Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Lázár: nem tartalmaz megszorítást a Széll Kálmán Terv

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség kiáll a Széll Kálmán Terv mellett, és a megvalósításával kapcsolatos törvényjavaslatokat maximálisan támogatni fogja a parlamentben, az ország legnagyobb gondjának ugyanis az eladósodottságot tartják - közölte a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: megszorításokat nem támogatnak, igazságos lépéseket viszont ki fognak kényszeríteni.
A politikus szerint azt nem lehet megszorításnak nevezni, ha "megkérdezzük azt, hogy egy negyvenéves rendőr miért kap 200 ezer forint nyugdíjat", ha "megkérdezzük huszonéves, életerősnek tűnő fiatalemberektől, hogy miért van rokkantnyugdíjuk", vagy ha "megkérdezzük azt, Magyarországon hogy van az, hogy 85 százaléka a tömegközlekedést igénybe vevőknek kedvezménnyel utazik".

Ezzel kapcsolatban a frakcióvezető kiemelte: igazságos lépésnek tartják a nyugdíjkedvezmények megszüntetését, azt, hogy a szociális támogatásért cserébe dolgozni kelljen, valamint azt is, hogy a tömegközlekedés "végre olyan legyen, ami pontos, hatékony és alkalmas arra, hogy segítse az embereket".

Az oktatást, az egészségügyet és az önkormányzati szektort érintően, amelyek strukturális átalakításai csak részben tartoznak az adósságrendezés kérdéséhez, a jövő héten megkezdődnek a szükséges törvény-előkészítő egyeztetések a frakció és a kormány között - közölte.

Lázár János emlékeztetett, 2002-ben 8.300 milliárd forint volt az államadósság, ma pedig - árfolyamtól függően - 20-21 ezer milliárd forint. A hétfői frakcióülésen az ezzel kapcsolatban felmerült legfontosabb kérdés az volt, hogy ki a felelős ezért - idézte fel, hangsúlyozva, hogy az államadósság növekedésének felelőseit meg kell nevezni, a felelősséget meg kell állapítani, és ha ehhez újabb törvényekre van szükség, készek azokat benyújtani. A képviselőcsoport azt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy a kormány is teremtse meg minden adat és információ nyilvánosságra kerülésének lehetőségét - fűzte hozzá.

A frakcióvezető kitért arra is, hogy a Széll Kálmán Tervvel összefüggésben a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja is kezdeményez majd társadalmi egyeztetést érintett szervezetekkel, például a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteivel.

A Széll Kálmán Terv ellenzéki fogadtatásával kapcsolatban azt mondta: az ellenzéki pártoknak kutyakötelességük, hogy közreműködjenek az adósságcsökkentési eljárásban.

Arra a kérdésre, felmerült-e, hogy a devizahitelesek segítése érdekében rögzíteni kellene a devizaárfolyamokat, Lázár János úgy reagált, olyan megoldást kell kialakítania a kormánynak, amely egyszerre két célt szolgál: azokat kell segíteni, akiket közvetlenül veszélyeztet a kilakoltatás lehetősége a bedőlt devizahitelük miatt, az azonban nem fordulhat elő, hogy emberek százezrei azért ne fizessenek közműdíjakat, lakbéreket, banki törlesztőrészleteket, mert másoknak nem kell fizetnie. Egy tartósan fennmaradó kilakoltatási moratórium hozzájárulhat a fizetési morál folyamatos romlásához - figyelmeztetett. Lázár János tudomása szerint több lehetőségen dolgozik a kabinet, amelyek között a devizaárfolyamok kérdése ugyanúgy felmerült, mint a hitelek, illetve az ingatlanok rendezésének sorsa, döntés azonban még nincs.

A Széll Kálmán Terv részeként ismertetett rezsiköltség-befagyasztást firtató felvetésre a frakcióvezető rámutatott: a kát-rendszer (kötelező áramátvételi rendszer) megváltoztatása része a kérdésnek, hiszen a távhődíjakról is szó van. Utóbbi hatósági árassá tételét a parlament már tárgyalja - emlékeztetett, hozzátéve, hogy ez egy lehetőség más közműszolgáltatásokkal kapcsolatban is.

Szólt a gyógyszerkasszáról is, és elmondta, nehéz küzdelemre számítanak. Meg kell vizsgálni szerinte, hogy bizonyos gyógyszerek miért drágábbak Magyarországon, mint a környékbeli országokban. Nyilván azért, mert visszaélések vannak ezen a piacon - vélekedett, hozzáfűzve, hogy akár a gyógyszerkereskedőkkel szemben is szabályokat kell alkalmazni. Fel kell rúgni az érdekviszonyokat - fogalmazott Lázár János.

