Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Le a fejjel!

Vérbő komédia a mindenkori kisemberről, akit a nagypolitika útvesztőiben csak a túlélés vezérel.

História

Filmünk története a középkorban játszódik, de ezt nem kell komolyan venni. Van egy ország, ahol egy lökött király uralkodik, ami rendjén is van: ugyanis itt nagyjából mindenki lökött.

Főhősünknek, a király pohárnokának sok a gondja. Először is a munkája igen fárasztó, van úgy, hogy egy nap háromszor is kell töltenie a király poharába, és otthona sem mondható nyugodt helynek. Anyósa régi boszorkánycsaládból származik, varázslataival állandó veszélyt jelent a ház népére, lánya mindenáron el akarja veszíteni a szüzességét, nagyobbik fia hóhériskolába jár és otthon a rokonain gyakorol, míg kisebbik fia egy zseni, aki korát évszázadokkal megelőzve feltalálja a robbanó motoros ős-gokartot és a szárnyas repülő szerkezetet. Ráadásul a pohárnok felesége a család bevételét úgy próbálja kiegészíteni, hogy házukat engedély nélküli zug-fogadóként működteti.  Amiért fővesztés jár.

Egyáltalán: itt a középkorban mindenért fővesztés jár.
Néhány nap alatt megfordul a házában a koldusnak öltözött király, a magát jósnőnek álcázó királynő, a kor médiasztárja, Lothár, a nagy hóhér, a bolgár bérgyilkos és még néhány hibbant-furcsa figura.
A Le a fejjel! vérbő komédia a mindenkori kisemberről, akit a nagypolitika útvesztőiben egyetlen cél vezérel: a túlélés.

Kosztümös vígjáték

A Le a fejjel igazi korhű jelmezes, díszletes, családi, kosztümös vígjáték, mely valamikor a sötét és titokzatos középkorban játszódik. Förtelmes járványok, kínvallatás és boszorkányperek, szerzetesek, alkimisták, csillagjósok, nemes és kevésbé nemes lovagok, álruhás király és pimasz trónbitorlók korában.
De mi lett volna, ha valaki fölkapcsolja a villanyt?
Ha létezett volna irónia a 13. században, Anonymus is ezt a sztorit írta volna meg Gestájában...  Mivel nem tette, Tímár Péter meséli el Szekér András eredetileg színdarabnak írt történetét a filmvásznon.

Fergeteges szereposztás

Az ország legnépszerűbb színészei (zenésze) alakítják a főszerepeket: a hiú király, a bajusz nélküli Bajor Imre; a magasságtól rettegő, hű pohárnok Gálvölgyi János; a zug-fogadót fenntartó pohárnokfeleség Hernádi Judit; a hatalomra vágyó, világhírű asztrológus Garas Dezső; az imádott szupersztár hóhér Ganxta Döglégy Zolee; a varjúepével üzletelő méregárus Dolák-Saly Róbert; a bolgár bérgyilkos Kamarás Iván; a féltékeny királyné Fullajtár Andrea; az örökifjú boszorkány-nagymama Murányi Tünde.

Király - Bajor Imre:
Az egész ország mániás. Épp a királynak ne lennének mániái? A hiú király egyfelől üldözési mániás, hitegeti magát azzal, hogy imádja a nép, de rögtön pánikba esik egy esetleges merénylet hírére. Másik mániája, amit felesége nem néz jó szemmel, hogy szereti saját kezébe venni az igazságszolgáltatást, főleg, ha a büntetést fiatal hajadonokon, boszorkánynak kikiáltott széplányokon kell végrehajtania...

Pohárnok - Gálvölgyi János:
A Pohárnok minden vágya, hogy a király lovaggá üsse. Maga sem tudja, milyen előnyökkel járna ez a kiváltság, de élete egyetlen célja, hogy ez megtörténjen. Az új törvények értelmében a lovaggá ütés előtt részt kell venni egy lovagi tornán. A lovagi páncélt még csak-csak magára erőlteti, az igazi bajok azonban a lónál kezdődnek. Van ugyan lova, amivel a hivatalba jár, de sosem száll fel rá, csak kantáron vontatja maga után, mivel tériszonya van.

Kata - Hernádi Judit:
A Pohárnok felesége semmibe veszi a férjét, csak a szórakozásoknak él. Szereti a szép ruhákat - még férje lovaggá ütésre tartogatott gúnyáját is eladja egy új darabért -, a nyilvános kivégzéseket, boszorkányégetéseket, de leginkább a kor sztárjáért, a casanova Lothár hóhérért rajong, akár egy kamaszlány. „Megélhetési kényszervállalkozó", férje előtt titkolva zug-fogadót tart fenn, kiadva házuk üres szobáit idegeneknek.

Lothár - Ganxta Zolee: „Jó napot, erős nyakat!" Lothár, a hóhér Kata gyerekes rajongásának tárgya. Igazi macsó, egy szupersztár, ha elvonul az utcán, a nők ájultan dőlnek el, az őt ábrázoló plakátokat csókolgatják titokban lányok-asszonyok egyaránt. Kata kivételes helyzetben van, Lothár csapja neki a szelet, kedveskedik, mindenféle apró csecsebecsékkel, nemesasszonyok nyakáról visszamaradt ékszerrel, ajándékokkal halmozza el az asszonyt.

Nostradamus - Garas Dezső: A világhírű asztrológus öreg korára megunja, hogy bér-jósként kénytelen tengetni napjait az udvarban. Ismertségre, komolyabb pozícióra vágyik. Ő maga akar lenni a király. Ezen kívül csak egy vágya van: máglyán elégetni a királynőt.

Anaszta – Murányi Tünde:
A bájitalok szülőanyja a huszonéves kinézetű vénséges boszorkány-nagymama, Anaszta. Férjét egy félresikerült varázslattal csótánnyá változtatta, és azóta egy gyufás-skatulyában hordja magával, mert az ellenszert sajnos nem találja. Vejét tehetségtelen, semmirekellő, haszontalan embernek tartja, és azért érkezik a Pohárnok házába, hogy rendet tegyen. De épp ellenkezően sikerül, bájitala folytán még jobban feje tetejére áll minden.

Méregárus – Dolák-Saly Róbert: Az örök túlélő figurája, az árusé, aki minden korban megtalálja a helyét. Behízelgő modorú és furfangos. Az üzlet a kisujjában van. Mérget vehetsz rá!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolából a szülőszobába

Gyönyör Marietta sokat vívódott magában, mire eldöntötte, megosztja másokkal is, ami vele történt. A 18 éves lány 24 hetes terhes, barátjával együtt júniusban várja kisbabáját. Igaz, még egy éve volna az iskola befejezéséig, ám a barátjával már jóideje együtt jártak, amikor Marietta teherbe esett és többszöri átgondolás után is úgy döntött: megtartja kisbabáját. Tovább olvasom