Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Lázár: határozottabb fellépés az offshore cégek ellen

A napokban kapja meg a felszólítást újabb nyilatkozat kitöltésére az a 44 ezer pályázó, amely korábban az NFÜ pályázatai során uniós támogatást kapott.
A korábbinál határozottabban lép fel az offshore cégekkel szemben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) - jelentette ki az MTI-nek Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön. Elmondta, a napokban kapja meg a felszólítást újabb nyilatkozat kitöltésére az a 44 ezer pályázó, amely korábban az NFÜ pályázatai során uniós támogatást kapott.

A politikus, aki kormánybiztosként egy hónapja vette át a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetését, közölte: az érintetteknek ugyanazt, a réginél részletesebb kérdőívet kell kitölteniük, amit az új pályázók már automatikusan megkapnak, és amely az alaptörvényi és abból következő törvényi átláthatósági feltételeknek való megfelelésre tartalmilag kérdez rá.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy az NFÜ a korábbinál határozottabban lép fel az offshore cégekkel szemben, nem kímélve az egyébként is komoly változások elé néző fejlesztéspolitikai intézményrendszert sem.

"Az átlátható viszonyok megteremtésével 2010-ig nem foglalkozott senki. A 2011. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény azonban előírja, hogy közpénzhez csak átlátható tulajdonosi szerkezetű pályázók juthatnak hozzá, mivel az NFÜ több tízezer pályázatnak ítélt meg támogatást, úgy gondolom, élen kell járnunk a transzparencia megkövetelésében is" - fogalmazott Lázár János.

Emlékeztetett: az NFÜ eddig azt a gyakorlatot követte, hogy a pályázati dokumentáció részét képező nyilatkozat formájában, a pályázók önbevallása alapján tett eleget az átláthatóságot vizsgáló kötelezettségének. A szeptember elsejétől használt dokumentumban a pályázó büntetőjogi felelősségének tudatában nyilatkozik arról, hogy az általa képviselt szervezet a vonatkozó jogszabályok egyes feltételeinek milyen tények alapján felel meg. "Ez a lépés az első, és szándékom szerint az egyetlen olyan intézkedés, ami a pályázók és az NFÜ kapcsolatában nem az egyszerűsítésről, hanem növekvő adminisztrációról szól" - tette hozzá az államtitkár.

Ismertetése szerint szeptember elejétől az uniós támogatásra pályázó szervezetnek nyilatkoznia kell az átláthatóság törvényben foglalt kritériumai teljesüléséről egyenként, tényszerűen, hogy mely körülmény, tény, adat az, amely miatt a szervezet megfelel az átláthatóság jogszabályi feltételeinek. A gazdasági társaságoknak nyilatkozniuk kell név szerint például a tulajdonosi körről és struktúráról, a több mint 25 százalékos tulajdonnal, befolyással vagy szavazati joggal bíró tagjaikról, és azok adóilletőségéről is - mondta.

Kiemelte: az új eljárásrendben a közreműködő szervezet a pályázat befogadását követően egybeveti a pályázók nyilatkozatait a közhiteles cégnyilvántartásban található adatokkal, azonban a magyar jogi környezet miatt számos olyan adat szükséges az átláthatóság bizonyításához, amelyek tekintetében támaszkodnunk kell a pályázók teljes felelősség mellett tett nyilatkozataira is.

Azoknál a cégeknél, ahol kizárólag magyar magánszemélyek alkotják a tulajdonosi kört, a nyilatkozat kitöltése alig vesz néhány percet igénybe és elegendőek hozzá a társasági szerződésben is szereplő adatok. "Ennél bonyolultabb eset az, amikor a támogatott vállalkozásnak külföldi tulajdonosai is vannak. Ez csak akkor jelenthet problémát, ha a tulajdonosi lánc nem fejthető egyértelműen vissza az utolsó láncszemig, vagy abban olyan elem is van, amely adómegkerülési szándékot sejtet" - mondta Lázár János, hozzátéve, hogy nem boszorkányüldözésről van szó, de mindenkit utolér a rendszer, aki nem tud megfelelni az átláthatóság törvényi feltételeinek, legyen szó akár hazai, akár külföldi szereplőről.

Az új szabályozás életbe léptetésének időzítéséről az államtitkár elmondta, hogy a költségvetési ciklus végéhez közeledve az elszámoltatásnak egyre nagyobb szerep jut. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) korábban explicit kifogásolta az átláthatósági törvényekkel kapcsolatos hiányosságokat, s ezt orvosolta most az NFÜ.

"Tudjuk, hogy mennyi pénzt használhatott fel Magyarország ebben a költségvetési ciklusban, de a felhasználók és a hatékonyság kérdésében az állampolgárok jogosan tehetnek fel kérdéseket. Tiszta helyzetet akarunk teremteni, láthatóvá téve, hogy ki és milyen célok érdekében jutott közpénzekhez" - szögezte le Lázár János.

Olvasóink írták

 • 5. DMagóg 2013. szeptember 05. 21:12
  „4.Léni 2013.09.05. 17:34!

  Az ügyvéded tudja, hogy miket írsz ide? Bátor vagy, de nagy bajba kerülhetsz!”
 • 4. Léni 2013. szeptember 05. 17:34
  „Lázár János néha magába nézhetne, megvizsgálhatná a kedves ismerőseit, az újakat is Hmvhelyen.
  Számomra hiteltelen , egy szavát sem hiszem el azok után amit ő és ők már produkáltak.”
 • 3. DMagóg 2013. szeptember 05. 16:52
  „A támogatásokból fizetett kivitelezőkre is kiterjed? Ott volna csak keresnivaló!”
 • 2. Qllancs 2013. szeptember 05. 16:11
  „..." ki milyen célok érdekében jutott közpénzhez..."
  Már is kezdheti maguk körül. Nyerges..Simicska ..havi 6 milliádr eu közpénzt..állami megbízást kap! csak simicska a 3 év alatt : 500 milliárdot !! Na meg a haverok..csókosok kapják a milliós..százmillós földalapú támogatást is..a földmutyik után !!!pl. ov veje..családja IS !!
  Na meg a rokonok..barátok..így kapnak milliókat a hálájukért !

  ELSZÁMOLTATNI !!! azt kéne már ! visszamenőlegesen : 23 évre !!!”
 • 1. Qllancs 2013. szeptember 05. 16:05
  „44 000 cég közzül vajon hány az offshort cég ???
  Kérdezzék meg némethnét ! ő tudja. Mert év elején kiosztott 74 cégnek 75 milliárd EUs , visszanemtérítendő pént ..3...4 millától--4---.500milláig / fő --MIND kivételnélkül ..magyar tulajdonos..de MIND külföldön bejegyzett cég !!Egy se itt adózik. Tudok pl. is írni. hvg. ből !

  De ljani szétnéz ott a Parlamentben..hány vállalkozó ,képviselő van ..és hányan külföldi bejegyzett céget visznek.
  NA MEG hányan tarják kint a pénzüket ..pl. ő is ..külföldi bankokban ??!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vélhetően robbanótestet találtak egy nagycsécsi családi háznál

Nagycsécsen egy családi ház kerítésének építése közben került elő a 12 centiméteres eszköz.… Tovább olvasom