Olvasóink írták

143 hozzászólás
 • 143. fles2 2011. március 04. 11:02
  „nagyon szuper képviselőknek emelkedik a bérük a dolgozóké csökken,gyesből is 700ft-ot elvettek
  Drága felesége hófehér új Mercivel furikázik...tudnám miből futotta :) ?”
 • 142. ferdzso 2011. március 03. 21:54
  „"129 theseus"!... "De ők kevesebben vannak, mint akinek nőt a nettója"-írtad! Erre írom: O.V.:-" Az új adótörvénnyel, senki sem járhat rosszabbul! (A közszférában dolgozóknak kompenzálni fogjuk.)" Nos, ezek szerint, ő is tisztában volt vele, hogy nem mindenki jár jobban! Az sem, akinek még eltartják a 18.évet betöltött, felsőoktatási intézménybe járó gyerekeiket!Nem az általad emlegetett kisvállalkozóról van szó, aki kénye-kedve szerint fizeti a dolgozói bérét!(Magánszféra.)... Vagy félre tájékozott, vagy tényeket eltagadó vagy! Egyik estben se kéne kioktató stílust felvenni, főleg, ha nincs igazad! A Fideszes média is elismeri, hogy sajnos sokan jártak rosszabbul!Sok vállalat kollektív szerződése, infláció követő béremelést tartalmaz, minden év elején! Idén semmi! Csak az új adó miatti kompenzációs emelés, és tavalyi nettó bér! Csak nehogy a sok dolgozót kivigye az utcára a szakszervezet! Ennyi a véleményem!(Van itt baj, nem is kevés, e miatt!)”
 • 141. queenmargareth 2011. március 03. 19:51
  „Csak úgy kíváncsiságból. az Uniót nem érdekli Mi folyik itt?”
 • 140. strangerrr 2011. március 03. 19:16
  „"A Népszabadság információja szerint a Széll Kálmán Terv pusztán a nyilvánosságnak, a politikai kommunikációnak szánt program. Zárt ajtók mögött készült ugyanis egy 180 oldalas szakmai program is, amit már - részben - kiküldtek a londoni befektetőházaknak is, vagyis azoknak az intézményeknek, amelyek a magyar adósságfinanszírozásban meghatározó szerepet játszanak.

  Ebben a programban viszonylag részletesen, területekre bontva vannak leírva a kormányzati teendők. Ezt erősítette meg a lap egy miniszterelnökhöz közeli forrása, aki szerint ,,a reformcsomag a miniszterelnök asztalán van, igaz, különböző forgatókönyvek vannak, lehet választani".

  Egy másik kormányzati szereplő határozottan állította: kész a reformprogram, mégpedig a megfelelő szinten és mélységben, de a részleteket nem a pódiumról jelenti be Matolcsy vagy egy másik miniszter. Az egyik fő kommunikációs szabály ugyanis, hogy elkerüljék a ,,Bokros-csomag-érzést". Ezért az intézkedések részleteit ,,csepegtetik", a megszorító jellegű információknak pedig nem lesz arca, azokat kiszivárogtatják."”
 • 139. strangerrr 2011. március 03. 19:16
  „"A reformprogram kész, megfelelő szinten és mélységben, létezik egy 180 oldalas részletes szakmai program is - írja a Népszabadság egy miniszterelnökhöz közeli névtelen forrásra hivatkozva. A konkrétumokat folyamatosan hozzák nyilvánosságra. A reformokról Orbán Viktor stratégiai szinten kommunikál, a főkoordinátor Navracsics Tibor lesz, Matolcsy Györgynek pedig ,,ez az utolsó dobása".”
 • 138. Figyelő 2011. március 03. 18:35
  „129!
  Utána néztem!
  1.0184 020 főnek csökkent a nettó jövedelme a "jóságos" Orbán csodás adórendszere miatt!
  Az az állításod, hogy a családi kedvezményt lenyúlják, bizonyításra szorul!
  Ameddig nem bizonyítod nem több mint FIDESZ-s rágalmazás!
  Ne rágalmazz senkit, narancsos!
  Ezt tanítja nektek a FIDESZ?!”
 • 137. queenmargareth 2011. március 03. 18:21
  „136. történész 2011.03.03. 17:47
  egyetértek, de többször figyelmeztettek, hogy ne tegyem,enyhe fenyegetéssel:...”
 • 136. történész 2011. március 03. 17:47
  „tényleg jó ez a Széll terv nem veszitek észre ? Nekik,a gazdagoknak nem nektek beste parasztnak.Szépen fel van építve
  -felemeljük
  -elvesszük, -levonjuk-
  .elküldjük

