Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Lázár János: A Nyugat nem segített a magyarokon

Lázár 1956-os üzenetében azt írja, csak magunkra számíthatunk. Gyámságról, csendőrperturól, leckéztetésről ír a Nyugattal kapcsolatban.
"A magyarokkal szemben adóssága van a világnak. Ezt az országot, ezt a nemzetet a külvilág mindig csak hitegette a bajban, de a valódi segítség szinte sosem érkezett meg." - kezdi Lázár János 1956-os üzenetét, amelyet Hódmezővásárhely weboldalán tett közzé.

"Így volt ez 1956-ban is, amikor a Nyugatnak fontosabbak voltak a Szuezi válság miatt veszélybe került kereskedelmi érdekei... De még a hidegháborús világrend törékeny és igazságtalan egyensúlya is, mint a magyarok szabadsága, sőt élete. Így volt ez az huszadik században végig. A trianoni igazságtalansággal egy határrevíziót hazudó, gyilkos politika ölébe lökték az országot. Utána pedig 40 évnyi kommunizmussal büntették ugyanezért."

"Bár 1989-ben mi ütöttük ki az első téglát a berlini falból, a Nyugat ezt végül azzal „viszonozta", hogy kis híján kereskedelmi gyarmattá tette a hazánkat. Amelyben kollaboránsai a régi kommunisták lettek – az elsikkasztott privatizáció felső tízezerje. Akik még mindig köztünk élnek, és a visszatérésükre készülnek..."

Lázár János szerint akit túl sokszor hagynak cserben, az először dacos lesz, majd fásult, beletörődő és kishitű. Az állanmtitkár szerint ez történt a magyarokkal is; "a huszadik század kis híján kiölte belőlünk a nemzeti büszkeséget. Az önbizalmat, a magunkba vetett hitet. A huszadik század kisebbrendűségi komplexust táplált a magyarokba. Pedig ez alapvető hazugság. Az ún. szabad világ és Magyarország történelme féloldalas. De történelmi tartozásunk nem nekünk van."

"Mi, magyarok sokszor voltunk Európa és a nyugati értékek és érdekek védőbástyája – de cserében rendre csupán megkésett, nagy szavakat kaptunk a várva várt tettek helyett. 1956-ban is, amikor november 4-én Nagy Imre hiába közölte híres rádióbeszédében az ország és a világ közvéleményével, hogy Magyarország immár élethalál küzdelmet folytat a szabadságáért. Csak a magyar felkelők hallották meg őt. A világ süket és tétlen maradt."

Lázár János november 4-ét Amerika és Nyugat-Európa szégyenének nevezi. "Ne csodálkozzon hát senki, ha a magyarok már bizalmatlanok a nagy szavakkal szemben, ha már csak a szemüknek hisznek, nem a fülüknek!"

"A mi osztályrészünk 1990 után is az maradt, hogy a Nyugat történelmi leckéket adott nekünk, hogy Washington vagy Brüsszel megmondta nekünk mit, miért nem lehet."

"A rendszerváltás csődje éppen az, hogy a Kelet rabságát a Nyugat gyámsága váltotta fel. A magyarok pedig tűrtek és engedelmesen bólogattak, mert fájóan sokszor voltak olyan vezetői az elmúlt húsz évben, akik nem a magyar érdekeket képviselték külföldön, hanem a külföldi érdekeket Magyarországon. A világ pedig hozzászokott ehhez a szorongó kisdiákként viselkedő Magyarországhoz. Ezért okoz most olyan nagy kulturális sokkot, hogy egyszeriben nagykorúvá váltunk és önálló életet kezdtünk élni."

A miniszter kifejti, hogy "nem attól Európa-párti egy magyar, hogy bólogatójánosként helyesel mindenre, amit Brüsszel mond. És nem attól hű szövetségese Budapest Washingtonnak, ha visszakérdezni, súlyos vádak esetén bizonyítékot követelni, vitatkozni sem mer. Nem! Barátok és szövetségesek között nem a csendőrpertu járja, hanem az egyenlő felek őszinte párbeszéde."

- Csak magunkra számíthatunk! - zárja eszmefuttatását Lázár János. "A huszadik századnak ez a nagy tanulsága nem gyengévé, hanem erősebbé tesz minket. Megvéd a csalfa reményektől. Megvéd a „gazdag nyugati nagybácsik" hazugságával házalóktól. És megvéd az árulástól. Tapasztaltabbak vagyunk, tehát bölcsebbek és erősebbek is. Ezért most nem október 23-a fog elmúlni, hanem november 4-e fog elmaradni."

"A világ meg fogja érteni és lassan el fogja fogadni az új helyzetet, hogy egy évtizedekig álomba merült magyar nemzet végre felébredt. Öntudatára ébredt és nem kér többet, de nem is éri be kevesebbel, mint a többi, hozzá hasonló európai nemzet. Csak azt kérjük, ami megillet minket. Nem többet, de nem is kevesebbet!" - zárja írását a miniszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érpatakon meg kell ismételni a választást

Az október 12-én megtartott polgármester-választást a települést az elmúlt négy évben is vezető Orosz Mihály nyerte. Tovább olvasom