Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Lázár János a Reutersnak: a kormány több energiaár-csökkentést is tervez

Az ilyen lépések segíthetik a recesszió sújtotta gazdaság fellendítését is.

Tekintve, hogy jövőre parlamenti választások lesznek Magyarországon, a kormány energiaár-csökkentéssel akar kedvezni a választópolgároknak és az adóssággal terhelt háztartásoknak, hogy több pénz maradjon más kiadásaikra - közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

Egy ilyen lépés segíthet a recesszió sújtotta gazdaság fellendítésében is - jelentette ki.

A jobbközép kormány ezenkívül szeretne szorosabb kapcsolatot kialakítani az újonnan kinevezendő jegybanki vezetőkkel, hogy felgyorsuljon a hitelek kihelyezése a vállalkozásokhoz - tette hozzá.

Magyarország nem akar kölcsönt felvenni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), mert a piacról is tudja magát finanszírozni, de meg akar felelni az Európai Unió szigorú költségvetési szabályainak - mondta Lázár.

"A nemzetközi pénzvilág bizalma segített abban Magyarországnak, hogy ne legyen rászorulva az IMF-kölcsönre. Ahhoz, hogy ezt a bizalmat megtartsuk, ragaszkodnunk kell a (szigorú) költségvetéshez. "Nem lehetséges a költségvetési lazítás" - szögezte le.

Több mint egy évvel azután, hogy Magyarország - akadozva bár -, de tárgyalásokat folytatott az IMF-fel és az Európai Unióval, a kormány - megragadva az alkalmat, hogy a világban most jelentős pénzmennyiség keres magas hozamot - devizakötvény kibocsátását készíti elő, 2011 óta az elsőt, és a kibocsátás valószínűleg a héten meg is történik - jegyzi meg a Reuters. Noha a Fidesz a választások óta elvesztette támogatásának egy nagy részét, és a nyolcmillió választópolgárnak mintegy a fele nem tudja, kire szavazzon, a pártnak a legutóbbi felmérési adatok szerint még mindig két számjegyű előnye van ellenfeleivel szemben.

A kormány nem osztogat, viszont több millió szavazópolgár rezsiszámlájának összege csaknem harmadával kevesebb lesz, mert a kabinet maximált árakat kényszerít a - főleg áram-, illetve gázszolgáltató - közműcégekre, amelyek jórészt külföldi tulajdonban vannak - mondta Lázár.

A kormány ezenkívül figyelni fog a forint árfolyamára, ami kényes kérdés, minthogy az állam, a háztartások és a vállalkozások egyaránt el vannak adósodva külföldi devizában, főleg svájci frankban, illetve euróban.

A miniszterelnök legkésőbb márciusban kinevezi a jegybank új elnökét, de várhatóan óvatos lesz az illető kiválasztásában, hogy elkerülje a piac bármilyen drámai reakcióját - mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, hozzátéve, hogy a forint árfolyamának pontos értéke másodlagos.

"A kérdés nem az, hogy a forintnak az euróhoz viszonyított árfolyama 300 fölött vagy alatt van, hanem hogy meg tudjuk-e őrizni a stabilitást. A központi bank élén történő változás nem hozhat bizonytalanságot, nem vethet fel kérdéseket ezzel a stabilitással és a pozitív pénzügyi trendekkel kapcsolatban" - mondta az államtitkár.

Minden országban, amely jól működik és sikeres gazdaságpolitikát folytat, a jegybank legfontosabb célja az árfolyam-stabilitás mellett a növekedés ösztönzése a kormány színétől függetlenül - magyarázta Lázár.

Varga Mihály, aki az IMF-fel folytatott, de mostanra megszakadt tárgyalásokat vezette, hamarosan egy "másik jelentős pozícióba" kerülhet - fogalmaz a hírügynökség. Az államtitkár ezt nem volt hajlandó pontosabban kifejteni, de azt elmondta, hogy a kérdés márciusban eldől.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e kormányátalakítás a közeljövőben, Lázár azt mondta: "ez a miniszterelnök előjoga, de nem zárhatom ki, hogy lesz. A kormányfő egy jelentős, komoly tisztségben számít rá (Varga Mihályra)."

