Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Leadta népszavazási kezdeményezését a Jobbik

Leadta hitelesítésre az Országos Választási Bizottságnak a súlyos bűncselekményt elkövetők segélyének megvonásáról szóló népszavazási kezdeményezését a Jobbik.
Pénteken leadta hitelesítésre az Országos Választási Bizottságnak (OVB) a súlyos bűncselekményt elkövetők segélyének megvonásáról szóló népszavazási kezdeményezését a Jobbik.

Sneider Tamás, a párt alelnökének ismertetése szerint a következő kérdés hitelesítését kérték az OVB-től: "Egyetért-e ön azzal, hogy ne részesüljön foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, rendszeres szociális segélyben, vagy átmeneti segélyben az a személy, akivel a közös háztartásban élő, 18. életévét be nem töltött, a nevelése, gondozása, felügyelete alatt álló személy jogerősen megállapítottan emberölést, testi sértést, hivatalos személy elleni erőszakot, rablást, zsarolást, vagy önbíráskodást követett el és a bűncselekmény elkövetése miatt vele szemben indult eljárás megszüntetésétől számítva három év még nem telt el?"

Vona Gábor, a Jobbik elnöke múlt szombati évértékelő beszédében jelentette be, hogy pártja népszavazást kezdeményez.

Sneider Tamás pénteken leszögezte: az elmúlt 23 év "szélsőliberális politikája" vezetett oda, hogy mára "az igazi hungarikum nem a tokaji bor, hanem a bűnözőkkel szembeni végtelen tolerancia" lett Magyarországon, aminek hatására az ország egyharmadán "megszűnt a közbiztonság".

Hangsúlyozta: az alaptörvény is tartalmazza annak lehetőségét, hogy a szociális juttatásokat bizonyos esetekben meg lehet vonni. Az alaptörvény szabadság és felelősség fejezete XIX. cikkének harmadik bekezdése szerint "törvény a szociális intézkedések jellegét és mértékét a szociális intézkedést igénybe vevő személynek a közösség számára hasznos tevékenységéhez igazodóan is megállapíthatja". A Jobbik szerint tehát ha valaki nem hasznos tevékenységet folytat, akkor megvonható tőle a segély. Éppen ezért Sneider Tamás "nagyon kevés esélyt" lát arra, hogy az OVB nem hitelesíti az aláírásgyűjtő íveket. "Nagyon erős politikai nyomás kellene ehhez" - fogalmazott a jobbikos politikus.

Kérdésre válaszolva leszögezte: a szülők igenis felelősséggel tartoznak a gyermekeik iránt. Példaként említette, hogy ha egy gyerek betöri az iskola ablakát, akkor azt nem a gyermek, hanem annak szülője fizeti ki. Kiemelte azt is, hogy a népszavazási kérdés alapján "a szülőket érő büntetés, ami azért éri őket, mert bűnözőt neveltek, az nem örök időkre szól, hanem három évre".

A Jobbik alelnöke elmondta azt is: ha az OVB elutasítja a kezdeményezésüket, akkor újabb kérdést nyújtanak be a témában, ha viszont a kormánypártok támogatják azt, akkor természetesen elállnak a népszavazástól. A 200 ezer szükséges aláírás szerinte "pillanatok alatt össze fog gyűlni".

Olvasóink írták

  • 2. bánki 2013. február 01. 16:51
    „Szerintem 2014-ben a Jobbikra szavazok !

    Vajon miért ?

    Ez egy száz forintos kérdés!”
  • 1. Miértne? 2013. február 01. 15:45
    „Ez az igazán visszatartó erő! Ezzel párhuzamosan meg kellene növelni a rendőrség létszámát,hogy egyetlen bűntény se maradjon titokban. Egy dokumentum filmben láttam,hogy Alaszkában olyan helyi törvényt alkottak,miszerint az elkövetők az elkövetett cselekmény súlyával arányosan a lakóhelyükre nem mehettek vissza 1,2,3 vagy több évig se.Családjukkal ott nem találkozhatnak stb.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Corvinus Egyetem: nincs döntés tömeges elbocsátásról

Téves az a hír, miszerint döntés született arról, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) tömeges… Tovább olvasom