Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Lázár: minél hamarabb nyilvánosságra kell hozni az 1945 utáni iratokat

Lázár János szerint minél hamarabb nyilvánosságra kell hozni az 1945 utáni összes pártállami dokumentumot, így a Kádár-rendszer iratait is, mert mindenkinek joga van megismerni a múltat.
A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője, Hódmezővásárhely polgármestere kedden Budapesten sajtótájékoztatón beszélt erről abból az alkalomból, hogy a www.szigoruantitkos.hu internetes oldalon nyilvánosságra hozták a Kádár-rendszer Belügyminisztériumának szigorúan titkos (szt) állományáról szóló összeállítást.

Közölte: a fiatal generációknak meg kell ismerniük a pártállami diktatúrát, ehhez pedig fontos, hogy azonosíthatók legyenek az szt-tisztek és az ügynökök, s a kartonok mindenki számára elérhetőek legyenek.

Lázár János hangsúlyozta: a kutatóknak nemcsak a szűk szakmai közönségnek kell publikálni, hanem adattárukkal mindenkihez szólniuk kell. Senki élete, munkája felett nem szeretnének pálcát törni ezzel az adatárral, az ítélkezéshez azonban mindenkinek joga van - folytatta -, hozzátéve: a Kádár-rendszer csak akkor érthető meg, ha minél több információ áll rendelkezésre.

Kitért arra, hogy Hódmezővásárhelyen az Emlékpont Központban nem csak a kommunizmus korszakának a felkutatását tartják fontosnak, hiszen ugyanígy foglalkoznak a holokauszttal is. Állandó kiállításuk a környék hétezer diákjának biztosítja az oktatást, és a Szegedi Tudományegyetemmel is kialakítottak szakmai kapcsolatokat.

Kérdésre elmondta: véleménye szerint a mágnesszalagokon őrzött, a titkosszolgálatokkal kapcsolatos információkat is közzé kellene tenni.

Ungváry Krisztián történész, a kutatás egyik résztvevője kiemelte: az szt-tiszti rendszert alig ismeri a közvélemény; ők voltak azok, akik fedőmunkahely mellett - például nemzetközi kapcsolatok osztályainak vezetőiként - a hivatalos munkájukat "önként, ideológiailag megalapozottan végezték". A tisztek munkáját egy 1969-es jogszabály határozta meg.

Mint mondta, hivatásos belügyi alkalmazottakból, illetve korábban a Belügyminisztériumban egyáltalán nem dolgozó emberekből is lehettek szt-tisztek. Utóbbiakat civil posztjuknál fogva szervezték be, fizetést kaptak munkájukért. A Kádár-rendszerben az szt-tiszti rendszer folyamatosan fejlődött, ezren a hírszerzés, további maximum 1500-an pedig belső elhárításnál dolgoztak, "de lehet, hogy kevesebben voltak".

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a fenti létszám mintegy felét tudták eddig azonosítani, ennek kétharmadát pedig név szerint is meghatározták. Az azonosítási arány tehát sokkal magasabb, mint az ügynökök esetében.

Kérdésre válaszolva közölte: az szt-tisztek jelentéseinek java része a személyi iratanyagaikban megsemmisült, ezeket feltehetően csak akkor lehet más ügyek aktáiból megismerni, "ha az iratnyilvánosság pozitív irányban el tud mozdulni".

A még élő egykori szt-tiszteket arra kérte, hogy beszéljenek Kádár-rendszer-beli munkájukról, mert "a magyar társadalom inkább megbocsátani akar, semmint bosszút állni".

Fráter Olivér történész rámutatott: a pártállami rendszer "harmadik lába" volt az szt-tiszti rendszer, a politikai tisztségviselőkön és az ügynökökön túl. A honlapon 669 szt-tiszt adatai találhatók, közülük 122-őt még nem azonosítottak név szerint.

A honlapon alfabetikus sorrendben feltüntették az egyes tiszteket. A weblapnak van keresőfunkciója is, a biográfia rovatban pedig más dokumentumok adattartalmával is kiegészítették az egyes emberekről szóló anyagokat; a dokumentum menüpontba a korabeli belügyminisztériumi parancsokat, szabályokat töltötték fel - mondta.

Megemlítette, hogy a lapot folyamatosan frissítik majd, és szeretnék, hogy észrevételeiket megtehessék az olvasók, ezeket a szerkesztők igyekeznek megválaszolni. A levéltárban a témában rendelkezésre álló összes iratot nyilvánosságra hozták, de azt nem lehet pontosan tudni, hol lehetnek még korabeli dokumentumok.

Elmondta: a feltüntetett tisztek közül ma már nem aktív senki. Az azonban nem volt cél, hogy a mai közszereplőkre külön odafigyeljenek - fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy noha az szt-tisztek jelentései nincsenek meg, de a belügyminisztériumi minősítésekből lehet arra következni, hogy milyen munkát végeztek.