Több piaci szereplő azt találgatja, hogy Varga Mihály - aki 2001-2002-ben, Orbán első kormányában volt már pénzügyminiszter - fogja váltani Matolcsy Györgyöt a gazdasági tárca élén. Matolcsyról - a nem hagyományos gazdaságpolitika megalkotójáról - úgy tartják, hogy az egyik legesélyesebb a jegybankelnöki posztra.

Orbán nemrég azt mondta, hogy csak a jelenlegi jegybankelnök, Simor András mandátumának lejárta előtt egy nappal fogja megnevezni jelöltjét a tisztségre, ennek ellenére a forint árfolyama már az év eleje óta sűrűn változik, mert néhány befektető attól tart, hogy a jegybank március után kockázatosabb és nem hagyományos monetáris politikába fog a hitelezés erősítésére - tette hozzá a Reuters.

A rezsiköltségek csökkentése a Fidesz-frakció e heti ülésének fő témája - mondta Lázár az interjúban. Az, hogy a kormány nemrég kötelezte a szolgáltatókat a gáz- és az áramszámlák összegének csökkentésére, csak a kezdet volt - fűzte hozzá.

Az volna az "optimális", ha júniusra csökkenteni tudnánk más közművek szolgáltatásainak - mint például a víznek és a csatornázásnak - a díjait, és további 20 százalékos díjcsökkentés lenne kívánatos 2014 júniusára a most januári 10 százalékos után - jelentette ki az államtitkár. "Ez egy tökéletes baloldali program, úgyhogy a szocialista pártnak teljes mellszélességgel mellé kellene állnia" - fűzte hozzá.

"Nyilvánvaló, hogy azoknak az energiaszolgáltatóknak kell lenyelniük ezen intézkedéseknek a költségét, amelyek az utóbbi években kivitték ennek a szektornak a bőséges nyereségét az országból" - mondta Lázár.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. alfa258 2013. február 07. 07:09
  „A fűtésszámlám nem lett kevesebb, lehet, hogy lezjancsiee kevesebb! !! Hogy is van ez????”
 • 38. történész 2013. február 06. 21:17
  „Hogy mondta Lázár úr?

  Élet erős fiatal rendőröket visszavezetünk a munka világába !
  és mi lett belőle FIDESZ nyelven? A rendőrök maradtak, a rokkantakat földönfutóvá tették,a 62 év alatti időseket segilyes státuszba vágták..Na ezért nem olvasom el mit mondott Lázár. Elején bíztam benne, hogy komoly megfontolt, önálló véleménye van..tévedtem.”
 • 37. Bendegúz007 2013. február 06. 20:16
  „Akinek a gyereke tovább akar tanulni a felső oktatásba ott mélyen zsebbe kell nyúlnia.A szegedi SZTE-től sok embert fognak elküldeni pénteken ezt is elmondja a rektor a T”
 • 36. roxper 2013. február 06. 20:09
  „33.
  Az egykulcsos adónak akkor lenne értelme ha ennyi lenne az áfa mértéke is, de nem, nálunk van Európa legmagasabb áfája és már az alapvető élelmiszerek áfája sem 18%, mint volt Bajnai idejében!”
 • 35. lukrecia 2013. február 06. 20:06
  „A dánok jól élnek a szélből

