Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Lázár: bruttó 750 ezer forint lenne a képviselők illetménye

Változtatna az országgyűlési képviselők javadalmazási rendszerén a Fidesz frakcióvezetője, a jelenlegit ugyanis rendkívül képmutató szisztémájának tartja.
Lázár János javaslata szerint a képviselők havi bruttó illetménye 2012. szeptember 1-jétől csaknem 750 ezer forint lenne, vagyis megegyezne a helyettes államtitkári javadalmazással. Ezen felül más pénzbeli juttatásra nem lennének jogosultak a honatyák. A frakcióvezető pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: egyéni képviselői indítványa szerint - amelyet a napokban terjeszt a Ház elé - az Országgyűlés alelnökei miniszteri, a bizottsági elnökök pedig államtitkári besorolású bérre lennének jogosultak.

A frakcióvezetők és helyetteseik juttatásait a képviselőcsoportoknak a saját költségvetési előirányzatukból, állami támogatásukból kellene állniuk. A frakció dönthet úgy is, hogy nem biztosít vezetőjének többletjuttatást - jegyezte meg. A bizottsági tagságok után sem járna ezentúl plusz pénz.

Lázár János tervei szerint módosulna a nem pénzbeli juttatások rendszere is. A képviselők - a választókerületi központjuktól függően - egy üzemanyagkártyára lennének jogosultak, amely nem átruházható, névre és rendszámra szóló lenne, és havi rendszerességgel az Országgyűlés Hivatala töltené fel. Ez a jelenlegi adószabályok szerint - folytatta - magángépjármű hivatali célú használatát jelentené. Akik más közfunkciójukból eredően gépjárműhasználatra jogosultak - például polgármesterek, kormányhivatal-vezetők, megyei közgyűlési elnökök -, azoknak választaniuk kellene, hogy vagy felveszik az üzemanyagkártyát a saját autójukra, vagy a szolgálati kocsit veszik igénybe, a kettő között ugyanis nem lenne lehetőség "átjárásra".

Lázár János bejelentette azt is, hogy megszűnne a lakhatási támogatás. A politikus akkor lenne jogosult az Országgyűlés Hivatala által biztosított lakásra, ha ő vagy a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozója nem rendelkezik lakócélú ingatlannal a fővárosban.

Lázár János azt tartaná középtávon helyesnek, ha az Országgyűlés Hivatala lakásokat vásárolna, és ezek kulcsát adná oda a jogosultaknak. Hangsúlyozta, az ingatlanok "nem reprezentatívak", hanem célt szolgálóak, praktikusak lennének. A lakás bebútorozását és költségeit a képviselőnek kellene majd állnia.

Ezentúl továbbá a képviselőknek nem egy, hanem két munkatárs alkalmazását biztosítaná a parlament - ismertette, kifejtve azt is, hogy változna az irodahelyiség-használat, ugyanis javaslata az önkormányzatok kötelező feladatává tenné a választókörzettel nem rendelkező képviselők elhelyezését, mégpedig úgy, hogy a körzet székhelye szerint illetékes helyhatóságnak kellene irodát biztosítania, valamint telefont, faxot, internetet és titkárt vagy titkárnőt. A költségeket az érintett önkormányzatnak kellene viselnie. Aki megyei listáról került a parlamentbe, annak a megyei önkormányzat, a fővárosi listás politikusnak pedig a fővárosi önkormányzat biztosítaná mindezt.

Az országgyűlési képviselők elveszítenék a "prémium" egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságukat, és csak az illetné meg őket a jövőben, ami a járulék alapján jár. A frakcióvezető közölte azt is, hogy ha egy parlamenti képviselőnek megszűnik a mandátuma, nem hat, hanem három havi díj összegének az átlagára lenne jogosult.

Mindemellett változás lehet az is, hogy a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok, a miniszterelnöki biztosok, a kormánymegbízottak, a kormánybiztosok, a miniszterelnöki megbízottak és a miniszteri biztosok, ha parlamenti képviselők is egyben, a kormányzati és a képviselői megbízatás alapján járó jövedelmük közül csak az egyiket vehetnék fel.

Mint mondta, a húsz év óta érvényben lévő képviselői javadalmazási rendszer az egyik legképmutatóbb szisztéma Európában. A cél ennek megváltoztatása, minden pénzügyi jellegű visszaélés kizárása, a szabályok átláthatóvá tétele azért, hogy azok ne adjanak lehetőséget a "képviselői stiklikre" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ma Magyarországon azon múlik egy képviselő jövedelme, hogy hogyan ügyeskedik az állami lehetőségekkel, hiszen mindenki tudja, hogy nem a 231.900 forintos bruttó béréből él a parlamenti politikus. Olyan egzisztenciát kell biztosítani a képviselőknek, amellyel képesek fenntartani a függetlenségüket, szakmai döntéseket tudnak hozni, és "normális körülmények között" tudják végezni a munkáját - mondta. Összegzése szerint az új, szerinte teljesen transzparens rendszerrel minden "seftelési" lehetőség ki lenne zárva.