Boér Zoltán történész bemutatott egy konkrét adatlapot, Császár Béla szt-tisztét. Utalt arra, hogy a házastárs és a gyermekek neveit senki esetében nem jelenítették meg, ugyanakkor szerepel az anyja neve, születési helye, rendfokozatai, szolgálati helye, esetleges dicséretei vagy fenyítései, sőt térképpel nyilvánosságra hozzák az akkori lakcímeiket is.

Ezekből világosan látszik, hogy a 669 szt-tisztből mindössze egy élt Csepelen, túlnyomó többségük pedig Budán vagy a Belvárosban lakott. Érdekességként megemlített egy 1992-es bejegyzést, amelyet a szervnél 1968 óta dolgozó Császár Józsefné írt azzal kapcsolatban, hogy egy egykori szt-tisztet a Nemzetbiztonsági Hivatal saját halottjává nyilvánított; a bejegyzés megdicsérte a halott szt-tiszt Kádár-rendszerben folytatott tevékenységét.

Blazovich Péter, az Emlékpont Központ igazgatója arról beszélt, hogy a honlap célja, hogy ne csak az ügynökök kerüljenek középpontba, hanem azok is, akik önként vállalták az apparátusban való szereplést. Megjegyezte azt is, hogy a történészek a hatályos jogszabályoknak megfelelően végezték munkájukat.

Kiemelte, hogy a mostani kutatás az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, a BM III/II. Csoportfőnökség állományába tartozó szt-tisztek iratanyagát dolgozta fel.

A kutatás legfontosabb alapanyagát az szt-tiszti, úgynevezett személyi gyűjtők jelentették, amelyek változó összetételben ugyan, de a szolgálati adatlap mellett felvételi javaslatot, minősítést, önéletrajzot, igazolványképet, valamint a szolgálati idő megállapításához szükséges dokumentumokat tartalmaznak.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. saturnus 2011. március 02. 15:42
  „Ma délben a krónika után volt a Kossuth rádió 12.30-tol 13.00ig idevágó vagy e témáról szóló beszálgetés egy hírszerző és egy érintett tőrténész beszélgetései. Érdemes vissza halgatni interneten tanulságos.
  http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2011-03-02
  A linkre kattintás után az időpontra kell kattiktani és elindul az "Ütköző " halgassátok végik megéri tanulságos.”
 • 43. SP 2011. március 02. 15:11
  „43. macs
  Ungváry Krisztián történész talán pontos válaszokat tudna adni.”
 • 42. macs 2011. március 02. 15:03
  „41. SP,
  Szerinted csak az 1945-1989 közötti időszakban voltak olyanok akik,önként, ideológiai alapon, rendfokozattal, javadalmazás fejében jelentettek?”
 • 41. macskanadrag 2011. március 02. 14:38
  „Egy polgárháborúban a katonaság nem vesz részt és a katonák sem fognak civileket ölni.
  Ez a <moderálva> még mindig nem jött rá, hogy a legdurvább polgárháborút idézik elő.”
 • 40. SP 2011. március 02. 14:37
  „32. macs 2011.03.02. 12:54
  """A 3/2-ek kémelhárítók voltak, nem? A besúgok a 3/3-asok voltak.""

  """A lista 547 nevet tartalmaz. Olyan emberekét, akik - mint a kutatást végző szakértők egyike, Ungváry Krisztián történész elmondta - önként, ideológiai alapon, rendfokozattal, javadalmazás fejében jelentettek. """

  http://zalaihirlap.hu/kozelet/20110301_tiszti_lista_borossal#s=rss”
 • 39. achilleus 2011. március 02. 14:34
  „Sajnálom, hogy nem lehet megérteni, hogy a diktatúrák működéséhez tartozó legaljasabb elemek leleplezése, nem a múltra, hanem a jövőre irányul. Azaz, tudomásul kellene vennie azoknak az elemeknek, akik hajlamosak rá, hogy diktatúrákat aljas eszközökkel szolgáljanak, hogy nem maradnak titokban esek a cselekmények, azok ki is derülhetnek. Tényleg hiányoznak a szankciók, azok sem ártanának, például a nyugdíjaknak azonnal minimális szintre csökkentése azok esetében, akik még élnek, de fontosabb talán a megbélyegzés, hogy a potenciális aljasok elgondolkodjanak, még akkor is ha meginognak. Lusztráció és szembenézés minden olyan volt szocialista országban megtörtént, amelyek sikeresek. Csak a lúzereknél maradt el, vajon mi ennek az oka? Kelet Németországban is, Keiner!”
 • 38. saturnus 2011. március 02. 13:39
  „"Kelj fel és járj " az ördög földi képviselője látni kellett volna azt a gonoszságot ami a szeméből sugárzott. Tudják a kisemberek mind a hozzászólásokból is látszik nagy kutyák és gyerekei,mind ott vannak a felső vezetésben zsíros politikai posztokat megkaparintva. Addig kapargatják a dolgokat míg ki nem borúl a bili és akkor minden kiderűl mert a másik tábor kifogja teríteni a lapokat akkor ők is sz..a..ba lesznek nem kicsit hanem nagyon.”
 • 37. DMagóg 2011. március 02. 13:25
  „27. achilleus !

