Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Lázár János eladná a kormányüdülőket

A Fidesz frakcióvezetője szerint jó üzenet lenne a társadalom felé, ha a kabinet felülvizsgálná, milyen állami vezetői körnek jár kiemelt egészségügyi ellátás, ahogyan az is, ha eladnák a kormányüdülőket.
Lázár János ezt hétfői budapesti sajtótájékoztatóján mondta a például a gépkocsivásárlást, a kommunikációs költségeket és az informatikai beruházásokat firtató, az ilyen jellegű kormányzati kiadásokról érdeklődő újságírói kérdésre válaszul.

A politikus azt mondta: újra kellene gondolni, milyen állami vezetői körnek jár kiemelt egészségügyi ellátás. Azt szerinte sem fogja senki számon kérni, ha a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a hivatalban lévő tárcavezetők vagy volt közjogi méltóságok ilyen ellátásban részesülnek, azon viszont lehet vitatkozni, hogy egy államtitkárnak, egy helyettes államtitkárnak vagy egy főosztályvezetőnek jár-e ilyen egészségügyi szolgáltatás.

Jó üzenet lenne, ha a kormány ezt felülvizsgálná, csakúgy, mint a kormányüdülőket - mondta Lázár János, aki szerint utóbbiakra semmi szükség, el kellene adni azokat. Ha pedig mégsem értékesíti az állam ezeket a létesítményeket, akkor gyermekek üdültetésére kell használni - tette hozzá, megjegyezve: feleslegesnek tartja, hogy középvezetők kormányzati üdülőkben kedvezményes feltételekkel üdüljenek.

