Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Lázár: veszélyben a ˝pofátlan végkielégítések˝

A Fidesz frakcióvezetője szerint az Országgyűlés keddi döntéseivel nem a demokrácia, hanem a "pofátlan végkielégítések" vannak veszélyben.˝
Lázár János ezt azután mondta, hogy a parlament kedden elfogadta az általa benyújtott, a 98 százalékos különadóval összefüggő javaslatokat, köztük az alkotmány módosítását.

A frakcióvezető úgy fogalmazott: reményei szerint a Fidesznek a keddi döntéssorozattal sikerül tartania egyik karizmatikus választási ígéretét. Úgy véli, a demokrácia erősítését fogja jelenteni az, hogy a kormánypárt betartja szimbolikus ígéreteit, így például azt, hogy visszaszerzi a kifizetett végkielégítéseket, és megszüntetni a "végkielégítések rendszerét".

A keddi döntés már csak azért sem veszélyeztetheti a demokráciát, mert ideiglenes, ugyanis a jövő tavasszal elfogadandó alaptörvénynek tisztáznia kell ezeket a kérdéseket - tette hozzá a politikus.

Lázár János kifejtette: az egész konstrukció középpontjában a 98 százalékos különadóról szóló törvény állt. Ennek módosításában fontos szerepet játszott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Munkástanácsok: e szervezetek javasolták ugyanis, hogy 3,5 millió forint legyen az a plafon, amin felül különadót kell fizetniük a közszféra munkavállalóinak. Az állami, önkormányzati vezetők esetében azonban maradt a kétmillió forintos felső határ.

Megjegyezte, a különadóval kapcsolatban több olyan pontosítást is beemeltek a törvénybe, amely adószakértők részéről hangzott el. A különadót önkéntes bevallás alapján kell majd megfizetni.

Közölte, azt még nem lehet tudni pontosan, hogy összesen hány embernek és mennyit kell fizetnie a különadó alapján, de szerinte akár ezres nagyságrendű is lehet a törvény hatálya alá tartozók száma, és az öt évre visszamenőleges hatály miatt "nem egy-két milliárdról, hanem jóval többről fog szólni" a befolyó összeg. Kérdésre hozzátette, az október 3-i önkormányzati választás után, még az Alkotmánybíróság döntése előtt tőle már egyszer levontak mintegy egymillió forintot, és a törvény hatálya miatt még egymilliót vonnak majd le tőle. Mellette több tucatnyi párttársát is érinteni fogja a jogszabály.

Arra a kérdésre, miért nem került be a magántulajdon védelme is azon alapjogok közé, amelyek sérelme esetén az Alkotmánybíróság (Ab) felülvizsgálhat és megsemmisíthet egyes gazdasági tárgyú törvényeket, Lázár János azt válaszolta: az Ab elmúlt húszéves tevékenysége alapján azt látni, hogy az emberi méltóságból vezettek le számos következtetést.

A frakcióvezető hétfőn - az origo hírportálon megjelent fotó tanúsága szerint - az Alkotmánybíróságon járt, a találkozó részleteiről azonban nem adtak tájékoztatást. A politikus kedden az Országházban tartott sajtótájékoztatóján sem közölt részleteket, mindössze annyit mondott: "egy kiváló teát kaptam kiváló tejjel az Alkotmánybíróság elnökétől. Ennyit tudok mondani a találkozóról". Hozzátette, a jövőben is szándékozik időnként találkozni az Ab elnökével, és áttekinteni a folyamatban lévő ügyeket. "Ez a vita nem a Fidesz és az Alkotmánybíróság között zajlott" - jegyezte meg.

Az öt évnél régebbi végkielégítések utáni különadózást firtató felvetésre úgy reagált, a lehetőségei véget értek, majd mindenki eldönti, mit tesz ebben az ügyben.

Arra az újságírói felvetésre, amely szerint a mostani alkotmánymódosítás nemcsak a különadóról szólt volna, hanem a válságadókról is, úgy válaszolt: ezt majd az Ab eldönti.

