Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Lázár: Magyarország ki fog kerülni a túlzottdeficit-eljárás alól

Lázár János szerint a kormány a bankokkal, az energiaszektorral finanszíroztatja meg a hiánycsökkentést; a három százalékos hiánycél megvalósul és az ország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól.
A Miniszterelnökséget vezető államtitkár az ATV vasárnapi esti, Szabad szemmel című műsorában hangsúlyozta: a miniszterelnök pénteki brüsszeli tárgyalása alapján "egy hajszálra vagyunk" már csak a 3 százalék alatti tartománytól, tehát Brüsszel nagyjából elfogadta a kiigazítás céljait, eszközeit.

Arra a kérdésre, hogy a brüsszeli jóváhagyáshoz lesz-e szükség további intézkedésekre, az államtitkár úgy válaszolt: "vagy más intézkedésekre lesz szükség és bizonyos intézkedésekre pedig nem".

Mint mondta, nem az eszköz a fontos, hanem a cél. A kormány döntése egyértelmű, a terheket döntő mértékben a bankszektornak, a közüzemi szektornak, az energiaszektornak és adott esetben az online-szerencsejáték szektornak kell viselnie - jelentette ki.

Magyarországon az elmúlt 20 évben az ország átalakításáért az emberek nagyon nagy áldozatot hoztak, és az uniós csatlakozás óta is ez történt. Nem terhelhető tovább a magyar társadalom, ezért kell Brüsszelnek a különadókat, az új közteherviselést elfogadni - mondta.

Kiemelte, hogy a befektetők hozzák a pénzt az országba, "minden nap vásárolják a magyar állampapírokat". Elismerte ugyanakkor azt, hogy a pénzügyi szektor "esik vissza", de mint mondta, az iparban vannak befektetések, vannak megrendelések.

A Bankszövetség szerinte nem tartotta be azt a megállapodást, amelynek a felmondásáért most a kormányt teszik felelőssé, mert bár vállalták, mégsem hitelezték 2012-ben a magyar kis- és középvállalkozói szektort. "Az elmúlt 22 évben a bankok annyi pénzt szivattyúztak ki Magyarországról, hogy most nyugodtan tehetnek vissza az államkasszába" - fogalmazott.

Lázár János arról is beszélt: nem a magyar kormány dönti el önmagában, hogy kell-e IMF-megállapodás Magyarországgal. Ezt részben azok döntik el, akik az országot hitelezik, hiszen az ő pénzük biztonságáról szól a megállapodás. Az IMF-megállapodás a külföldi befektetők bizalmát szolgálja, hogy ha valaki magyar államkötvényt vásárol, akkor szeretné a pénzét biztonságban tudni.

Az elmúlt egy évben a francia állampapírból egyet sem vettek az amerikai befektetők, miközben "a magyar állampapír után sorba állnak" - fogalmazott Lázár János.

Az IMF-megállapodás időpontjáról nem beszélt, arra a kérdésre, hogy az még az idén megvalósul-e azt mondta: "szerintem az bölcs dolog lenne". "Nem tudom, hogy az IMF mit akar (...) az IMF-nek is el kell döntenie, hogy meddig próbál az országgal játszani" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy egyetért-e a békemenet szervezőinek azzal az értelmezésével, hogy Orbán Viktort meg kell védeni, hiszen az országot Brüsszelből zsarolják, úgy válaszolt: "komoly nyomás alatt volt a kormány az elmúlt egy esztendőben, hogy bizonyos üzleti köröknek kedvezzen, és a közteherviselést ne szervezze át".

Olvasóink írták

 • 6. X_Y 2012. október 22. 16:07
  „4. igazságkereső 2012.10.22. 11:34

  Te remekül éreznéd magad Észak-Koreában...”
 • 5. Írástudatlan 2012. október 22. 11:37
  „Elmebeteg ez a Lázár Bólogató Jankó is!”
 • 4. igazságkereső 2012. október 22. 11:34
  „Bele sem kellett volna kerülnie, ha 2004-2010 között a gyurcsányi pénzügyi és gazdasági ámokfutás nem történik meg! Sajnos még a mai napig nem történt meg a felelősségre vonása az akkori politikai és gazdasági elitnek! Ezzel is majd az fog történni, mint ami történt a 2006-os brutális eseményekkel: azaz el fogják sikálni, miközben a gyurcsányi pénzügyi és gazdasági hazaárulás súlyos árát, mint mindig most is a lakossággal akarja az Unió megfizettetni! Na ennek kellene már egyszer s mindenkorra véget vetni, mert a hiénák nem tudnak megállni! Meg kell őket állítani és nem a nemzetet tönkretenni!”
 • 3. klj-54 2012. október 22. 10:48
  „Lézer Janó fordítva ül a lovon!
  Az adok bevétel nem pedig megtakarítás!
  Tehát bármennyi adót kaszálnak Bruxelles el fogja őket kaszálni.”
 • 2. booo 2012. október 22. 10:39
  „Igen, kifog egyszer, de akkor a kormány nem narancsszínű lesz!”
 • 1. grafika88 2012. október 22. 09:54
  „Majd akkor kerül ki : HA ELTAKARODTOK !!!!!!
  Sem az EU, sem az IMF ---nem tűri az orbán kioktatását, arroganciáját, állandó bírálatait ! Megsokalták ..a mindig csak hazugságokkat fröcsögő, ordító elmezavarodott kirohanásait !!
  Útálják az EU ban is, meg az IMF nél is.
  Példa a sok pl. német, francia ujságcikk !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világhírű lett a budapesti 2-es villamos

Bbekerült a világ tíz legszebb villamosvonala közé a National Geographic Életre szóló utazások című… Tovább olvasom