Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Lázár: sikerágazat az önkormányzatok működése

Az önkormányzatok bizalmi indexe nem csökkent az utóbbi 22 évben.
Az elmúlt 22 év egyik legnagyobb sikerágazata volt az önkormányzatok működése, hiszen míg minden politikai és társadalmi intézmény iránt jelentősen visszaesett a bizalom, az önkormányzatok bizalmi indexe nem csökkent - mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön Budapesten.

Az államtitkár az Önkormányzatok jelene és jövője című rendezvényen, amelyen polgármesterek és a Fidesz önkormányzati tagozata országos tanácsának tagjai vettek részt, kiemelte: 2006 után alapvetően "fenntartó, működtető" települési önkormányzatok jöttek létre, de a jelenlegi kormánynak az a célja, hogy az állami feladatokat ellátó önkormányzatok helyett "tisztább profilú", a településeket fejlesztő és a helyi ügyeket intéző önkormányzatok legyenek, amelyeknek fő feladata a helyiek életminőségének javítása.

Rengeteg tehertől sikerült megszabadítani az önkormányzatokat, a jelenlegi átalakításra nem veszteségként, hanem lehetőségként kell tekinteni - hangsúlyozta.

Mint mondta, 2010-ben kevesen látták át "a baj mélységét", a kormánynak a csőd, az összeomlás széléről kellett visszahoznia az országot, az ország működőképességének fenntartása volt a kérdés.

Kijelentette: a kormánynak le kellett zárnia a rendszerváltozást, mert az elmúlt 20-22 év pártállástól függetlenül sokaknak komoly kudarcot hozott, többen veszteségként élték meg ezt az időszakot. A választópolgárok változást akartak, és a gazdasági helyzet is ezt diktálta, mert ha csak a megszorításokat folytatták volna, azzal legfeljebb elnapolni lehetett volna a csődöt - vélekedett.

Úgy látja, bölcsen és helyesen döntött a kormány, amikor úgy határozott, komoly társadalompolitikai átalakításba kezd, új társadalmi-gazdasági rendszert próbál felépíteni. Ennek részeként át kellett gondolni az önkormányzati feladat- és hatásköröket - fűzte hozzá.

Emlékeztetett: az előző kormány az állami feladatok ellátására az önkormányzatokat vonta be, miközben forrásokat vontak el tőlük, és korlátlanná tették a hitelfelvételi lehetőségeiket. Ennek oka az volt, hogy ha az állam vette volna fel ezeket a hiteleket, az a deficit növekedését jelentette volna - magyarázta. Hangoztatta: az előző kormány csak elnapolta a problémát, mert nem tudta megoldani, ráadásul nem számítottak a válság kitörésére.

Kitért arra is, hogy a megyei rendszer is csődben volt, a megyék fizetésképtelenek voltak, amikor a kormány kimentette őket. Ez azért volt, mert "bevétel nélküli helyekre tolta át" a szocialista kormány az állami feladatokat - közölte.

Kiemelte: a jelenlegi átalakításnak azonban nemcsak a konszolidáció az oka, hanem az is, hogy Magyarország az elmúlt időben elveszítette a versenyképességét a régiójában, ezért az oktatási és egészségügyi rendszer átalakítása elengedhetetlen. Az intézményátvétel révén jobb oktatási és egészségügyi rendszer szervezésére is lehetőség nyílik - mutatott rá.

Mint mondta, a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban jelentős összegeket bíznak a településekre, ők koordinálják majd, hogy milyen célokra fordítsák a források egy részét.

Az államtitkár megköszönte a jelenlévő polgármestereknek az elmúlt három évben nyújtott támogatást. A Fidesz nem lett volna képes ekkora parlamenti támogatást, ennyi mandátumot és ilyen széles társadalmi bázist elérni és megtartani, ha nem állna mögötte a támogató önkormányzati hálózat - mutatott rá. Hozzátette: ez a Fidesz jövője szempontjából azért is fontos, mert 2014-ben sorsdöntő választás lesz, hiszen lehetőség nyílik arra, hogy egy konzervatív erő másodszor is elnyerje az emberek bizalmát.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere bevezetőjében hangsúlyozta: a Gyurcsány-kormány alatt sok kötelező feladatot kellett ellátniuk a településeknek megfelelő források nélkül, ami miatt nagymértékű eladósodás kezdődött. A válság "tetézte a bajt", a kormány "sóváran tekintett az önkormányzatok pénzére", és meg is csapolta azt - fogalmazott. Úgy vélte, 2010-ben az új kormány meghozta a reményt, hogy rövid időn belül kiszámíthatóan és stabilan tudják működtetni az önkormányzatokat és tervezhetik az életüket. A feladatok és hatáskörök átalakultak, bár egyelőre még finomhangolást igényel az új rendszer - mondta.

Olvasóink írták

  • 2. x 2013. április 19. 13:09
    „1. Qllancs, a rejtett nyomor és munkanélküliség nyílttá változott.
    Következő lépés: szüntessétek meg! (Ha láttok rá lehetőséget.)”
  • 1. Qllancs 2013. április 18. 17:58
    „Igen .A rendszerváltás ..sok politikusnak milliókat--millárdokat hozott.Míg a népnek csak nyomort, munkanélküliséget !
    Vajon MIÉRT a fideszes polg.mesterek álltal vezetett városok voltak a legeladósodottabbak ??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rogán: a kormány vizsgálja az MNB és a PSZÁF összevonásának lehetőségét

Tavaly a kormány abban maradt az EKB-val és az EB-vel, hogy a jegybank és a pénzügyi felügyelet… Tovább olvasom