A frakcióvezető szerint a jelenlegi kormányt nem lehet luxuskiadásokkal vádolni. "A Fidesz-kormányzat világosan megbélyegezte az Audival járókat - pártállástól függetlenül -, és egyértelműen letette a voksot a népautó Skoda mellett" - fogalmazott. Úgy látja, ennél szimbolikusabb lépést nem nagyon lehet tenni. Szavai szerint egy kormányzat akkor várhat el jó munkát akár a miniszterektől, akár a minisztériumi tisztségviselőktől, ha a működés minimális infrastrukturális eszközeit biztosítja. A mai világban az információs technológiai eszközök vagy akár egy-egy legolcsóbban beszerezhető jármű kijár azoknak, akik "üzemeltetik" az országot, még akkor is, ha mindez az adófizetők, a szociálisan nehéz helyzetben lévők számára természetesen nagy disszonancia - mondta Lázár János.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. rt0831 2011. szeptember 01. 11:56
  „Lehet,hogy nincs már mit eladni a magánvagyon növeléséhez?”
 • 27. macs 2011. augusztus 30. 11:54
  „Érdemes elolvasni mi a helyzet Svédországban:
  "Svédországban a kormány kormányoz - ám az uralkodó 1974. óta nem uralkodik.
  A polgármester intézménye nem létezik, kollektív vezetés áll az önkormányzatok élén, a 23 megyében (län) is inkább csak szimbolikus a ´törzsfő´ (landshövding) szerepe.
  1974-óta 290 helyhatóság (kommun) kollektív vezetésű: az a főnök, akinél a kassza kulcsa. Az önkormányzati képviselők zöme díjmentesen vagy csekély tiszteletdíjjal, a szabadidejében végzi munkáját. Hivatásszerűen, fizetésért csak az egyes szakterületekért felelős politikusok dolgoznak.
  A parlamenti képviselőnek számítania kell arra, hogy pénzügyeit nagyító alatt tartja a gazdasági iroda, a sajtó és a polgárok.Számot kell adnia minden jövedelméről, legyen az igazgatótanácsi tagság, családi vállalkozás, részvények, ingatlanok, nagyértékű ingóságok, szellemi tevékenység, testületi tagság, és minden más, ami bevétellel jár. Ez a komplett képviselői gazdasági regiszter nyilvános és elérhető bárki számára.(A köznapi polgár anyagi helyzete ugyanígy). Korrupció? Ha előfordul, a fentiek miatt többnyire hamar kiderül, s bukás a vége. Svédországban az ajándék 400 kr értékig adómentes. Ez mindenkire egyformán vonatkozik. A mentelmi jog természetesen ismeretlen fogalom. Egy demokráciában nincsenek kivételek.
  A parlamenti képviselők munkája és a költségei is nyilvánosak. Mint mindenki más közhivatalnok esetében is. A képviselő alapjuttatása bruttó 56 ezer korona. (A parlament elnökét és a miniszterelnököt egyaránt 135 ezer korona illeti meg.) Ezenkívül kapnak egy szolgálati irodát (a képviselők házában, a parlament szomszédságában), laptopot, printert, mobilt és egy vezetékes telefont otthonra. Ezen eszközök szolgálati célú használatának (előfizetési díj, kártyadíj, internet) költségeit is megtérítik nekik (részletes telefon stb. számlával igazolandók a költségek).
  Szolgálati autó tulajdonképpen nincs, egyértelmüen csak a miniszterelnöknek jár. A miniszterek, frakcióvezetők időnként, bizonyos esetben kapnak.
  Taxiköltséget csak indokolt esetben számolhatnak el, például, ha a célállomás közösségi közlekedési eszközzel nem érhető el. Ha saját autót használnak, benzinpénzt kapnak (mint bárki más): 265 kr/100 km, amiből 185 kr adómentes. Külföldre a képviselők többnyire bizottsági vagy frakciótársaikkal utaznak, kollektív elszámolással; ha indokolt esetben egyedül mennek, akkor összesen 50 ezer korona áll a teljes 4 évnyi mandátuma idején a rendelkezésére. Az ilyen utakat a parlament elnökhelyettesével kell előzetesen jóváhagyatniuk.
  A szolgálati út idejének, a szállodai tartózkodásnak, a visszaút időpontjának arányban kell állnia az út céljával, más költségek a képviselő pénztárcáját terhelik. Az utazás módjáról maga az érintett dönt, de elvárják tőle, hogy olcsó és környezetkímélő megoldást válasszon, az időtényező figyelembe vételével. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy inkább utazzon vonattal, egy nappal korábbn, s aludjon hotelben, mint repülőgéppel aznap. A vidéki képviselők díjmentesen vehetik igénybe a parlament 250 garzonlakásának egyikét. Ha van sajátjuk, havonta legfeljebb 7000 kr (egy kisebb belvárosi lakás átlagos bére) bérhozzájárulás illeti meg őket. Az utazásokkal kapcsolatos számlákat is rendkívül aprólékosan ellenőrzik; ha aránytalanság gyanúja merül fel, rákérdeznek, majd a számlával együtt archiválják az e-mailek szövegét is.
  A képviselők napidíja annyi, amennyi bárki másnak is jár, ha a lakóhelytől - amely a szolgálati lakásuk is - 50 km-nél távolabb utaznak, s ott is éjszakáznak. Napi 350 kr, ebből 210 kr adómentes. Ha valahol díjmentes étkezésben részesül, levonandó a napidíjból.
  A képviselők országon belüli utazását éves vonatbérlettel segíti a parlament, ha a távolság nagyon nagy, szóba jöhet ennek repülőgépes megfelelője is. Ezek szigorúan csak szolgálati utakra használhatók. Ha a képviselők szolgálati kreditkártyájukkal egyenlítik ki a számlájukat, azokat csak akkor fizetik ki, ha utazási elszámolást is csatoltak a számláik mellé.
  Szolgálati lakást - Palme meggyilkolása óta - egy parlamentközeli kis palotában kap a mindenkori miniszterelnök, ám ezt nem mindegyikük vette igénybe (mi több, Carl Bildt [1989-93] kerékpárral járt dolgozni [ma, külügyérként is, szívesen teszi ezt], a testőrség legnagyobb bánatára).
  Ha egy képviselő idő előtt távozásra kényszerül, s nem érte el a 65-éves nyugdíjkorhatárt, de legalább 6 évet dolgozott a feladatkörében, jogusult un. garantált 66%-os járulékra, míg nem éri el a korhatárt - azaz megállapodás szerinti nagyságú ´ejtőernyővel´ távozik. (A három évvel ezelőtti cunami-katasztrófa kapcsán a botrányosan alkalmatlannak bizonyult külügyminiszter lépett le így - a polgárok heves tiltakozása ellenére.)
  A képviselők évi 365 napon vannak szolgálatban, tehát az év minden napján. Csak indokolt esetben kérhető szabadság, s annak idejére fizetés nem jár. Ugyanakkor nincs jelenléti kötelezettség, s a parlament határozatképességét nem befolyásolja, hogy az egyes frakciókban aznap hány képviselő ül a helyén. Itt is érvényesül az általános íratlan svéd szabály: frihet under ansvar! (szabadság, felelősséggel). A mandátumidő lejártával úgyis a párt dönt, ki marad, s kit húznak le a listáról, s a választó is arról, melyik párt listájára, illetve azon melyik jelölt neve mellé húzza be az X-et."
  Van még mit tanulnunk Európától!! :-)”
 • 26. airwaves 2011. augusztus 30. 11:33
  „"A Fidesz frakcióvezetője szerint jó üzenet lenne a társadalom felé, ha a kabinet felülvizsgálná..."
  Tudod mi lenne a jó üzenet a társadalom felé? Na azt biztos kimoderálnák!
  Ha a magyar csóringer melós csak tized annyira gyarapodott volna, mint 20 év alatt a politikusok és azok strómanjai, akkor nem kéne itt üzengetni a társadalomnak János...
  Az egész társadalomnak le kellett szegényednie, hogy milliárdosok legyetek :(”
 • 25. papika56 2011. augusztus 30. 10:49
  „Lézer Jani már megint okostojást játszik.
  Ma amikor válság van az ingatlan piacon -- eladni semmit sem lehet csak <moderálva>.
  Elkótyavetyélni a maradékot !?? Lóvé csak nekik van , így csak ők tudnák megvenni --gondolom az ár töredékéért !
  Az autókról :
  Igaz hogy Skoda -de Super ,nem olyan feltünő mint az Audi --de árban, luxusban pont ott van. Vettek 97 db. ilyet ára : 8,85 millió Ft / db. Wv. motor van benne,
  Ez megint csak átverés--megtévesztés !
  Kiemelt orvosi ellátás : A tegnapi képen ov. az új 1 milliárdos mosolyát láttátok ??? ennyit utalt a fogorvosának !!!
  A beígért 1 millió MUNKAHELYRŐL szó sem esett !!!!!”
 • 24. airwaves 2011. augusztus 30. 10:39
  „Nem hazudtoltad meg magad ecsém!
  Vásárhely után jól megismert az ország is...
  Itt már tudták előre, hogy ha ilyen a párt egyik vezetője, akkor milyen lesz a kormánya?!
  Nos, megtudtuk :(”
 • 23. Szocifidesz 2011. augusztus 30. 10:13
  „" szerinte sem fogja senki számon kérni, ha a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a hivatalban lévő tárcavezetők vagy volt közjogi méltóságok ilyen ellátásban részesülnek, azon viszont lehet vitatkozni, hogy egy államtitkárnak, egy helyettes államtitkárnak vagy egy főosztályvezetőnek jár-e ilyen egészségügyi szolgáltatás."

