Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Lázár János: kijavítjuk a hibákat és változtatunk a Magyarország-képen

Magyarországon a kormányzásban a következő két év a hibák kijavításának ideje lesz, így már hetekben belül számos törvény módosul, Németországban pedig intenzív kampány kezdődik a Magyarországról az utóbbi időszakban kialakult kedvezőtlen kép megváltoztatására - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a berlini magyar nagykövetségen tartott előadásában.
A Konrad Adenauer Alapítvány szervezésében tartott rendezvényen Lázár János hangsúlyozta: az a jó politikus, aki képes megváltoztatni a véleményét, ha változik a helyzet. Ennek jegyében a következő időszakban változás kezdődik a kormányzásban, ugyanakkor a budapesti vezetés több megértést és türelmet vár az uniós partnerektől és több sportszerűséget a nyugat-európai sajtótól.

Lázár János határozottan visszautasította azt a vádat, hogy Magyarországon diktatúra épül. Mint mondta, ez az igaztalan állítás "sértés valamennyi magyar számára". Hangsúlyozta: 1989-ben csupán "félfordulat" ment végbe, átmeneti rendszer jött létre, a kétharmados felhatalmazással bíró új vezetés pedig végre lezárja ezt az átmenetet, és pótolja az elmaradt változásokat. Ennek során azonban a legteljesebb mértékben igazodik az európai értékekhez - tette hozzá.

A német-magyar kapcsolatokról szólva kiemelte: az idén "kifejezetten intenzív" kampány indul Németországban az üzleti szféra megnyerésére és az utóbbi időszakban Magyarországról kialakult igen kedvezőtlen kép megváltoztatására, Magyarországon pedig tanácsadó testületek jönnek létre német gazdasági szereplők részvételével a kormány, "akár még a miniszterelnök körül is". Mint mondta, "új megegyezést kell kötni" a német gazdasággal, mert a német befektetők jelenléte Magyarországon "létkérdés". Kérdésre válaszolva elmondta, az "offenzíva" azért csak most, a kemény külföldi kritika özönét követően indul el, mert hibát követtek el.

"Súlyosan hibáztunk, alábecsültük a nemzetközi erőtér jelentőségét" - hangoztatta, kiemelve, hogy a Fidesz legutóbb 2002-ben kormányzott és 1998-ban nyert legutóbb választást, azóta viszont "teljesen megváltozott a világ". Hozzátette: Magyarország arculatának átformálása akár évekig is eltarthat, és előfordulhat, hogy amit most kezdenek, az csupán "kármentés".

A kormány legnagyobb hibája az volt, hogy túl keveset konzultált az európai partnerekkel. Ez most változik, "többször fogunk jönni", mert fontos a párbeszéd, tabuk pedig nincsenek - fogalmazott. Közölte: az új hozzáállás jegyében Orbán Viktor miniszterelnök "februárban-márciusban" Németországba látogat.

Olvasóink írták

 • 3. kontrapista 2012. február 07. 09:13
  „2.saturnus
  A te szinteden : "Átlátni a szitán !! Kutyából nem lesz szalonna", de az IMF által ránkkényszerített hitelből sincs jólét, csak kamtra kamat, amely annyiba kerül, mint Szent Péternek a sülttojás !”
 • 2. saturnus 2012. február 07. 05:48
  „Megmondta nyugat Orbánnal és evvel a kormánnyal soha nem fog meg eggyezni!!! Átlátnak a szitán!! Kutyából nem lesz szalonna.Áprilisra vagy új kormány vagy új választások. Orbán eljátszotta a bizalmat,vége.”
 • 1. studyfy 2012. február 06. 22:51
  „Na, ez a kettős beszéd. Magyarok előtt majd veri a mellét Orbán, hogy milyen jók vagyunk, csak a külföld torzít. Itt meg Lázár mea culpázik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiugrott égő lakása ablakán egy nő egy gyerekkel Budapesten

Kiugrott égő lakása ablakán egy nő egy gyermekkel hétfő este a budapesti, XVIII. kerületi Darus… Tovább olvasom