  ez mind mind rólatok ,rólunk szól, nem a felső tízezerről.Egy milliomosi állást sem szüntet meg, egy nem rokon gyerek diploma kezdéssel sem kap 2 millás állást, dupla államhivatalnoki vezetőket nem épít le csak portást,könyvelőt-nem baj úgysem kell senkinek amit írnak-csak annyit hagy meg ami még biztosítsa a hivatalnok káderek jó érzését.
  Talán ott kellene kezdeni,hogy csökkentem a képviselőket,kormány kegyelmes urakat, önkormányzati kis cégeket vonok össze egy főnök alá.a sok meránitol kellene megszabadulni,mert akkor elhinném,hogy a népet szolgálják..ja hogy nem hagyhatom pénz nélkül a trón tartókat ...ez igaz”
 • 135. N.P. 2011. március 03. 17:35
  „theseus 2011.03.03. 16:36

  "132. N.P. 2011.03.03. 16:17
  Ha tényleg érdekel, keress rá a közvéleménykutatási adatokra." - ezt a nagyszerű tervet KEDDEN délben ismertették! Ma CSÜTÖRTÖK délután van - milyen azóta készült közvéleménykutatásra kellene rákeresnem? A feltett kérdésekre nem az utca embere, hanem a minisztériumok munkatársai sem tudtak válaszolni!”
 • 134. történész 2011. március 03. 17:08
  „. N.P
  Ezt hivatalosan le kell írni.A történészek ma írják,hogy csak pár tízezren támogatták Rákosit..bizony akkor azt mondták,kellett mondani,hogy a Magyar Dongózó nép egységesen és bátran támogatja Rákosi elvtársat. Ugye te nem vagy ennyire ..hogy ezt beveszed.Azo új et-ak aki k 130 vagy annál még több adó megtakarítást kaptak Vikitől, akiknek jól jön,hogy a melósaikat,jobban megszorítják természetesen örülnek ennek.
  Ma már 50% alatt van a fidesz többsége,népszerűsége..kin az utcán nem lehet maszlagolni.Mi a maszlag ebben hát csak az,hogy településenként fel tudjuk sorolni,hány valódi beteget vágtak ki,hogy nem rokkant nyugdíjas, mert a rák az nálla nem betegség az állapot. Ezután is aki kegyelm,es úrnak fizet az bizony marad roki nyugi.”
 • 133. theseus 2011. március 03. 16:36
  „132. N.P. 2011.03.03. 16:17
  Ha tényleg érdekel, keress rá a közvéleménykutatási adatokra.
  A terv jelentős része csak az irányelveket jelölte ki, azokkal értenek egyet a megkérdezettek. Több részletét csak ezután dolgozzák ki, van amit csak decemberre. Erre is rákereshetsz.
  Most már tényleg nem érek rá erre.”
 • 132. N.P. 2011. március 03. 16:17
  „theseus 2011.03.03. 13:17

  "A felmérések is azt mutatják, hogy a nagy többség egyetért a tervvel. Kérdés, hogy mi valósul meg belőle, egyelőre még a részletek sem ismertek pontosan. " - gratulálok a tervvel (aminek a részletei nem ismertek....!) egyetértőknek!
  Van még ennél lejjebb?
  Nem a pontos részletek, hanem a határidők, a nagyságrendek a továbbgyűrűző hatások sem ismertek. De a többség (szerinted!!!!!) ennek ellenére bőszen támogatja. Idézd már ezt a felmérést.”
 • 131. almaszósz 2011. március 03. 16:16
  „"Lázár: nem tartalmaz megszorítást a Széll Kálmán Terv..." Mindegyik kormány megszorít, de elárulhatná valaki meddig lehet azt a nadrágszíjat szorítani? Az elmúlt 20 év alatt mindenki csak hangzatos szavakkal állt elő, a tettek elmaradtak és a gazdaság, ipar, munkahelyek nagy részét privatizálták és az ország a szabad rablás áldozata lett.
  Az az átlagembert kevésbé boldogítja hogy történik kulturális intézmények felújítása, a szórakozásból megélni nem nagyon lehet. Pénz is kellene hozzá! Munkahelyek nélkül az nagyon nehéz!”
 • 130. igazságkereső 2011. március 03. 16:14
  „...."fel kell rúgni az érdekviszonyokat....." mondta Dr, Lázár János úr, polgármester, FIDESZ frakcióvezető. Jó reggelt kívánok legalább 7 millió polgártársam nevében!!”
 • 129. theseus 2011. március 03. 16:11
  „128. Figyelő 2011.03.03. 16:02