  Nem hiszem, hogy bárki együttérző lenne. A ténylegesen hátrányt szenvedő megfigyelteket meg kell követni, az Ő szájukból hiteles az ítéletalkotás, de nem nagyon hallatják a hangjukat, mert sokszor a besúgók óvták meg őket attól, hogy csapdahelyzetbe (börtönbe) kerüljenek.

  30. SP jól látja. Gerinctelenek voltak. De, ma sokkal több a gerinctelenek száma, s sokkal nagyobbat kaszálnak (sógor, koma jó barát, stb.). Elsőként azzal kellene foglalkozni, ami az emberek legfőbb gondja ma, a túlélés esélytelensége!”
 • 36. saturnus 2011. március 02. 13:25
  „A most is sokan ülnek a parlament soraiban több párt színeiben a volt ügynökök és besúgók. Nemcsak egy részüket kell felfedni ,hanem minden ügynököt.
  Securitates ügynökök is tevékenykednek mind a mai napig is Magyar országon,beépűlve a legfelső politikai vezető körökben és meghatározó szerepet is válalnak.
  Hegel jelenti

  Néhány hete derült ki: Heltai Péter újságíró és médiamogul, a közmédiumok összevonásának kidolgozója Hegel fedőnéven öt éven át a román pártállami titkosszolgálat besúgója volt, és számos magyar ellenzékiről jelentett a Securitaténak. Áttelepülése után páratlan médiakarriert futott be, amely most kettétörni látszik. Heltai MTV-s karrierje után nem akárhol kötött ki: Fellegi Tamás, jelenlegi fejlesztési miniszter cégében, az EuroAtlantic Kft.-ben lett vezető tanácsadó. Sokan állítják, ekkortól a fideszes médiapolitika közvetlen alakítója.
  http://www.168ora.hu/itthon/hegel-jelenti-70718.html?fejezet=0”
 • 35. SP 2011. március 02. 13:12
  „31. queenmargareth 2011.03.02. 12:46
  ""múlt, múlt, múlt egyszer volt, hol nem volt egyszer egy király, bölcs volt, okos volt és szép uradalmat teremtett...""

  pl: ???????

  A Simon Wiesenthal Központ üdvözli a Képíró Sándor elleni vádemelést ... amelyet a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ állított össze”
 • 34. kilo 2011. március 02. 13:10
  „Hmmm minden jelentosebb szalloda vezetoje rajta van a listan - kiveve egyet...”
 • 33. N.P. 2011. március 02. 13:03
  „achi

  Néhány oldalt megnyitottam, és természetesen a szegedieket kerestem. Akinek ezek a nevek meglepetést jelentenek, az nem ebben az országban élt - vagy szemtelenül fiatal. Ezeknek a listáknak 20 évvel ezelőtt lett volna súlya, most semmi. Parasztvakítás.
  Babits Mihály: Húsvét előtt /részlet/
  "Szóljanak a harangok,
  szóljon allelujja!
  mire jön uj március,
  viruljunk ki ujra!
  egyik rész a munkára,
  másik temetésre
  adjon Isten bort, buzát,
  bort a feledésre!
  Ó béke! béke!
  legyen béke már!
  Legyen vége már!
  Aki halott, megbocsát,
  ragyog az ég sátra,
  Testvérek, ha tul leszünk,
  sohse nézünk hátra!
  Ki a bünös, ne kérdjük,
  ültessünk virágot,
  szeressük és megértsük
  az egész világot:
  egyik rész a munkára,
  másik temetésre:
  adjon Isten bort, buzát,
  bort a feledésre!" - na ez nagyon kellene már!”
 • 32. ferdzso 2011. március 02. 13:03
  „Csak megjegyezném: A 2/3-os többségű parlamenttel, (jól, vagy rosszul, most nem ez a lényeg), de, megváltoztathatják, az Alkotmányt, Médiatörvényt, kötelező iskolai évek számát, adó törvényt, ...(és még sorolhatnám). Akkor mi ez a "szöveg", hogy "Mielőbb, nyilvánosságra..."(stb.) Úgy tesz, mintha, egy "jó ötlet" többségi beleegyezésre várna. Hiszen, a jogkörükből kifolyólag, egy "tollvonással" megtehetik! Ebből látszik, hogy csak figyelemelterelés, sokkal fontosabb, (és választóknak fájó) dolgokról. Láthatja ezt mindenki, hovatartozástól függetlenül. Nem kell a "mellé beszéd", Lázár úr!!!”
 • 31. macs 2011. március 02. 12:54
  „A 3/2-ek kémelhárítók voltak, nem? A besúgok a 3/3-asok voltak.
  Csak egy kérdés, azokkal mi lesz, akik a az 1940-es években voltak besúgok?