Megjegyezte, több közép-európai országhoz képest jelenleg - költségtérítéssel együtt - a magyar képviselők keresnek a legkevesebbet. A javasolt szisztémával a magyar képviselői jövedelem a közép-európai - cseh, lengyel, szlovák, szlovén és román - átlag alsó küszöbét érné el - mondta, hozzátéve, hogy indítványát megküldi az alkotmányügyi bizottságnak, és a testületben kész egyeztetni a többi frakcióval.

Lázár János előterjesztésével kapcsolatban nagy vitára számít.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. Power 2011. szeptember 25. 12:37
  „Tapasztalataim szerint, minél gazdagabbak a képviselő urak, annál sóherebbek.”
 • 61. deszkás 2011. szeptember 25. 10:44
  „PAPSAJT! Jól emlékszel, a juttatás:évi 18 millió ft volt. + fizetés.”
 • 60. csmano 2011. szeptember 25. 09:24
  „ALAPBÉRNEK JÓ LESZ :), aki meg nem tud pénzt keresni, az megérdemli, hogy az utcán kolduljon uff!!”
 • 59. Csiga 2011. szeptember 25. 09:23
  „Felháborító!!! És mi a vicc az egészben, na? Ha nem dolgozik, akkor is megkapja. Ha sz@r munkát végez akkor is, ha újságot olvas és netezik, akkor is. Én, ha nem megfelelően végzem a munkámat, kirúgnak és még lehet, hogy a béremet sem kapom meg... Van bőr a képükön.”
 • 58. frakk 2011. szeptember 25. 08:35
  „Addig míg nem a mindenkori létminimumon fizetjük őket a mi pénzünkből, eszük ágában nem lesz a "kisember "fizetésével foglalkozni. Elégtelen az ország teljesítménye, elégtelennek kellene lennie a politikusi fizetéseknek is. !!!
  Max a mindenkori létminimum kétszeresét adnám nekik, és azonnal tudnának érdemben is foglalkozni a problémákkal.
  Zsíros fizukkal azt sem tudják mi a gond”
 • 57. Mogyoró 2011. szeptember 25. 03:45
  „Maximum a minimál bér kétszeresét, mert az elég, még sok is nekik.”
 • 56. pelyva imrene 2011. szeptember 24. 23:27
  „A mi egzisztenciánkal ki a vihar foglalkozik hogy van e miből meg venni a gyógyszereket és miből tartsuk el a gyermekeinket mert mi amit kapunk a megelhetéshez kevés a meghallashoz sok ezzen kellene az Úraknak törni azt az okos fejűket.Képzeljék a kutyánk se volna sánta ha legalább 150-180ezer ft a jövedelmünk de még kettönknek sincs 150ezer akkor miröl beszélünk rosszul vagyok mikor olvasom vagy hallom750ezerft kellene de miből Uraim állitolag nincs pénzünk azaz üres a kassa kinek a zsebéből akarjék már megint elvenni hiszen már amit lehetet mindent elvettek nem gondolják?”
 • 55. pelyva imrene 2011. szeptember 24. 23:11
  „Hát embek mi a vihar van itt?
  Ennyire jól megy nekünk, hogy azon gondolkozunk miböl is adjunk még ezeknek a drága Úraknak bruttó csekély 750ezer ft ot hát szomorú mikor azt se tudjuk miből fogunk megélni mert drága képviselő Úrak probáltak már 46800ft ból megélni? hát probálkozanak itt volna az alkalom mindjart masképp nyomkodnák a gombokat és jobban oda figyelnének ránk kisnyugdijasokra és nem tépnék ugy a szájukat a sok hülyeségre mert már jó volna érdemi munkát végezni lassan 2 éve imitálják a munkát Úraim nem gondolják hogy egyszer megunják azok is akik magukra szavaztak és akkor nagyon jól nézzék meg merre akarnak meneküni mert ahogy mondják a birka népnek is elfogy a turelme és kisőprik a nagyházat.”
 • 54. thomasmann 2011. szeptember 24. 20:32
  „"Olyan egzisztenciát kell biztosítani a képviselőknek, amellyel képesek fenntartani a függetlenségüket, szakmai döntéseket tudnak hozni, és "normális körülmények között" tudják végezni a munkáját "
  1. milyen szakmai, milyen független?
  2. az nem munka hogy újságot olvasnak az ülésen !
  3. az sem hogy neteznek !
  kötelet szeretnék kérni rájuk tisztelt bíróság”
 • 53. Satnya 2011. szeptember 24. 19:41
  „Az fel sem merül benne, hogy díjazás nélkül végezze a munkáját, mint azt a szocialisták miniszterelnökei tették......
  Egyébként pedig arcátlan mocsok aki a szegényeket lejjeb taszítja, s nem elégszik meg az SZJA-ból megmaradt 19 %os jövedelem-emelkedéssel...”