  Akkor fuss neki még egyszer annak, amit írtam, és konkretizáld, melyik állításom nem helytálló - szerinted.
  Nem írtam, hogy senkinek sem csökkent a nettója.
  Annak valóban csökkenhetett, aki a magánszférában dolgozik, nincs gyereke, vagy a cége lenyúlja a családi adókedvezményt. De ők kevesebben vannak, mint akinek nőtt a nettója. Még ha 1 millióan is vannak, ennek töbszöröse a munkavállalók száma.”
 • 128. Figyelő 2011. március 03. 16:02
  „120!
  Az igazság az, hogy a nyugdíjasokat az összes eddigi kormányzat is utálta, nyűgnek tekintette!
  Természetesen ez alól a mostani FIDESZ-KDNP kormányzat sem kivétel!
  Minden törekvésük arra irányul, hogy a dolgozó magyar emberektől minél több járulékot vonjanak le, abban bízva, hogy mire elérik a nyugdíjazási korhatárt már nem élnek és nem kell nyugdíjat fizetni!”
 • 127. theseus 2011. március 03. 15:59
  „"123. Nórikám 2011.03.03. 15:27
  Nem kell mindent az elmúlt 8 évre fogni! Vagy ha így volt, akkora kedves fidesz miért nem járt be a parlamentbe, és miért nem csapott az asztalra?"
  Talán azért nem csaptak az asztalra, mert ott a döntések szavazással történnek. És azokat akkor a baloldali többség hozta, így övék a felelősség.
  Bejárni pedig bejártak a fideszesek is, csak Gy.F. - bevallott hazudozó - szövegelésekor vonultak ki. A kivonulás egyébként általános formája a parlamenti tiltakozásnak, most is alkalmazza a (baloldali) ellenzék.

  Egyébként nagyon fárasztó a hasonló színvonalú kérdésekre válaszolni, úgyhogy most már átengedem a terepet másoknak.”
 • 126. Figyelő 2011. március 03. 15:56
  „122!
  Mielőtt begépeled a FIDESZ propagandát, tájékozódj!
  Mag a kormány is elismerte, hogy egy bizonyos rétegnek - megközelítőleg 1 millió ember - az új adóval csökkent a nettó keresete!
  Ettől kezdve amit ide begépeltél az szín tiszta hazugság!”
 • 125. Figyelő 2011. március 03. 15:53
  „Lázár úr, figyeljen!
  " Az oktatási kormányzat 1.9 milliárd forintot zárolt azon a számlán ahonnan a Szegedi Tudomány Egyetem rézére 2011 évre adott 19 milliárd forint elérhető az egyetem számára." A fent idézett bejelentés ma volt hallható az állami rádióban a szegedi rektortól!
  A rektor úgy folytatta, hogy ezzel az elvonással veszélybe került az egyetem működése. Az elvonás - a rektor szerint - villámcsapásként érte őket és nem tudják, hogy miként gazdálkodják ki az elvont pénzt.
  Az ez évre kidolgozott gazdálkodás fenti okok miatti megváltoztatásáról a jövő héten kezd tanácskozni az egyetem vezetése. A rektor elmondása szerint még az sem kizárható, hogy csökkenteni kell az egyetemi dolgozók bérét. Arról nem beszélt, hogy ez a kormányzati intézkedés miként fogja érinteni, veszélyeztetni Szeged város, Csongrád megye valamint a Dél-Aföldi régió egészségügyi ellátását!
  Az biztos, hogy érinteni fogja, hátrányosan!
  Na Lázár uraság, nincs megszorítás?!
  Az igazat kellene mondani Lázár úr, a szín tiszta igazat!”
 • 124. studyfy 2011. március 03. 15:50
  „A londoni Economist cikkének végkicsengése, hogy akár használja a kormány a megszorítás szót, akár nem, a lényeg, hogy szorosabbra kell húzni a nadrágszíjat. A lap idézi Peter Attard Montalto véleményét: a Nomura elemzője szerint a kormány lépései jók, azonban akárhogy hívjuk őket, ezek megszorítások. "Csak a választópolgároknak el ne árulják ezt" - teszi hozzá az Economist.”
143 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak egy szántóföldön

Holttestet találtak egy szántóföldön Balatonfőkajár határában - közölte Frankó Marianna, a Veszprém… Tovább olvasom