Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Lázár János: van miért tisztelegnünk a magyar arisztokrácia előtt

"Az elmúlt negyedszázadban nagyon kevés alkalom volt, hogy a politikusok vállalják a kockázatot és tisztelegjenek a nemesség előtt. "

A magyar kormányoknak, illetve Magyarországnak van miért tisztelegnie a magyar arisztokrácia előtt - hangoztatta Lázár János az Esterházy családról szóló történeti munka pénteki bemutatóján, a család egykori kastélyában, Fertődön.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt: az elmúlt negyedszázadban nagyon kevés alkalom volt, hogy a politikusok vállalják a kockázatot és tisztelegjenek a nemesség előtt. Emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök azzal indokolta a tavalyi, fertődi kihelyezett kormányülés helyszínválasztását, hogy "egy plebejus kormány tiszteleghessen a magyar arisztokrácia nagyszerű teljesítménye előtt".

"A magyar história ezer évének meghatározó családjáról" szólva kiemelte: mindig volt a a famíliának egy tagja, aki összefogta a szerteágazó, sokadíziglen összetartozó rokonságot, amelynek - európai ritkaságként - 18 tagja nyerte el az Aranygyapjas-rend tagságát.

Berényi László: Esterházyak. Egy ezeréves család történetei című könyvét méltatva Lázár János arról beszélt: annak "legindulatosabb, legforradalmibb" része lerombolja azt a mítoszt, hogy a család a Rákóczi-szabadságharc idején a labancok oldalára állt, de azt is bemutatja, hogy Esterházy "Fényes" Miklós herceg a kastély megépítésével nem hivalkodni akart, hanem Magyarországot bekötni Európa kulturális vérkeringésébe.

Esterházy Antal herceg ez utóbbi gondolatra utalva arról beszélt az eseményen: köszönet illeti a kormányt azért, hogy felismerte a kastély jelentőségét, és meglátta benne a jövőbe mutató lehetőséget.

Bodrogai László, az Eszterháza Központ főigazgatója az eseményen megemlítette: egyszerre szolgálják a kultúra, a tudomány és a kikapcsolódás céljait, a most bemutatott kötet pedig saját kiadású tudományos könyvsorozatuk első darabja, sikeres nyári eseménysorozatuk részeként említve a pénteken kezdődő VII. Haydn Vonósnégyes Fesztivált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túllépte eddigi legmagasabb vízállását a Principális-csatorna

Csütörtök éjszaka érte el az addigi rekordot, az 1993-ban mért 248 centimétert, és a csatorna… Tovább olvasom