Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

LB-döntés: az ügyeleti idő munkaidő

A Legfelsőbb Bíróság (LB) tegnap meghozott felülvizsgálati döntésében kimondta, hogy az orvosok ügyeletben eltöltött ideje teljes egészében munkaidőnek számít. Ezzel az LB helybenhagyta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság tavaly hozott jogerős közbenső ítéletét.
Ebben az eljárásban eddig a bíróságok arról döntöttek, hogy a felpereseknek, a szolnoki Hetényi Géza Kórház 11 dolgozójának jár-e az ügyeleti díj. Az összegszerűség kérdéséről az eljárás későbbi szakaszában döntenek a bíróságok.
Az Európai Bíróság korábban több ítéletében is egyértelművé tette, hogy az ügyelet munkaidőnek számít, ellentétben a magyar joggyakorlattal. A szolnoki orvosok az uniós irányelvre hivatkozva fordultak a megyei bírósághoz, és kérték, hogy a Kórház vezetése Magyarország 2004. május 1-jei csatlakozásától ismerje el az ügyeletben eltöltött időt teljes munkaidőnek.
Az alperes szolnoki Hetényi Géza Kórház jogerős ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati kérelme folytán a Legfelsőbb Bíróságnak abban kellett állást foglalnia, hogy a felperesek az európai uniós munkaidő-direktívára alapíthatták-e igényüket, illetve a bíróságnak a közösségi irányelv értelmezése érdekében előzetes döntést kellett-e kérnie a luxemburgi székhelyű Európai Bíróságtól.
A Legfelsőbb Bíróság kimondta: a munkaidő mértékére előírt normák szempontjából a munkahelyi jelenléttel járó ügyelet idejét – a tényleges munkavégzéstől függetlenül – munkaidőnek kell tekinteni, ugyanakkor az uniós irányelv nem rendelkezik a díjazásról, annak szabályozása nemzeti hatáskörbe tartozik.
„ Győztünk, győzött az igazság” – kommentálta az LB döntését Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a bíróság épületében tartott tájékoztatóján. Arra a kérdésre, hogy mennyit kellene az uniós csatlakozás óta eltelt és el nem számolt időre fizetni az orvosoknak és szakdolgozóknak, Éger István azt válaszolta, több tízmilliárd forintról lehet szó, és megismételte korábbi álláspontját, miszerint ezt a pénzt a központi költségvetésből kellett volna elkülöníteni. Hozzátette: „Bizonyára a járulékemelésekből meglesz a forrás.” Emlékeztetett arra, hogy számos per van folyamatban a megyei bíróságoknál.
Magyarországon egy 2000-ben elfogadott kormányrendeletnek megfelelően, eddig a 16 vagy 24 órás ügyeleti időből csak 2, 4, illetve 8 órát díjaztak a Kórházak, aszerint, hogy úgynevezett csendes vagy minősített ügyeletet lát el a dolgozó. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

gólparádék és egy parádés meccs

H csoport, 1. forduló:

Spanyolország–Ukrajna 4–0 (2–0) Tovább olvasom