Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Lázár: veszítse el mandátumát, akit szándékos bűncselekményért elítélnek

Veszítse el mandátumát az az önkormányzati, illetve nemzetiségi önkormányzati képviselő, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek - kezdeményezi Lázár János.
A Fidesz frakcióvezetője a helyi önkormányzati képviselők jogállásáról és a nemzetiségek jogairól szóló törvényt módosítaná a parlamentnek pénteken benyújtott indítványával.

Eszerint a szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélt önkormányzati képviselőnek a jogerős ítéletről a kézhezvételtől számított három napon belül tájékoztatnia kell a képviselő-testületet, illetve közgyűlést, az illetékes választási bizottságot és a fővárosi vagy megyei kormányhivatalt. Képviselői megbízatásának megszüntetését a képviselő-testület állapítja meg.

A rendelkezést a törvénymódosítást hatályba lépése után jogerőre emelkedő ítéletekre kellene alkalmazni, és a 2014-es önkormányzati választások után is fennmaradna.

Hasonló változtatást javasol Lázár János a nemzetiségi törvényben, kimondva, hogy a nemzetiségi önkormányzat méltatlanság miatt megszünteti annak a képviselőnek a megbízatását, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek.

A fideszes politikus indoklásában azt írta: az önkormányzati képviselői munka feddhetetlenséget követel meg.

A büntető törvénykönyv alapján a szándékos bűncselekmény elkövetése miatt kiszabott végrehajtandó vagy részben felfüggesztett szabadságvesztés nem jár feltétlenül azzal, hogy az elítéltet eltiltják a közügyektől, így előfordulhat, hogy a börtönben ülő képviselő mandátuma nem szűnt meg, tekintettel arra, hogy választójoggal továbbra is rendelkezik - jegyezte meg az indoklásban Lázár János, hozzátéve: ezt a szabályozást szigorítani kell.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltörölne 460 törvényt a kormány

Négyszázhatvan törvény és törvényi rendelkezés hatályon kívül helyezésére tett javaslatot a… Tovább olvasom