Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Lázár: megspórolhatatlan a vita a felsőoktatás átalakításáról

Megspórolhatatlannak tartja a vitát a Fidesz frakcióvezetője az olyan súlyú kérdésekben, mint a felsőoktatás átalakítása.
Lázár János szerint azonban ezeknek nem párt-, hanem szakmapolitikai vitáknak kell lenniük. A képviselőcsoport vezetője minderről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt kedden a Pokorni Zoltán (Fidesz) és Hoffmann Rózsa (KDNP) közötti együttműködést firtató kérdésre válaszolva. A Fidesz vezető oktatáspolitikusa szerint a felsőoktatási törvény koncepciójából nem látszik a felsőoktatás megújítása, amire az oktatási államtitkár úgy reagált, hogy nem a sajtón keresztül üzengetve kell megtárgyalni a készülő új koncepciót. Lázár János mindezzel kapcsolatban az InfoRádióban azt mondta, minden vita előre visz, az pedig szerinte megkerülhetetlen, hogy olyan súlyú ügyekben, mint a felsőoktatás átalakítása, ne vonják be a nyilvánosságot. "Ebben a politikai családban is vannak adott esetben viták. Ezeket kulturáltan, értelmesen a legjobb megoldás megtalálása érdekében kell lefolytatni. Most is ez zajlik", ez vezérli Pokorni Zoltánt és Hoffmann Rózsát is - fejtette ki.

A Fidesz frakcióvezetője a műsorban beszélt a többségi demokráciával kapcsolatos személyes véleményéről is, amelyről kifejtette: az elmúlt húsz évben kialakult demokratikus rendszer azt az európai modellt követi, amely folyamatosan a fékek és ellensúlyok rendszerére épül. Szerinte ugyanakkor húsz évvel a demokrácia kialakulása után fel lehet tenni azt a kérdést, hogy esetleg el lehet-e menni a nagyobb választói felelősség irányába. Az interjúban ugyancsak téma volt a magánnyugdíjpénztárak ügye, amellyel összefüggésben a frakcióvezető úgy fogalmazott: "a közösbe csak akkor lehet átcsábítani az embereket, hogy ha felkínáljuk nekik azt a lehetőséget, hogy egyéni számlájuk lesz". Az állami nyugdíjrendszer ugyanis akkor lehet vonzó, ha biztosítja a befizetések követhetőségét - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. zoolii 2010. november 10. 09:37
    „Sőt, ezután is meg fognak spórolni. Lesz egy-két látszatvita, aztán majd ők eldöntik.”
  • 1. rozator 2010. november 10. 05:47
    „Pedig eddig minden vitát megspóroltak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a Fidesz tavaly még aggódott a magánnyugdíj-pénztári megtakarításokért

A fideszes Szakács Imre egy éve az akkori pénzügyi államtitkártól követelte , hogy a Bajnai-kormány… Tovább olvasom