Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Lázár János hétfőn egyeztet az uniós biztossal a támogatásokról

A kormány sürgős akciótervet dolgoz ki a 2007-2013-as uniós időszak forrásvesztésének megelőzésére, miután az EU az időszak 15 magyar operatív programjából 13-at egyelőre nem finanszíroz.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn találkozik Johannes Hahnnal, az Európai Unió (EU) regionális politikáért felelős biztosával, hogy a Magyarországnak juttatandó európai uniós támogatásokról tárgyaljanak.

Lázár János, aki kormánybiztosként egy hónapja vette át a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) vezetését, augusztus 12-én jelentette be: a kormány sürgős akciótervet dolgoz ki a 2007-2013-as uniós időszak forrásvesztésének megelőzésére, miután az EU az időszak 15 magyar operatív programjából 13-at egyelőre nem finanszíroz.

Hozzátette: intézkedéseket kell hozni a probléma megoldására, a mintegy 500-600 milliárd forintnyi uniós forrás elvesztésének elkerülése érdekében a 8200 milliárd forintnyi, 2007-2013-as, hétéves keretből.

Az ügyet ismerő, név nélkül nyilatkozó brüsszeli források szerint brüsszeli bürokraták korábban már jóváhagyott, auditált pályázatokat is újra megnyitottak, és azzal szemben emeltek kifogást, hogy a magyar pályázatok egyes esetekben a kivitelezőkkel szemben elvárásként fogalmazták meg a magyar kamarai regisztrációt és a magyar nyelvtudást, a bizottság szerint pedig ez versenykorlátozó diszkrimináció.

Ezt Lázár János is megerősítette, aki pénteken szintén azt mondta, a támadások középpontjában a „mérnök-ügy" áll, vagyis az, hogy 2007 óta - kormányoktól függetlenül - a beruházások műszaki ellenőri feladatainak ellátását magyar mérnöki kamarai regisztrációhoz kötötték.

A miniszteri biztos kemény tárgyalásokra számít Brüsszelben az uniós biztossal, és úgy vélte, az unió által kifogásoltak miatt kiszabható bírság mértéke elérheti az érintett fejlesztések beruházási támogatásának 25 százalékát, ami összességében több száz milliárd forintos kiesést jelenthet az ország számára. Lázár János szerint eredmény lenne, ha a büntetés arányát sikerülne 10 százalék alá szorítani. Sajnálatos módon számos olyan program van - szennyvízberuházások, egészségügyi fejlesztések, vállalkozások projektjei -, amelyek lassan haladnak - mondta pénteken a politikus.

Ha nem sikerül felgyorsítani a folyamatot, 500-600 milliárd forintos veszteség érheti az országot. Lázár János ezért felelős viselkedést vár el az érintett vállalkozásoktól, mint mondta, ha nincs meg a fejlesztéshez szükséges önerejük, jelezniük kell, hogy még idejében új nyerteseket lehessen találni. Ahhoz, hogy az 500-600 milliárdos veszteség 100 milliárd forint alá csökkenjen - ez a teljes forrás nagyságához viszonyítva már nemzetközi összehasonlításban is versenyképes arány lenne - a brüsszeli támogatást is el kell nyerni - hangsúlyozta Lázár János.

Messzemenően túlzóak azok a sajtóban keringő hírek, miszerint akár kétmilliárd eurós - vagyis mintegy 600 milliárd forintos - pénzügyi korrekciót is elvárhat az Európai Bizottság Magyarországtól az uniós fejlesztési forrásokkal kapcsolatban - mondta pénteken magyar újságíróknak Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős Johannes Hahn osztrák EU-biztos szóvivője.

Wheeler szavai szerint a brüsszeli bizottság részéről a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési időszakra nézve tíz olyan operatív programmal kapcsolatban merültek fel aggályok, amelyeknek a finanszírozása a regionális fejlesztést szolgáló EU-alapból történik. Itt nem történtek meg a kifizetések, mert Brüsszel aggályosnak ítélte a programok lebonyolításának bizonyos elemeit, diszkriminatívnak minősített bizonyos feltételeket.

"Azon vagyunk, hogy megoldjuk Magyarországgal ezeket a kérdéseket, és hogy a kifizetések mielőbb újraindulhassanak" - közölte Shirin Wheeler. Mint megjegyezte, már történt is bizonyos mértékű előrehaladás magyar részről.

