Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Lázár: nincs jogalkotói szándék Budapest jogköreinek szűkítésére

Nincs olyan önkormányzati, jogalkotói cél, amely szűkítené, megnyirbálná a főváros jogköreit, és amely Budapest-ellenes fellépést jelentene - közölte a Fidesz frakcióvezetője.
Arra az újságírói felvetésre, hogy egy fideszes elképzelés szerint Budapestet a jövőben megyének nyilvánítanák, és a fővárosnak csökkennének a jogosítványai, Lázár János úgy reagált: ez egy butaság, csacskaság.

"Ha jó formában vagyok, azt mondom, csacskaság, ha rosszban, azt mondom, nagy marhaság" - mondta a frakcióvezető, hozzátéve, hogy nincs ilyen javaslat, nincs napirenden ez a kérdés. Az egy más dolog, hogy Budapestnek és Pest megyének milyen a viszonya egymáshoz - jegyezte meg.

Lázár János úgy fogalmazott: "abban vagyunk érdekeltek, hogy Tarlós István és Budapest következő polgármesterei egy sikeres, virágzó és jól működő nagyvárost hozzanak létre".

Tarlós István főpolgármester szombaton rendkívüli sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy szerinte kezelhetetlen helyzetet teremtene az az önkormányzati törvényhez készült fideszes módosító javaslat, amely Budapestet megyének nyilvánítaná, a kerületekből pedig huszonhárom független település jönne létre, vagyis Magyarország egységes fővárosa száznegyven év után megszűnne.

Lázár János a frakcióülés utáni tájékoztatóján az önkormányzati törvény javaslatához érkezett módosító indítványokkal kapcsolatban kifejtette: támogatni fogják azokat a törekvéseket, amelyek a távhőszolgáltatás, a hulladékgazdálkodás, a szennyvízkezelés és az ivóvíz-szolgáltatás területén megőriznék és megerősítenék az önkormányzati szerepvállalást.

Az még nem egy lezárt kérdés, hol lesz önálló polgármesteri hivatal, ahogy a helyi települési képviselők összeférhetetlenségi szabályai sem - mondta.

Szólt arról is, hogy az új polgármesteri javadalmazási rendszer szerint a főpolgármester miniszteri illetményben részesülne.

Összességében úgy fogalmazott, a frakció és a kormány a sajtóban előre jelzettekhez képest jóval konszolidáltabb körülmények között folytatta le a jogszabály előkészítését. Csak minimális korrekciók várhatók a következő napokban - jegyezte meg.

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2011. november 28. 15:54
    „Legalább a fityiszesek is egymásnak mennek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: aránytalan, kispártellenes szisztémát javasol a Fidesz

A párt szerint a Fidesz aránytalan, az állampolgári akaratot nem tükröző, kispártellenes választási… Tovább olvasom