Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Lázár János a Rogán-javaslat körüli vitáról

Nem személyi, hanem a törvényalkotás tempójával kapcsolatos vitának tartja a Rogán Antal által jegyzett alkotmánymódosítási javaslat körül kialakult nézeteltérést Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, aki az MTI-nek nyilatkozva rögzítette: Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek semmilyen konfliktusa nincs a kormánypárti képviselőcsoporttal.
A fideszes Rogán Antal a közelmúltban benyújtott alkotmánymódosítási javaslatával azt kezdeményezte, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletalkotási joga kerüljön bele az alaptörvénybe. Múlt szerdán kiderült, az indítványt a kormány nem támogatja – ezt Navracsics Tibor már a kormány ülése előtt borítékolta az MTI-nek. A Fidesz-frakció hétfőn dönt róla, napirendre tűzését azonban már kezdeményezte a Fidesz-KDNP. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-nek múlt csütörtökön azt mondta: "a miniszterelnök tiszteletben tartja a frakció döntését, és annak megfelelően fog szavazni hétfőn az Országgyűlésben" Rogán Antal indítványáról.
Ű
Lázár János az MTI-nek azt nyilatkozta: csodálkozik, hogy vita generálódott a javaslatról. Nincs szó személyi ügyről - jelentette ki, közölve: Navracsics Tibornak semmilyen konfliktusa nincs a frakcióval, ő a képviselőcsoport által leginkább támogatott kormánytag.

Véleménye szerint a frakcióülésen gyorsan el lehet majd dönteni a kérdést, az ugyanis a képviselőcsoport szempontjából "nem meghatározó jelentőségű".

A vita létét elismerte, és úgy vélekedett, hogy a nézeteltérést a tempó okozhatja. Hangsúlyozta, elfogadható az az álláspont is, amit az igazságügyi tárca képvisel, hogy az új alkotmányban kellene majd rendezni az NMHH-elnöknek a díjszabással kapcsolatos rendeletalkotási jogkörét, de az az érv is megfontolandó lehet, hogy még az idei év végéig zárják le a média átalakításával összefüggő ügyeket.

Kifejtette: előfordulnak olyan helyzetek, hogy a képviselők és a kormány szakmai álláspontja között feszültség van. Az elmúlt években ilyenkor mindig a képviselőcsoportok léptek hátra, és a kabinet javára feladták véleményüket. "Mi megpróbáljuk meggyőzni az érintett kormánytagot" - mondta, hozzátéve, az ő dolga, hogy jó megoldások, jó kompromisszumok szülessenek.

Lázár János a tempóról szólva emlékeztetett, az Országgyűlés a megalakulása óta ez idáig 128 törvényt fogadott el, amelynek felét a kormánypárti képviselőcsoport, másik felét pedig a kabinet kezdeményezte. Hozzátette, még legalább húsz törvény vitája zajlik. A politikus elfogadhatónak nevezte, ha ennyi jogszabálynál egy-kettő esetén szakmai vita alakul ki.

A frakcióvezető a KDNP-frakció szabad vasárnapra vonatkozó javaslatával kapcsolatosan elmondta, arról még nem döntött a Fidesz-frakció, de a hétfői tanácskozásukon téma lesz.

Személyes véleményét hangsúlyozva közölte: az indítvány megfontolásra érdemes, bár - mint fogalmazott - a "népnevelő kísérletek" nem biztos, hogy a legsikeresebbek. "Én tudok azonosulni azzal az elképzeléssel, hogy a családok ne bevásárlóközpontokban töltsék vasárnap a szabadidejüket, de nem biztos, hogy minden család tud ezzel azonosulni" – fejtette ki, megjegyezve, hogy a kezdeményezésnek lehet kockázata, és kiválthat ellenállást.

Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a részletszabályokat lehet úgy formálni, hogy elfogadható legyen számára.

Szólt arról is, hogy a hétfői frakcióülésen téma lesz a költségvetési módosító javaslatokról való parlamenti szavazás.

Olvasóink írták

 • 3. történész 2010. december 20. 18:50
  „Nekem is van módosításom az alkotmányhoz..most a többivel elmegy..lényegében a mostani készülőt fogalmazom meg másként. A magyar népet Orbán Viktor által vezetett fidesz alkotja..a többi személy kisegítő,másodrendű polgár”
 • 2. Szocifidesz 2010. december 20. 17:05
  „Végül a diktátor király megoldotta a kérdést és döntött, nem lehet neki ellent mondani.
  A kopits ügyet is megoldotta
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/20/az_ujabb_kormanytrukk_mar_celt_er_levaltjak_a_koltsegvetesi_tanacs_elnoket/

  Mi az ha nem diktatúra”
 • 1. Lutetia 2010. december 20. 16:39
  „Bár Navracsics Tibor közigazgatási miniszter nem támogatta, a Fidesz frakció hétfői ülésén Rogán Antal alkotmánymódosítási javaslata mögé állt. A vitát Orbán Viktor döntötte el, aki a kormány tagjával szemben a frakció és Rogán Antal oldalára állt.
  A vita a hétfői frakcióülésen nyílt színi ellentétté alakult. A vita főszereplői Rogán Antal, Navracsics Tibor és Lázár János frakcióvezető voltak. Az ügy tárgyalásakor információink szerint néhányszor kifejezetten emelt hangú felszólalások is elhangzottak főként Lázár János részéről, Navracsics Tibor pedig kikérte magának ezt a hangot.
  http://index.hu/belfold/2010/12/20/navracsics_egyedul_maradt_a_frakcioulesen/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyamatos az apadás a Felső-Tiszán

Folyamatos az apadás a Felső-Tiszán; a folyón már csak Tiszabercelnél van érvényben elsőfokú… Tovább olvasom