 • 52. geri457 2011. szeptember 24. 17:47
  „en ebben a paliban meg a kijelenteseiben legjobban a felteteles modot szeretem”
 • 51. papsajt 2011. szeptember 24. 17:03
  „ha jól emlékszem ő volt az a képviselő az előző ciklusban, aki a legtöbb költségtérítést vette fel.”
 • 50. Csiga 2011. szeptember 24. 14:49
  „Na elmehetnek a búsba... 750000??? Van bőr a képükön!!! A népet még a tizedét sem kapja meg <moderálva>”
 • 49. exdeus 2011. szeptember 24. 11:57
  „SOK, szerintem ennél kevesebb is elég lenne, vagy ahogy tótkomlósi írta, ennyi, és nem több, semmilyen jogcímen nem kaphat képviselőként egyéb térítést.”
 • 48. tótkomlósi 2011. szeptember 24. 11:28
  „Jó, legyen 750000Ft, DE ÖSSZESEN ÉS EGY FILLÉRREL SE TÖBB!
  Akár hány egyéb beosztása is van!”
 • 47. varbert 2011. szeptember 24. 10:25
  „Egyet értek Lázárral. Abban az esetben, ha ez vonatkozik a képviselők megválasztóira is!
  "Olyan egzisztenciát kell biztosítani a képviselőknek, amellyel képesek fenntartani a függetlenségüket, szakmai döntéseket tudnak hozni, és "normális körülmények között" tudják végezni a munkáját "
  Egyéb esetben,éljenek az általuk megszabott minimál bérbőll,esetleg a 1,5-szereséből!”
 • 46. Szocifidesz 2011. szeptember 24. 09:50
  „Ahhoz vastag, nagy pofa kell.
  Lézer jani el akarja velünk hitetni, hogy 600 ezerről 750 ezerre az bér csökkenéssel jár a szegény honatyáknak? és az ÁFA, jövedéki adó emelés, a pótlékok elvonás a második adókulcs ( bocsi nem kétsávos adó csak szolidaritási adó ezért nem mindegy) bevezetése, az adójóváírás megszüntetése az nekünk jó az bér emeléshez fog vezetni
  Szóval menjen az összes képviselőkkel együtt a jó <moderálva>”
 • 45. joy 2011. szeptember 24. 09:25
  „47!
  750 000-re fölfelé csökkenti.
  Na, ja!
  Úgy nőjön a te fizetésed, ahogyan a képviselőké csökken!!!”
 • 44. frakk 2011. szeptember 24. 09:11
  „A Fidesz legalább szabályozza , és csökkenti a képviselő fizetéseket, mert az Mszp ezt sem tette. Ne feledjük kedves szociálisan érzékeny fórum társak amikor a teljes Mszp vezérkar (és itt is többen) Simor 8 milliós havi fizetését védték. Na most hogy is van ez???
  Egyébként az azonnali képviselői létszámcsökkentés mellett kardoskodom. Elhibázott lépés a két év múlva.
  A mindenkori létminimum valahányszorosában határoznám meg a képviselő, de még a közintézmény vezetői fizetéseket is. Akkor talán érdekükben állna a cégvezetőknek és a képviselőknek is a kisemberek fizetésének emelése. Mert most miről is van szó??? Vegyük el a tömegtől és éljen überszuper módon a kivételezett kör.
  Gazdasági teljesítményről már nem is beszélve. Állítom a magyar munkás kétszer jobban kidolgozza a német munkást, csak itt az él a köztudatban hogy mégsem. A probléma az irányítási rendszerrel van Magyarországon.
  A vezetők egy misztikus kört fontak maguk köré hogy ne látszódjon alkalmatlanságuk. (tiszt a kiv mindig)
  A szervezetlenség miatt, a korrupció miatt vagyunk lemaradva másokkal szemben. Karcsú irányítórendszer az alapja egy társadalomnak mind politikailag, mind gazdaságilag. Nálunk beszivárogtak az irányításba az oda nem való alkalmatlan emberek tömegei. Az alkalmatlanokat, korruptakat kíméletlenül el kell távolítani, és ebből lehet egy egészséges struktúrát felépíteni.”
 • 43. Larsson 2011. szeptember 24. 09:11
  „39-44.

  Ne legyetek naivak, ezek vastagon 3 milla felett keresnek, csak amiről mi tudtunk szíjgyártó esetében az vastagon 2,5 milla felett volt, a tőkejövedelemről szó se volt (gyakorlatilag milliárdosok az összelopott pénzből), valamint 2-3 cégük is van (vagy ha más nem részesedésük) és még mindezek mellé jönnek a bizottsági pénzek!”
62 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felsőoktatási törvénykoncepció: Az LMP ellenzi a kormány terveit

Az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának LMP-s alelnöke szerint már a Széll… Tovább olvasom