Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 12°C Még több cikk.

Le kell bontani a felrobbant víztornyot

Valószínűleg le kell bontani a keddi robbanásban megrongálódott víztornyot Fehérgyarmaton; az új hidroglóbusz 150 millió forintba is kerülhet - közölte Tilki Attila (Fidesz), a város polgármestere.
A városvezető elmondta: az okokat egyelőre csak találgatni lehet; felvetődött az anyagfáradás és a metángáz-robbanás lehetősége. A rendőrség közveszélyokozás miatt indított vizsgálatot, de a polgármester szerint nem feltétlenül valószínűsíthető az emberi mulasztás.

Az 1993-ban épített hidroglóbuszból mintegy 700 köbméternyi víz zúdult ki. A szétrepülő lemezdarabok két házat megrongáltak, de senki sem sérült meg. A futballpálya mellett álló víztorony annyira megroggyant, hogy épen maradt részét le kell majd bontani - mondta Tilki Attila.

Hozzátette: a vízellátást - a megszokottnál kisebb nyomással - jelenleg szivattyúkkal biztosítják a szatmári városban és három környező községben élő 11 ezer embernek. A megrongálódott villanyoszlopok és a leszakadt vezetékek miatt a víztorony környékén áram sincsen, az áramszolgáltató kedd estére ígéri a rendszer teljes helyreállítását.

Ahhoz, hogy a vezetékekben újra a megszokott nyomás legyen, új víztornyot kell építeni, ennek költsége elérheti a 150 millió forintot - közölte a polgármester.

Pernyák Sándor, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője szerint a legfontosabb feladat, hogy a torony épen maradt részét biztonságossá tegyék, ehhez azonban el kell távolítani a lógó vezetékeket és lemezdarabokat.

Jelenleg helikopterről szemrevételezik a víztornyot, mert a környéke elázott, így sem tűzoltóautóval, sem pedig létrás kocsival nem lehet megközelíteni - közölte az ezredes. Mint mondta, szerda reggelre várják azt a társaságot, amely a bontási munkákban segít a tűzoltóknak.

Olvasóink írták

  • 1. rézike 2010. július 14. 08:33
    „Fehérgyarmat ? Azon a víztornyon ( meg gondolom ezer másikon is ) rengeteg antenna van /volt.
    Azok nem okozhattak valamilyen műszaki gigszert ?
    Rengeteg víztorony sokkal hosszabb kort is megért, egy 1993-as építésűnek bírni kellett volna a strapát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középkori skanzen Szigethalmon

Középkori skanzen nyílik szerdán a Pest megyei Szigethalmon, ahol egy volt laktanya hangárjában és… Tovább olvasom