Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Lázár: szociális típusú integráció kell az oktatásban

Nem faji alapú, hanem szociális típusú integrációra van szükség az oktatásban - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Budapesten a Fidesz oktatási műhelyének konferenciáján.
"Arra van szükség, hogy minden szegény, tehetséges, ambiciózus, rátermett gyermek - és általa a szülő is - kapjon lehetőséget arra, hogy boldoguljon ebben a társadalomban" - fogalmazott. Hozzátette: Hódmezővásárhelyen, ahol ő a polgármester, sokan letagadják roma származásukat, így emiatt sem lehet azon az alapon az integrációt megoldani.

Véleménye szerint az integráció gyermekvédelmi eszközökkel, munkahelyteremtő és társadalmi felzárkóztató programok kiegészítésével valósítható meg. Kiemelte: "akkor lehetünk sikeresek, ha azt vesszük figyelembe, hogy melyik szegény gyermek érdemes a támogatásra", ahol adott esetben a szülői háttér is támogatja a tanulást.

Adminisztratív eszközökkel azonban nem lehet számon kérni az esélyegyenlőséget - tette hozzá. Hódmezővásárhelyen három év előkészítés, "rendkívül nagy konszenzuskeresés a képviselő-testület részéről" és a pályázatok sikeressége kellett ahhoz, hogy ez a folyamat elkezdődhessen.

"Ma az oktatási rendszer sokkal szegregálóbb, mint bármikor volt", ami szerinte a nyolcéves szocialista kormányzásnak tudható be. "Történelmi bűn, amit a szocialisták csináltak az oktatáspolitikában" - hangoztatta.

A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy "az oktatáspolitikában gyors cselekvésre van szükség". Ennek jegyében hétfőn tűzi napirendre az Országgyűlés a buktatás lehetőségének visszahozatalát az általános iskolák alsó tagozatában. Meg kell teremteni az iskolák megbecsültségét, ám a pedagógustársadalom gyors egzisztenciális felemelkedésének nincs reális lehetősége - fűzte hozzá.

Mint mondta, tarthatatlan, hogy azok közül, akiket ma felvesznek főiskolára, egyetemre, nagy valószínűséggel minden másodikból munkanélküli lesz. A legtehetségesebb, legéletrevalóbb fiatalok hagyják el az országot, "ennél nagyobb kritika egy ország számára nem kell". A fiatal generációkat kell megnyerni ma a Magyarországon maradáshoz, de ha az oktatásban és az egészségügyben nem lesz előrelépés, "akkor el fognak menni ebből a hazából" - tette hozzá.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára rámutatott: a közoktatás és a szakképzés elválaszthatatlan egymástól. Magyarország az utolsó előtti helyen áll az Európai Unió huszonhét tagállamából a foglalkoztatás tekintetében, és ezen csak magas kvalitású, képzett emberekkel lehet változtatni - mondta.

A munkaadók és a munkavállalók egyaránt elégedetlenek a szakképzéssel; a szakiskolákba járók száma drasztikusan csökkent, ami közvetlenül érinti a gazdaság teljesítőképességét - sorolta. Amíg az általános iskolákból funkcionális analfabéták kerülnek ki "nem kis számban", a szakképzés sem tud előrelépni. Ezért az általános iskola nyolc osztályának "elvégzése mögött tartalomnak, tudásnak kellene állnia" - mondta.

"A szakképzésből iszonyú mennyiségű pénz folyik ki feleslegesen" - fogalmazott. Ma négy-öt évig tanulnak szakmát a diákok, de a szakiskolákból úgy kerülnek ki, hogy "semmit nem tudnak". A normatív támogatás nem ösztönöz ezen az oktatási területen, ezért az államnak a források folyósításával kell megmondania, mely szakirányokat milyen fontosnak tart.

A kamaráknak fokozottabb szerepvállalást biztosítanak a jövőben a szakképzésben, általuk "az élethez kerülnek majd közelebb" a diákok, mert gyakorlatra tesznek szert. A felügyelet azonban kizárólag az államot illeti meg - közölte.

Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára a konferencián kiemelte: az oktatás jogilag túlszabályozott, amiből konfliktusok keletkeznek, pedig "nem a közigazgatás az alfája és az ómegája az oktatáspolitikának". A kormány esélyt akar adni a tehetségnek és az értékeknek - közölte.

Olvasóink írták

 • 4. maros50 2010. június 10. 23:37
  „Hala az ISTENNEK,hogy van egy jó politikusunk aki jó látja a cigánykérdést.”
 • 3. maros50 2010. június 10. 23:30
  „Tudtam,hogy a mondandód végét elrontod,félre informálod a barátaidat és ez nem helyes ezért ha megengeded kiigazítalak.
  Az ovodáztatási támogatás nem csak cigányoknak jár,hanem nem cigányoknak is.Az kaphat ilye címet támogatást, ha családban a gyermek halmozottan hátrányos helyzetű.Ez a támogatás egy alkalommal kapja a szülő,melynek összege általad is ismert.Ha a gyermek rendszeressen jár ovodába,további 10,000,ft-ot kaphat két alkalommal,melynek szígorú kritériumai vannak.Tehát nem havonta ahogy közlöd és nem csak cigányok kaphatják és nem faji alapon,melyet leghatározottabban vissza kell utasítani.Adjuk csak össze a támogatást a legjobb esetben éves szinten 40.000,-ft X 12 hó=? a számolást rád bízom. köszönöm.”
 • 2. szilléri 2010. június 10. 20:12
  „Kedves dobó ! A felét sem értem, de tény az egy főre eső jövedelem meghaladja a ,,normális " családok jövedelmét.
  A francba is ! Ez matek és igazad van !