  Okosan tette ha csendben maradt volna merthogy ahányszor kinyitja a száját baromságokat mond!
  Milyen alapon jár egyes embereknek magasabb szintű ellátás, a szegény embernek (lehet, hogy több adót, tb-t fizet mint egyes politikusok ) III. IV osztályú ellátás jár az több mint felháborító.
  A kormány több száz millióért vásárol autókat közben a mentőautókat életkorát 10-ről 13-ra felemelik és ügyesen megoldotta a mentőgépkocsi park kérdését. az már vérlázító.”
 • 22. 620829 2011. augusztus 30. 08:16
  „HELYES....ÉN MÉG MINIMÁLBÉRT ADNÉK AZ ÖSSZES KÉPVISELŐNEK-SAJÁT AUTÓVAL FURIKÁZÁST-NO KÖLTSÉGTÁMOGATÁS....DE HA RENDBEN AZ ORSZÁG-MAJD ÚJRATÁRGYALJUK A FIZETÉSÜKET.....TÚL SOK AZ ÉLŐSKÖDŐ EBBEN AZ ORSZÁGBAN !!!”
 • 21. dühös 2011. augusztus 30. 08:06
  „Lázár azt adja el, ami az övé........”
 • 20. spiler 2011. augusztus 30. 07:09
  „biztos Ő venné meg
  na kezdődik a maradél kiárusítása”
 • 19. cleanx 2011. augusztus 29. 23:20
  „Minek neki nyaraló? Van már a Balatonon egy kacsalábon forgó, még képek is vannak a neten róla.

