Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Lázár: működőképességének határára jutott az állam

A Fidesz frakcióvezetője szerint a magyar állam a működőképességének határára jutott, ezért "politikai mutyik" helyett most egyértelmű döntésekre van szükség.
Lázár János ezt hétfőn a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján mondta kérdésre válaszolva.

Azzal kapcsolatban, hogy az alkotmánybírók jelölésének tervezett, új rendszerével összefüggésben több civil szervezet aggályokat fogalmazott meg, Lázár János azt mondta: azt kéri a civil szervezetektől, jogvédő szervezetektől, hogy arról is alakítsanak ki véleményt, hogyan létezhet az, hogy egy jól működő demokráciában hiányzik két alkotmánybíró, és nincs például elnöke a Magyar Televíziónak, valamint az Állami Számvevőszéknek sem.

(Civilek múlt csütörtöki közleményükben azt írták: az alkotmánybírák jelölésére vonatkozó szabály megváltoztatása rombolja a bírói testület függetlenségét. Az alkotmányról, valamint az Ab-ról szóló törvények módosítását kezdeményező, az Országgyűlésnek múlt hétfőn benyújtott fideszes javaslat szerint az Ab tagjaira az országgyűlési képviselőkből álló nyolctagú jelölőbizottság tenne javaslatot, a testület, "igazodva a választópolgárok akaratából létrejött parlamenti arányokhoz, biztosítja a politikai egyeztetések lefolytatásának megfelelő kereteit".)

A magyar állam a működőképességének a határára jutott, "mondhatni működőképtelenségbe sodorta a Gyurcsány-korszak", ezért a Fidesznek lépnie kell: "politikai mutyik" helyett most egyértelmű döntések lesznek - húzta alá a frakcióvezető.

"A nemzeti együttműködés jegyében nekünk az az érdekünk, hogy nagyon magasan kvalifikált, a szakmai világban elismert, jó hírnévnek örvendő, respektált alkotmánybírók legyenek, akiknek a szakmai felkészültségéhez kétség nem férhet" - hangsúlyozta.

Lázár János beszámolt arról is, hogy megkezdődtek azok az egyeztetések, amelyeknek lefolytatására Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök kérte meg őt.

A Fidesz június 25-én délig meg fogja tenni a jelölését. Ezen időpontig a frakció több alkalommal tárgyal majd, a jelölés után pedig június 28-án "fogunk élni a végső döntés lehetőségével és jogával" - fejtette ki.

Közölte: sürgetik az Országgyűlést, hogy minél hamarabb pótolja a hiányzó alkotmánybírókat, és hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságát is válassza újra.

Június 29-ére és 30-ára tűzte ki az államfőválasztás időpontját Schmitt Pál - erősítette meg múlt szerdai közlését a házelnök a parlamentben hétfőn. Schmitt Pál közölte, hogy az első ajánlás benyújtásának határidejét június 25-én, pénteken 12 órában állapítja meg.

Olvasóink írták

 • 8. deszkás 2010. június 15. 09:00
  „SZILLÉRI! Ti majd okosak lesztek azért váltotta le a többség az MSZPt! Őstehetségednek mondom nem ők a komcsik mint te se vagy (remélem)fasiszta!Ja archiválhatsz fenyegethetsz de a stilusod ne vétsd el, rád jellemző!”
 • 7. utazó81 2010. június 14. 23:01
  „Én nem értek a pénzügyekhez,de mivel lesz jobb a ft hitel, mint a deviza.A fiamnak ft hitele van 4.5 milla 46000 ft volt a tőrlesztőrészlete.Tavaly felemelték 70000-re.15 éves futamidőre a 4.5 millából közel 13 milla lesz. Ugyan ezt hallom azoktól akiknek kocsira van hitelük, állandóan emelgetik a tőrlesztést.De pl németben 3 évre vett fel kölcsönt a másik fiam annak végig a szerződésben meghatározott összeget kellett fizetnie.Őket nem érintette a válság vagy csak nem olyan kapzsik a bankok.Ezt komolyan kérem valaki aki ért hozzá legyenszives magyarázza el .Köszönöm.”
 • 6. szilléri 2010. június 14. 18:58
  „Az állami költségkeret felhasználás tény adata június 1-ig 87 % !

  Punk- tum !

  Komcsik ? Vélemény ?

  El..<moderálva> ?”
 • 5. rozator 2010. június 14. 18:30
  „...., és ezt mindössze két hét alatt sikerült elérni! Legalább 100 napig tartott volna!”
 • 4. varadipal 2010. június 14. 17:38
  „Lázár is valutát vett, és most a hülyeséggel rontja a forintot? Visszaváltáskor lesz vagyonka?
  Egyik sem tudja a pofáját evésre használni, és inkább a városával törődni? Túl kevés a tönkrement devizahiteles HMV-n, csinálunk. Gazemberek. Vagy teszteli magát, hogy hogy reagál a devizapiac egy jelentéktelen senki hülye dumájára? A papcsáknak lesz mit vizsgálódnia, annyi hülye percember van a Fideszben.”
 • 3. igazságkereső 2010. június 14. 17:20
  „Tisztelt Frakcióvezető Úr,
  Kedves Polgármester úr! Sajnos nem csak az állam jutott működőképességének határára, hanem az állam polgárai is,miközben a bankok jelentősen tudják növelni extraprofitjukat a deviza-és bankhitelesek kontójára.Törvényesen nem lehet elképzelni ekkora extraprofitot az általuk is hangoztatott bankválság közepette,így az az érzésem és meggyőződésem, hogy a bankok találták ki ezt, és virtuális bankválságról beszélhetünk,miközben a bankok kivétel nélkül megkopasztják a velük kapcsolatban álló és tőlük devizahitelt felvevő ügyfeleiket.Milyen formában képzelhető el másképp az,hogy a nemzetközi és hazai bankválság közepette a bankok masszív nyereségre tudtak szert tenni,miközben a lakosság már lassan de biztosan a "híd alá kerül", mert lakását elárverezik a bankhitelek havi törlesztőrészleteinek megduplázódása miatt!Ebben feltétlen szükségesnek látom a szerencsére FIDESZ többségű parlamenti képviselők azonnali segítségét és intézkedését,akár olyan bankkal kapcsolatos sürgős törvény meghozásával, hogy a bankok azonnali hatállyal állítsák vissza az eredeti törlesztőrészlet fizetését!”
 • 2. kartel 2010. június 14. 17:14
  „Valaki szóljon már neki, hogy ez buziskodás nem jött be 2 hete sem !”
 • 1. szatyi 2010. június 14. 16:53
  „Jó nekünk ez a pánikkeltés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krakkó Ákos a Fidesz-frakció sajtófőnöke

Krakkó Ákos újságíró tölti be hétfőtől a Fidesz parlamenti frakciójának sajtófőnöki posztját -… Tovább olvasom