  2013.02.01. - 13:20 | Nincs hozzászólás

  A dánok áramszükségletének immáron 30 százalékát képes szélenergiából kielégíteni az ország.
  Mindez létrejött annak az ambiciózus kormányzati célnak az eredményeként, hogy 2020-ra Dánia áramszükségletének felét fedezze a szélenergia felhasználásával - emlékeztet a cleantechica.com szakportál.
  Mintegy 25 ezer embert foglalkoztat az országban a szélenergia-ipar, ez utóbbi méretét tekintve jelenleg a legnagyobb a világon. A szélből nyert áram egy részét exportálják: Németország, Norvégia és Svédország is vásárolnak dán áramot.
  Dán családok tízezrei részesednek - többek között szövetkezeti tagként - szélenergetikai létesítményekben.”
 • 34. studyfy 2013. február 06. 20:01
  „A rezsi csökkentésnél a következőket nem hangsúlyozza a kormány:
  - az oroszok most ajánlották fel sok országnak a 30 %-al olcsóbb gázt (Magyarországnak nem),
  - az áram piacon fölöslegek vannak, az új, közvetítő utak átszervezése árcsökkenést hozott,
  - a víz, a távhő és a szemét díjak csökkenése sok önkormányzati cég tönkremenetelét eredményezheti. és az állam veheti át a veszteséget a mi pénzünkön,”
 • 33. balihoho 2013. február 06. 18:54
  „Ha valaki megnézi mekkora tétel, a számlában az ÁFA, az azt hiszem egyetért velem, hogy Lázárék is vállalhatnának egy kis terhet, például azzal, hogy csökkentenék az energia, áramdíját, a vízdíját, és a szemétdíját, terhelő ÁFA mértékét. De ezt ők, Mármint Lázárék, dehogy vállalják!”
 • 32. papika56 2013. február 06. 17:49
  „Lázárjaninak még senki nem mondta : ha csak a 27 % áfát egy tollvonással : O % os lenne ...már nem kéne agyalni a 10 % on.
  Meg a beígért ov. ..az 1 millió munkahelyből ..csak pár százezer is jó lenne már ..közel 3 éve vannak hatalmon, és nem hogy nőnne ..inkább csökken a munkahelyek száma .Míg 11,7 % volt--ma ez már 13 % . bár keszekuszaszem ...éppen az ellenkezőjét mondogatja ..igaz még ő sem hiszi el.
  A narancsos bagázsnak : Magyo. sikertörténet ! a népnek....nyomor..éhség !”
 • 31. bambulla 2013. február 06. 16:18
  „ha ez ilyen egyszerű , akkor eddig miért csak emelték az árakat?
  az élelmiszer áfáját is pl visszább vehetnék
  Lázár se a saját pénzén jótékonykodik, hanem másén”
 • 30. vmagdi 2013. február 06. 15:40
  „most kaptam meg a futesszamlam, ez egyetlen arva forinttal se kevesebb”
 • 29. queenmargareth1 2013. február 06. 15:14
  „ilyenkor az újság író hogy bírja ki, hogy ne röhögjön a pofájába?”
 • 28. macs 2013. február 06. 13:48
  „17. theseus,
  bocs, de most jutott eszembe. OK! csökkentsük az árakat. Nos, arra azért kíváncsi lennék, hogy végeztek-e hatástanulmányt? A 2013. évi költségvetésben figyelembe vették-e az árcsökkentés hatását az ÁFA, társasági adó és iparűzési adó bevételre, vagy majd év közben fognak kiigazítani? Kalkuláltak-e az önkormányzati cégeknek nyújtandó kompenzációval, pl. a távfűtőknek már beígértek vagy 52 milliárdot. Mi lesz azokkal a vízművekkel, melyek uniós pénzekből építettek szennyvíztisztítókat, ahol előírás az értékcsökkenés érvényesítése az árban, vagy hasonló cipőben járó szemétlerakót építő cégekkel?”
 • 27. pala1964 2013. február 06. 13:23
  „kedves 24, most hátha ötletet adtál: ide nekünk a 3,60-as kenyeret, és nagyot ugrik a pannon puma (amolyan játékosan, de persze közben megmutatja a karmait, meg a fenekén lévő piros foltot)...

  ja vagy ez már kádári módszer lenne?

  megint igaz és valóság lesz Kornai a Hiány c. művében megfogalmazott gondolatai: ha valaminek nem a piaci árát fizetik (hanem, a gyengébbek kedvéért kevesebbet), akkor ad1) azzal nemhogy nem takarékoskodunk, hanem hajlamosak leszünk némileg pazarolni is (nem éri meg eléggé beruházni, hogy kellő mértékben takarékoskodjunk e jószággal), ad2) nem lesz belőle elegendő (összefüggésben az első pontban megfogalmazottakkal)

  persze még akkor is el lehet játszani az állam, mint jótékony atya fantazmagóriájával, meg az elefánt szerepét is a porcelánboltban....”
 • 26. H_Virag 2013. február 06. 13:01
  „Az előző hozzászólásomhoz még annyi, hogy a magas energiaárakkal kapcsolatban érdemes elolvasni az ELMŰ hivatalos közleményét
  http://www.aram.hu/files/pdf/aram_hu_ha_tobbre_kivancsi.pdf

  Itt számokkal alá van támasztva, hogy a villany árából mi hova megy és ténylegesen hol is vagyunk az európai mezőnyben. Jobb szeretem a politikai sallangoktól mentes puszta tényeket, mint az általános kijelentéseket.”
 • 25. H_Virag 2013. február 06. 12:41
  „17. theseus
  "A szocik alatti drasztikus áremelések miatt még mindig magasabbak a magyar energiaárak, mint szinte bárhol Európában. Az árcsökkenéssel csak az extrapofitja csökken a szintén szocik alatt kiárusított szolgáltatóknak."

