkolását. Ha ebben valaki mégis vállalja a szerepet, bizony nemcsak arra nem formálhat jogot, hogy későbbi korok, nemzedékek tiszteljék vagy megbecsüljék, hanem semmire - emelte ki a Fidesz frakcióvezetője.

Lázár János hangsúlyozta: az ő családja nem szorul magyarázkodásra, ezért is van joga ahhoz, hogy Schiffer Anna "felmenőinek elmaradt bocsánatkérése helyett" képviselje azt az ügyet, amelynek segítségével az Országgyűlés törvényes keretek között adhat elégtételt az egész magyar népnek.

Mint írta, abból a kézből, amely akaszt, nem kell a kegy, és nem kell az igazság látszata sem. Ezért nem tartotta és tartja hitelesnek azt a javaslatot, amelyet Schiffer Anna rokona az Országgyűlés elé terjesztett - anélkül, hogy azokról is szólt volna, akik a rendszert működtették.
"Nekem nincs szégyellnivalóm. Néhai Szakasits Árpádnak és néhai Schiffer Pálnak viszont lenne. Sem 1965-ig, sem 2001-ig nem kértek bocsánatot a szégyenért, amit elkövettek" - fogalmazott Lázár János, aki azt kérte Schiffer Anna "látogasson el a Terror Háza Múzeumhoz, az áldozatok falához egy főhajtásra, és mondjon el egy imádságot".

Olvasóink írták

 • 8. Beroesz 2012. március 22. 21:58
  „Nem kell a Lázár család múltját ismernem ahhoz, hogy erről az elkényeztetett vásárhelyi úrfiról véleményt mondjak.”
 • 7. Mozimasiniszta 2012. március 22. 20:21
  „1--es osztom a posztod !
  A LoMPos ifjak remekül megélnek a felmenőik "érdemei"-ből, köpönyegforgatásából ! Sivalkodnak mint a fába szorult féreg ha csak meglebbentik múltjuk fátylát, hát még ha le is rántják ! Lehet hogy még holokauszt kárpótlásért is sorba állnak? És a felakasztottak családjának fizetett -e kárpótlást a Shiffer família ? Vagy Mansfeld Péter hozzátartozóinak ? és a MAGYAR NÉPNEK ? Egyébként ha nem érzik jól magukat: "el lehet menni" ez az idézet egy hozzájuk hasonszőrűtől származik !”
 • 6. szatyi 2012. március 22. 18:59
  „"1. igazságkereső 2012.03.22. 16:20 "

  Már megint rossz helyen és rossz szándékkal keresed az igazságot!”
 • 5. csergemerge 2012. március 22. 18:01
  „Jobb későn, mint soha!”
 • 4. Jozsoci 2012. március 22. 17:23
  „3. igazságkereső 2012.03.22. 16:44

  Meg vagy győződve róla, hogy Te vagy magad az Igazság. Akinek más a véleménye, az hülye!”
 • 3. igazságkereső 2012. március 22. 16:44
  „#2. Nem megy Neked az elolvasott cikk értelmezése, mert ha tudtad volna értelmezni, akkor nem ezt a mondatot írtad volna hsz-edben! Diszlexiának nevezik ezt!”
 • 2. kánaán 2012. március 22. 16:26
  „Mindenkinél Okosabb János ne látogasson el sehova és ne is imádkozzon, csak húzzon el a p....ba!”
 • 1. igazságkereső 2012. március 22. 16:20
  „Érdekes is volt az ´56-os időszak "Szocialista Hazáért Érdemrend" kitüntetettjeinek élete,melynek következtében minden olyat megkaptak, melyet a munkából élők eleddig soha nem kaptak meg. Bizony sok igazság van abban,hogy az ilyen kitüntetettek nagy többsége a "vérzivataros" időkben még az egérlyukba is bebújtak, hogy mentsék azt a tyúkszaros életüket, de a kitüntetésük következtében olyan életmódban élhettek, mint amilyenben Magyarország lakosságának nagyon nagy többsége még álmodni sem mert! Ennyit az akkori kitüntetés őszinteségéről és értékéről!Az LMP pedig természetesen az ügytől teljesen elvonatkoztatva kétségkívül az MSZP testvérszervezete,látszatpolitizálásával teljesen átlátszó és megalkuvó politikát folytat a Gyurcsány-Mesterházy által folytatott politikai szövetséggel! A DK is épp olyan szervezet, mint amilyen az MSZMP-ből átváltozott, de ugyan azt a nihilista szemléletet folytató MSZP! Azért,mert a "hülyét" bugyutácskának nevezik, attól az még hülye marad, a baj csak az, hogy az értelmes tömeget veszik körül!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napirenden tartja az EU a Tóásó-ügyet - magyar EP-képviselő

A bolíviai külügyminiszter március végi brüsszeli látogatásán napirendre veszik a dél-amerikai… Tovább olvasom