A szóvivő hangsúlyozta: meg kell különböztetni egyfelől azt az összeget, amely tekintetében Brüsszel úgynevezett pénzügyi korrekcióra tart igényt, másfelől azt a pénzmennyiséget, amit még el kell költeni a jelenlegi költségvetési periódusban. Ami a korrekciót illeti, Wheeler szerint az időnként emlegetett kétmilliárd eurónak legfeljebb csak a töredékéről lehet szó. Mint mondta, olyan megállapodás körvonalazódott - bár e tekintetben hétfőn még bizonyos pontosításokra lesz szükség -, hogy a szerződésekkel lekötött támogatási pénzek öt százalékára vonatkozik majd a korrekció.

Brüsszel szerint ugyanakkor nem szükségszerű, hogy ez a pénz elvesszen Magyarország számára, hiszen a költségvetési időszakból valamennyi idő még hátra van, és a támogatási keretet megfelelő programokra le lehet kötni.

Olvasóink írták

 • 6. majzik 2013. szeptember 08. 18:46
  „5. X_Y 2013.09.08. 15:05

  Te meg dolgozzál hat hónapig ingyen Makó csatornázásban ! Ja ! És nem az Önkormányzat a ,,hunyó" !

  Ja és nyaljál be Chon Benditnek !”
 • 5. X_Y 2013. szeptember 08. 15:05
  „4. majzik 2013.09.08. 13:46

  Költözz Ukrajnába és tapasztalni fogod milyen remekül lehet élni az EU-n kívül...”
 • 4. majzik 2013. szeptember 08. 13:46
  „3. X_Y 2013.09.08. 12:54

  Elvileg igazad van !

  Az EU nem támogat ! Vannak közvetlen befizetések, vannak közvetett elvonások és van a ,,szerért-húgyért" megvett kelet európai piac és munkaerő !
  Az egyenleg az Én szempontomból negatív !
  Az EU támogatás meg egy röhej !
  Rosszabb mint a gyereknek adott zsebpénz ! ( drogon és cigin kívül arra költi amire akarja normális családban )”
 • 3. X_Y 2013. szeptember 08. 12:54
  „2. majzik 2013.09.08. 11:15
  "Tavaly októberétől kezdve lényegében az EU nem utalt pénzt ! Nyilván Görög, Olasz és Spanyol likviditási problémák vannak a dolog hátterében."

  Sokkal inkább a magyar "szabálytalanságok" a pénzek elköltésében - ugyan nem mondták ki hogy a kormány elsikkasztotta a pénzt, pedig de.

  "Nem egy nagy buli ez az EU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

  Hát az biztos hogy nehéz a fideszes tolvajok dolga az EU-s pénzek lenyúlásában és haverokhoz osztogatásában.

  Te is meggondolnád a támogatását pl. egy gyerekjóléti alapítványnak, ha azt látnád hogy az előző 50 milliód után a gyerekek ugyanúgy rongyokban járnak, de az alapítvány kurátora vett egy új Lexus-t meg elment egy karibi búvártúrára a családdal.”
 • 2. majzik 2013. szeptember 08. 11:15
  „Tavaly októberétől kezdve lényegében az EU nem utalt pénzt ! Nyilván Görög, Olasz és Spanyol likviditási problémák vannak a dolog hátterében.
  Jelzem, hogy a folyó EU-s beruházásoknál már érzi az építőipar ( Makó csatorna faktorálással intenzív osztályon vegetál, M-43 úgy-ahogy? Sándorfalva és a több meg lényegében el sem kezdődött! ( - egy kis látszat kotorászás a munkának álcázott tevékenység)

  Nem egy nagy buli ez az EU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. KamuNeni 2013. szeptember 08. 09:24
  „Mar megint az a koldus penz. Ha olyan buszken mondta vorban hogy magyarorszag visszafizette a tartozast, minek megint koldulni? Mi jar neki egyaltalan?? Semmi. adomany alapon van az egesz. A masik hgy egy csomo baromsagra hasznaljak csak azert mert adjak. Csak azert mert adjak nem kell egy felholdas jatszoteret epiteni egy olyan faluban ahol 3 gyerek van es 200-an elnek osszesen.

  Hagyjatok hogy olyan vegye fel akinek tenyleg szuksege va ra es a vilag jobb hely lessz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan okozott balesetet, megsérült egy terhes nő

A Miskolc felé közlekedő autó áttért a menetiránnyal szemközti sávba, ahol összeütközött a… Tovább olvasom