  El...............-kurrrrrrrrrrrrrrrrrr-tuk ! Gy Flecó !”
 • 1. dodó 2010. június 10. 16:24
  „"Tegyük fel, hogy megszületik egy gyermek, nevezzük Lacikának. Lacika megszületésekor jogosult a babakötvényre, családja pedig 18 éves koráig családi pótlékra. E mellé a családja kérhet Rendszeres Gyermekvédelmi Kedvezményt, amely nem pénzbeli juttatás, hanem ingyen tankönyvet, étkeztetést, és kedvező áru utazási lehetőséget biztosít. Továbbá a népnyelvben csak beiskolázási segélynek nevezett Egyszeri Támogatásra is jogot formálhatnak, illetve Rendkívüli Gyermekvédelmi Támogatásra is. Ez utóbbi abban az esetben adható, ha a családban a gyermek létbiztonsága veszélyeztetett. Ezen kívül kaphat még egyéb juttatásokat is, amelyek a taníttatását szolgálják segíteni különböző ösztöndíjak formájában.

  Amennyiben Lacika tartósan beteg vagy fogyatékkal élő lenne, ne adj Isten látássérült is, további juttatásokban is részesülhetne.

  Lacika felcseperedve családot alapíthat, párjával igényt tarthat a talán legnépszerűbb állami támogatásra a Szocpolra. Gyermekek születésekor jöhetne a GYED, a GYES, s kellően nagy család esetében további, a nagycsaládosoknak adható támogatások. A lakásépítési és vásárlási kedvezmény mellett némi munkaviszony után Álláskeresési Támogatásra is jogosultak lehetnek, illetve Rendszeres Szociális Segélyre. Amennyiben Lászlóéknak gondot jelentene a rezsi kifizetése Lakásfenntartási Támogatást is kérhetnek. Amennyiben a családban fogyatékkal élő személyről vagy idős, beteg hozzátartozóról kénytelenek gondoskodni Ápolási díjat állapíthatnak meg.

  Természetesen adódhat olyan rendkívüli élethelyzet, amely nagyobb kiadással járhat, ilyenkor Átmeneti segély adható a rászorulóknak. Amennyiben Lászlóék családja súlyos adósságot halmozna fel, kérelmezhetnék az Adósságkezelési szolgáltatást, amelynek keretében az adósság 70%-át átvállalják maximum kétszázezer forintig.

  Ha betegség ütné fel a fejét Lászlóék családjában, kérelmezhetnék a Közgyógyellátásba való vételüket, illetve Egészségügyi Szolgáltatásra is jogosultak lehetnek, amennyiben valamilyen oknál fogva nem képesek fizetni a társadalombiztosítás díját.

  Az Országos Egészségügyi Pénztár felől további támogatások kérelmezhetőek, a Nyugdíjfolyósító Intézet pedig, a legkülönfélébb nyugdíjakat állapíthatja meg. Előállhat az a helyzet is, hogy Lászlónak nem gyűl majd össze kellő munkaideje a nyugdíjhoz, de csüggedésre nincs ok, igényt formálhat az Időskorúak járadékára.

  Abban az esetben, ha László eltávozna az élők sorából, és családja nem tudná kifizetni a temetés költségeit, temetési segély keretében járulhat hozzá az önkormányzat, hogy László békében nyugodhasson.

  Tegyük fel - a nem túl gyakori esetet - hogy a mi Lacink Főiskolára vagy egyetemre jár 4 évig. Mivel Hátrányos helyzetű (Rendszeres Gyermekvédelmi támogatásra jogosult) és szülei nem végeztek 8 általánosnál többet esetleg 2 éves szakképzésük van, egyből halmozottan hátrányos helyzetűek a felsőoktatási törvény szerint. Egy év alatt 10 oktatási hónapon keresztül havonta 23800 Ft, ami 4 év alatt szintén szép összegre kerekedik ki! Plusz még származása okán havi 20- 60 ezer ft ösztöndíj.

  Jól látható, hogy Lacika példáján rengeteg segélyezési formát sikerült bemutatnunk - de a teljes szociális juttatás felsorolásától még messze állunk - , amelyek többsége a rászorulóknak szinte kivétel nélkül folyósítható. Látni kell, hogy azok az emberek, akik segélyekből kénytelenek(?) fenntartani magukat, nincsenek könnyű helyzetben. Viszont az, hogy egy rászoruló él, vagy visszaél a segélyekkel csak lelkiismerete kérdése."/SZON/

  Sajnos a csak cigányoknak "járó" segíly (pl. a havi(!) húszezer Ft-os óvodáztatási támogatás vagy a különböző ösztöndíjak) nem kerültek bele a listába - végül is, fajvédő lapról van szó.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ORFK: az ellenőrzöttek fele gyorshajtó volt

Az ellenőrzött motorosok fele gyorshajtó volt; a május 28-30. közötti fokozott közúti akcióban a… Tovább olvasom