Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Lázár: házaspárok ne lehessenek parlamenti képviselők!

A képviselők jogállásával kapcsolatos módosítások között várhatóan szerepelni fog az a rendelkezés, hogy egy házaspár mindét tagja ne lehessen országgyűlési képviselő - közölte a Fidesz frakcióvezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatóján.
Lázár János azt mondta: a polgármesteri és a parlamenti képviselői pozíció összeférhetetlenségéhez hasonlóan úgy véli, az az álláspont is többségben van a frakcióban, amely szerint "Torgyán József-Cseh Mária vagy a Veres házaspár után talán nem jó", ha házaspárok a parlamentbe kerülve "megélhetési politikáról tesznek tanúbizonyságot". "Ha a szavazati jogot ilyen kritikusan szemléltük, hogy egy családban hány szavazati jog lehet, akkor - a képviselőtársaim úgy gondolják - egy családban egy parlamenti képviselőnek elég kellene lennie" - fogalmazott.

(Lázár János már korábban, egy tavaly októberi online fogadóórán közölte, "2014-től bevezetjük, hogy férj és feleség ne lehessen parlamenti képviselő". Jelenleg egy házaspár tagja van az Országgyűlésnek: a jobbikos Novák Előd és felesége, az ugyancsak jobbikos Dúró Dóra.)

A Fidesz frakcióvezetője szólt arról is, készek a mentelmi jog újragondolására, megszüntetésével azonban nem értenek egyet. Megítélése szerint magánvádas bűncselekmények, becsületbeli ügyek, politikai viták esetében kiemelt védelem illeti meg a politikai élet szereplőit - munkájuk zavartalan ellátása miatt -, közvádas ügyekben azonban nem látja indokoltnak a képviselőknek járó mentelmi jogot.

Az országgyűlési képviselők jogállásával kapcsolatos módosításokat várhatóan még az idén törvénybe iktatják, csakúgy, mint a parlamenti vizsgálóbizottság előtti megjelenés kérdését és "bizonyos viselkedési formákat".

Daniel Cohn-Benditnek, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség EP-képviselőcsoport társelnökének a magyar alkotmányjavaslattal kapcsolatos kritikájára Lázár János kérdésre válaszolva úgy reagált: minden európai parlamenti képviselőt tiszteletben tart, "de Cohn-Bendit úr és brigádja tevékenysége jónéhány honfitársunk szabadságjogait veszélyezteti".

Olvasóink írták

 • 10. jozko 2011. április 04. 13:02
  „Váltak már el - papíron- kevésbé nyomós indokok miatt is.
  Ágyúval lőnek verébre.”
 • 9. DMagóg 2011. április 03. 09:53
  „Az egy párthoz tartozás is felér egy élettársi kapcsolattal, főleg amikor szavazáskor bekiabálják a családfő(nök) döntését, hogy igen, vagy nem!
  Követeljük, hogy az egy párthoz tartozók ne lehessenek egyszerre képviselők!”
 • 8. Nátrix73 2011. április 02. 11:43
  „8. bánki 2011.04.01. 22:31

  Meleg és leszbikus párok ? - nem játszik ?

  Ugyan, ugyan! Ccc! Alkotmányellenes, dekadens, liberálbolsevista felvetésed mélyen sérti a Tisztelt Ház magasztos, emelkedett légkörét! :D”
 • 7. bánki 2011. április 01. 22:31
  „Meleg és leszbikus párok ? - nem játszik ?”
 • 6. Nátrix73 2011. április 01. 20:56
  „"Ha a szavazati jogot ilyen kritikusan szemléltük, hogy egy családban hány szavazati jog lehet, akkor - a képviselőtársaim úgy gondolják - egy családban egy parlamenti képviselőnek elég kellene lennie"

  Ebből logikailag az következik, hogy a jövőben - a házassági anyakönyvi kivonat mellett - minden képviselőnek (esetleg a jelölteknek is) DNS-profilt is kellene csináltatnia, hogy kiderüljön, ki kinek a gyermeke, testvére, unokatestvére, stb... Mik ki nem derülnének... :)

  Egyébként én is repesek az örömtől, hogy honunk atyjai és anyjai ilyen létfontosságú kérdések megoldásával foglalatoskodnak, hiszen a legtöbb magyar család központi problémája, hogy minél több képviselőt küldjenek az Országházba! :)

  Parlamenti képviselőt minden magyar családnak!!!”
 • 5. studyfy 2011. április 01. 18:44
  „Az elmúlt 5 ciklusban volt 2 házaspár, tehát az 5x386=1930 képviselőből 2 házaspár. Ez ilyen nagy , katedrális probléma? Különben minden magyar állampolgárnak joga, hogy képviselő lehessen, ha megválasztják. Vagy váljanak el papíron? (ennél kisebb anyagi érdekek miatt is történt már ilyen) Különben is tíz éve még nagyon nagy szüksége volt a Torgyán házas párra OV-nek.”
 • 4. queenmargareth 2011. április 01. 18:08
  „vazze, hogy ez mekkora! Egyáltalán, ilyen fontos döntés, hogy foganhat meg, miközben romokban az ország...tehát ez megint egy értelmes fidesz ötlet:)ezen nevetni kell=kín
  amúgy érthető, mert akkor az asszony, férj nem találkozik a szeretővel.”
 • 3. dodó 2011. április 01. 17:20
  „"(...) Megegyezést ajánlunk Önnek: ha a politikusi álláshalmozásnak véget vetnek, és a hétfőn lesöpört javaslatunkat mégis megvalósítva, a pártállami vezetőket, Gyurcsányt és társait alkotmánymódosítással kizárnák a közéletből, akkor feleségemmel együtt felajánljuk lemondásunkat: ráadásul Ön dönthet, melyikünk mandátuma ,,függesztődjék fel". Vagy tényleg csak Dúró Dóra képviselősége zavarja Önt, a kommunista cenzor Lendvai Ildikó maradhat?

  Szebb jövőt kíván:
  Novák Előd, a Jobbik országgyűlési képviselője"”
 • 2. Falcao 2011. április 01. 16:35
  „Audisok lehetnek képviselők?”
 • 1. frakk 2011. április 01. 13:58
  „Javasolnám a parlamenti képviselők létszámának azonnali csökkentést először is. Majd a megmaradtak fizetésének a mindenkori minimálbérhez kötését (konvergálását) A Költségtérítések maximalizálát éves szinten 500 Ezer Ft-ban-.
  A dolgozó munkások munkába járásának költség elszámolhatóságát. Ugyanis ez is benne volt a választási ígéretekben. Egy képviselő is mivel különb a dolgozó embereknél. 100km-n belüli utazás térítés, elszámolhatóság a dolgozóknak is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzat is alkotóházat működtetne a Tűzraktér helyén

A terézvárosi önkormányzat döntése értelmében a kerület is alkotóházat működtetne a Tűzraktérnek… Tovább olvasom