  Egyébként mindig voltak/lesznek olyanok, akik vélt vagy valós érdekből, gyávaságból a hatalomhoz dörgölődve "árulkodnak". Mindig voltak/lesznek olyanok, akik másokat megzsarolva információkat akarnak gyűjteni és az ismeretek birtokában uralkodni akarnak másokon.
  Akárki csinálja, akármilyen rendszert szolgálnak is ki, mindennek lehet őket nevezni, csak tiszességesnek nem.”
 • 30. queenmargareth 2011. március 02. 12:46
  „múlt, múlt, múlt egyszer volt, hol nem volt egyszer egy király, bölcs volt, okos volt és szép uradalmat teremtett...”
 • 29. SP 2011. március 02. 12:32
  „"""Elmondta: a feltüntetett tisztek közül ma már nem aktív senki."",
  .. de a családtagjai állami, önkormányzati jellegű cégekben zsíros állásban feszelegnek.

  """Utalt arra, hogy a házastárs és a gyermekek neveit senki esetében nem jelenítették meg, ....""" - pedig érdekes lenne, mert élvezik a szerzett vagyont és a még mindig élő pozitív diszkriminációt.

  Tehát csak formális a dolog,
  hiszen az Az SZT 3/2 ügynökök többsége 20-s 30-as években született, nem aktív vagy meghalt.”
 • 28. keiner 2011. március 02. 12:03
  „Ezzel csak a figyelm,et akárnak elteríteni, semmi más.
  Peddig peldaul ez:
  http://nol.hu/belfold/20110302-tankotelezettseg_15_eves_korig
  Döbbenet!”
 • 27. keiner 2011. március 02. 12:00
  „25. achilleus, kevered már megint a szeszont a hogyhívjakkal.
  Ha nem tudsz a külömbséget felismerni, sajnálom.
  Egy por szegény országnak mint MOnak más gondja van, szerintem!”
 • 26. achilleus 2011. március 02. 11:48
  „26. DMagóg 2011.03.02. 11:06
  Milyen furcsa, hogy a demokrácia- és sajtószabadságért a jelenlegi kormányt diktatórikus törekvésekkel vádoló kommentelők, milyen együttérzők egy volt TÉNYLEGES pártállami, diktatórikus rendszer legaljasabb besúgóival, akik a magán szférából nyomták a jelentéseket a pártállam vezetői felé, miközben pénzes állásokat töltöttek be "civil" intézményeknél, plusz pénzért, aljas besúgóként. Ha az ördögként falrafestett fidesz-újdiktatúra hasonló rendszert épít ki, akkor is ilyen együttérzőek lennének, vajon?”
 • 25. DMagóg 2011. március 02. 11:06
  „Nincs mit bemutatni, hogy ma milyen jó nekünk, ezért próbálja bizonyítani, hogy milyen rossz volt.
  Az átkosban próbálták bármi módon befogni a sok elégedetlenkedő pofáját, akik mára már maguk is vallják, hogy sokkal bizonytalanabb a megélhetésünk.

  A hatalomváltás valódi haszonélvezői most próbálják másra és egymásra kenni a felelősséget.
  Ezek azok, akik az elmúlt húsz évben bármit képesek voltak beáldozni a hatalom megtartása, illetve megszerzése érdekében, de gondosan ügyelve arra, hogy maguk azért szépen vagyonosodjanak, gyarapodjanak, lehetőleg a törvényesség látszatát keltve.

  Tény, hogy politikusaink (és a sleppjük) mindegyike szépen vagyonosodott, miközben a hatalmi küzdelmük felemésztette az országot! Ebben van az összes politikusunknak, különböző mértékű felelőssége! Olyan ez most, mint amikor a piti zsebtolvajok üldözik a bankrablókat, de csak azért, hogy a helyükbe léphessenek. Bár csak tévednék!

  Révedjünk el a múltunkban, hunyjunk szemet a jelen felett! Nagyon átlátszó!”
44 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Matolcsy Györgynek mennie kell!

A szocialisták szerint az elmúlt kilenc hónapban nagy mértékben visszaestek Magyarország gazdasági… Tovább olvasom