  ...én akkor is egy vadi új fehér Mercedes terepjáróba látom hol őt , hol a feleségét..
  Ezt meg hogy kell kigazdálkodni?”
 • 18. Utazo 2011. augusztus 29. 22:45
  „Szöget vesz az árán? Van elado, ha erdekli! <moderálva> Kikezdte az agyat a hatalom!”
 • 17. butagyerek 2011. augusztus 29. 22:45
  „Kis lépés az országnak de nagy lépés a Fidesznek! Emberek ezzel sok pénzt lehetne keresni. Ha egy magyar helyettes államtitkár az SzTK-ban sorban áll ..... Ezt felvenni kamerával, és elküldeni Spielbergnek. Dollár milliókat fizetne, csak áruljuk el, hogy milyen kamera trükköt használtunk, hogy úgy látszik mint aki a sorát várja.”
 • 16. zongorista 2011. augusztus 29. 22:28
  „Eladni az üdülőket?
  Jó ötlet..
  Legalább a nyomdáknak kifizeti a város végre a tankönyvek árát.....
  Még a tavalyival is tartozik a város....”
 • 15. kumisz 2011. augusztus 29. 21:51
  „"Azt szerinte sem fogja senki számon kérni, ha a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a hivatalban lévő tárcavezetők vagy volt közjogi méltóságok ilyen ellátásban részesülnek"

  Miért is jár nekik külömb ellátás, mint aki becsületesen dolgozik napi 10-12 órát? Ezt kéne felülvizsgálni többek közt!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 14. Horizont 2011. augusztus 29. 20:00
  „Adjon el mindent, több kockája lesz (((”
 • 13. DMagóg 2011. augusztus 29. 19:31
  „Bármire használják a kormányüdülőket, a zavarosban evickélők zavartalanul szedik tovább a sápot. Nyilvános árverésen eladni mind!”
 • 12. tol 2011. augusztus 29. 18:57
  „a Tiszából a halakat is el kéne még adni, meg sorban ami porszem maradt az úton. Szegény Magyarország!”
 • 11. dmonlájn 2011. augusztus 29. 18:29
  „"a kormányüdülőket - mondta Lázár János, aki szerint utóbbiakra semmi szükség, el kellene adni azokat." csaknehogy áron alul, valami/valaki pártközeli vegye meg őket!
  Lázár Jani AUDIval jár, ő is megbélyegeztetett.
  A Skódákból sem a Fabia kategóriát választották, hanem a Superbeket - VW Passat, A4 kategória!
  Végül is nem luxus 500 millát költeni a parlament .ányadék kivilágítására.......
  Abban egyetértek, hogy egy államtitkár és helyettesnek ne járjon jobb ellátás mint a köznépnek, akik minimálbérből élnek!!!”
 • 10. PipiczGabor 2011. augusztus 29. 18:13
  „Mi van? Mirol dumalnak itt? Mifele Skodak?Ez valami vicc megint, mint mindig....Vastag bor ismet...”
 • 9. kekeczke 2011. augusztus 29. 18:06
  „janikának akkor már nem audija van ?”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestek a Csónakázó-tóban

A Csónakázó-tóba fulladt egy nő Szombathelyen hétfőn reggel és az a horgász is, aki segítségére… Tovább olvasom