Olvasóink írták

 • 6. DMagóg 2010. november 16. 17:02
  „A tolvajok sem szeretik, ha tolvajokkal vannak körülvéve. Előbb-utóbb bandaháborúhoz vezet.”
 • 5. KovácsPistike 2010. november 16. 14:24
  „Győzik ezeket a harácsolókat a magyar adófizetők?
  Az EU-ban elhiszem, hogy Kovács László (volt MSZP-elnök, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa ) havi 5,3 millió forintos fizetésének a tizennyolcszorosát kitudták fizetni.

  Az elévült különösen nagy értékre elkövetett és hűtlen kezelés bűntettével az állam kárára törvénysértés útján gazdagodott Gyurcsány Ferenc, a sikkasztó Karakasev Anna, a 120 milliót sikkasztó terézvárosi Ispánkai László, a visszadátumozó ,,főkozmetikus" Tóth József, az előzetesben lévő Hunvald György, a vesztegető és közügyektől eltiltott Kaszab Csaba, a bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsított Zuschlag János, az mszp portrétárából törölt és az Egyesült Államokban egy zátonyra futott hajóból kimenekült Nyékes Béla, az elítélt, majd felmentett Boldvai László mszp pénztárnok, a zsurki vodkagyárt felvirágoztató Baja Ferenc, a sikkasztással és hűtlen kezeléssel vádolt Herédy Dezső, a jelentős kárt okozó csalásért és magánokirat hamisításért jogerősen elítélt bonyhádi Szabó Gábor mszp-és képviselő, stb.

  "Enyhítjük a válságot, enyhítjük a terheket" (MSZP)

  "Egykori MSZMP/ KISZ KB vezető havi 1 millióért szakérti a társadalompolitikát Kiss Péter főkancellárnak"

  "A nyugdíjas BKV-s humánpolitikai igazgató Szalainé Szilágyi Eleonóra, a 100 milliót kapott, 86,2 milliós végkielégítést, a 16,4 milliós titoktartási pénzt a 10,1 milliós prémiumelőleg mellé."

  "A kutyatartás hatásai a közbiztonságra - tanulmány 1,2 millióért"

  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"

  "10 tuskó 3,2 millióért"

  "Klados Gusztávot, a 4-es metró projektigazgatóját havi 8 millió 190 ezer forintért alkalmazták."

  "Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnökének fizetése havi 8 millió 11 ezer 800 forint."

  "A napokban távozott posztjáról Cselényi László a Duna Televízió elnöke, aki 49 millió forintos végkielégítést kap munkájáért."

  "70-80 millió forintos végkielégítéseket és 47 milliós bért is fizetett ki a BKV saját alkalmazottainak az elmúlt években."

  "Több mint 67 millió forint végkielégítést kapott távozásakor a MÁV-tól Kugler Flórián, aki négy évig volt a MÁV humánpolitikai vezérigazgató-helyettese."

  "Szamos Alfonz MÁV pályavasúti főigazgató 87 milliós milliós végkielégítéssel vigasztalódhatott."”
 • 4. DMagóg 2010. november 16. 13:50
  „Ha jogsértő módon jutott hozzá valaki, akkor most így, az adó megfizetésével mentesül a jogkövetkezmények alól. Egyébként meg azon kellene számon kérni, aki a kifizetést engedélyezte!

  A pofátlanság -eddig- nem volt jogi kategória. Aki pofátlanul, ámde jogszerűen felvette, elköltötte, az bizony a visszamenőlegesség okán, nemzetközi eljárásban pert fog nyerni, majd újra, kamatostól fogják neki megfizetni, és majd rajtunk röhög a fél világ.

  Bíztató, hogy a pofátlanság jogi kategóriává válik és indul az új PPP.”
 • 3. frakk 2010. november 16. 13:31
  „Hajrá Lázár, csak így tovább. Esetleg végig lehetne gondolni a végkielégítések totális beszüntetését is.
  Ez lenne a legjobb megoldás a jelen viszonyok közepette. Nem az egyéni meggazdagodás a fontos az ország csődbe jutása ellenében.”
 • 2. techMon 2010. november 16. 13:30
  „Flame ! :)”
 • 1. Pepejeans 2010. november 16. 13:27
  „Pofátlan- ő már csak tudja, mi ez a szó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérfertőzés miatt ítéltek el egy férfit és lányát

Vérfertőzés bűntette miatt emelt vádat a Sátoraljaújhelyi Városi Ügyészség egy 56 éves férfi és… Tovább olvasom