  Ha ilyen jól informált vagy az energiapiacon, nyilván tudod, hogy országunk sajnos nem önellátó, a hiányzó villanyt bizony importáljuk. A világpiaci árak teljesen függetlenek a pártoktól, a kereslet és a kínálat határozza meg. A válság előtt ennek megfelelően növekedett az ár, azóta meg csökken.
  Mivel a szolgáltatók a 100%-os állami tulajdonban lévő MVM-től veszik a villanyt, jogszabályban előírt áron, nem olyan nehéz kitalálni, hol csapódik le a különbözet... : )”
 • 24. queenmargareth1 2013. február 06. 12:09
  „az élelmiszereken triplán behozzák:)”
 • 23. diverfrog 2013. február 06. 11:53
  „"10. theseus 2013.02.06. 09:18 "Ez egy tökéletes baloldali program, úgyhogy a szocialista pártnak teljes mellszélességgel mellé kellene állnia" - fűzte hozzá.
  Csakhogy a szocik programja (gyakorlata) az energiaárak drasztikus emelése.
  A balos kommentelők láthatóan nem győznek bosszankodni az árcsökkenésen, alig várják a kormányváltást, hogy megint jöjjenek a kétszámjegyű áremelések. Nekik úgy látszik, túl olcsó az energia, ismét többet akarnak fizetni érte."
  Egyet elfelejtettél: tranzakciós adó, közmű adó és még sorolhatnám.
  Örülök én a rezsi csökkentésnek, bár látnám is, mert eddig nem tűnt fel egyik számlámon sem. Sajnos...”
 • 22. macs 2013. február 06. 11:26
  „OK! a párt az újraválasztás érdekében, mivel eddig is, és most is állami hatáskörben volt/van a lakossági energia árának meghatározása, csökkent. Mostanság a gazdaság stagnálása, visszaesése miatt nincs elegendő kereslet, tehát az árak amúgy is lefelé tendálnak, de mi lesz, ha megnő a kereslet?
  17. theseus,
  mennyi az extraprofit? És miből jön ki az extraprofit? Az állam határozza meg az árakat, tehát, ha valóban létezik extraprofit, akkor az állam teremt olyan helyzetet, ami ellen most kiabál és amit most utál. Arról nem is beszélve, hogy a szolgáltatók extraprofitja az extra adózás előtti eredményből származik, ami extra társasági adót jelent, ami állami bevétel.”
 • 21. myckie 2013. február 06. 11:24
  „17. theseus
  Te hol élsz? Vagy tudatosan dezinformálsz?

  A helyzet éppen az, hogy a kormány egy fillért sem kér az IMF-től, hanem szabadpiacról vesz fel hiteleket 3-szoros kamatért mint az IMF-től lehetne. Azt a Fidesz kérte és kapta, és most tapsolják el, majd egy pár év múlva jön a törlesztés, amely rettentően megemeli az államadósságot!

  A Fidesz alatti drasztikus adónövelések miatt még mindig kevesebbek a jövedelmek, amiből nem lehet energiacsökkentő beruházásokat végrehajtani, amely hozzájárulna az árak csökkentéséhez, mint szinte bárhol Európában. Az árcsökkenéssel csak a rendszerek korszerűsítésének elhalasztását éri el a kormány, amely további munkanélküliséget fog hozni!!!!!”
 • 20. dean23 2013. február 06. 10:52
  „Minden árcsökkentést a kevés - még el nem menekült - vállalat fog kifizetni!”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsis Máté: álhír az új jegybankelnökről szóló sajtóinformáció

A Világgazdaság kedd este közölte, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter veszi át Simor… Tovább olvasom