Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Lázi csendben fejlődik

Ha valaki Győr felől Láziba tart, annak Veszprémvarsánynál balra kell fordulni. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert a községet nem jelzi tábla a főúton. A gyönyörű, kis falu életében ma az elöregedés a legfőbb probléma.
Az 570 lelket számláló falunak óhatatlanul szembe kell néznie az elöregedéssel, s az országos tendencia itt egészen erőteljesen mutatkozik meg. A lakosság kétharmada idős, a középkorosztály pedig egészen szűk réteget képez. Egyelőre nincsenek kitelepülők, de talán reménnyel kecsegtet, hogy ma már egyre több fiatal marad helyben, mivel a korábbi generációkkal ellentétben a városban nehezen jutnak lakáshoz. A gyönyörű, bakonyaljai községnek praktikus előnye, hogy kétszáz forintba kerül egy telek négyzetmétere. Lázi a győrieknek nincs szem előtt úgy, mint mondjuk Nyúl vagy Ikrény, ezért csendben fejlődik. A község életében most igen nagy előrelépést jelent, hogy 13 millió forintból felújítják a Rákóczi utat és a közlekedéstechnikai szempontból korszerűtlen buszfordulót. A másik legfontosabb esemény pedig, hogy helyrehozták az orvosi rendelőt, aminek korábbi ablakai még 1910-ből származtak. Válintné Fekete Teréz polgármester elmo ndta: 5 millió forintos megyei támogatást nyert Lázi a 8 milliós beruházáshoz, amelynek keretében felújították az álmennyezetet, a villamos hálózatot, kicserélték a lámpatesteket, a csaknem százéves nyílászárókat, s kifestették a rendelőt. Mindezt nem lehetett tovább halogatni, mivel a penészes, vakolatot potyogtató falak már közegészségügyi problémát jelentettek. A megszépült épületben hetente kétszer rendel az orvos, a gyermekorvos és a védőnő.
Innen indul rendes napi körútjára az idősekről gondoskodó Németh Jánosné. Az ápoló tíz magatehetetlen családot lát el ebéddel, s ő szalad el a gyógyszerért, ő méri meg a fekvő betegek vérnyomását. Kulcsember a faluban, akárcsak a nyolcvan felett járó Ilonka néni. Válint Józsefné azért nélkülözhetetlen, mert „kisokosába” minden eseményt felírt az elmúlt évtizedekből. Akarjuk-e tudni vagy sem, a halottak neve is kérlelhetetlenül benne van. Innen tudjuk azt is, hogy ma hetven özvegyasszony él a nem egész 600 fős községben. A szinte példátlan statisztika oka ismeretlen: további kutatásra javasoljuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy töltötte a kánikulai hétvégét?

Tovább olvasom