Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 7°C Még több cikk.

Leállhatnak a malmok a búzahiány miatt

Míg a korábbi években az itthoni raktárakban 2 millió tonnás uniós intervenciós mennyiség halmozódott fel a túltermelés miatt, most az ágazat minimális "átmenő készlettel" vág neki az aratással induló új szezonnak. Egyes malomipari cégeknek várhatóan le kell állniuk a búzaőrléssel.
A hazai kenyérellátás azonban nincs veszélyben - mondta el Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség elnöke. A malomipari cégek ugyanis összességében megvásárolták a belföldi igények kielégítéséhez szükséges 1,2 millió tonnás árualapot. Inkább az esélyek kihasználásával lehetnek gondok, hiszen Románia belépésével az unióba nőtt a lisztexport lehetősége.

A szabad árukészletek rohamos csökkenését elsősorban az okozta, hogy a 4,5 millió tonnás tavalyi búzatermés - időjárási okokból - kisebb volt a korábbi éveknél, miközben jelentősen nőtt a nemzetközi kereslet.

A piacról főként a lengyel, az olasz, a román és a bosnyák megrendelők vásároltak, míg az EU-s intervenciós készletek a tengerentúl találtak gazdára.

Csonka Endre, az Első Pesti Malom- és Sütőipari Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint: különösen egy-két hónapja látszott úgy, hogy az árukészlet nem tarthat ki. A közelmúltban viszont újabb "rejtett" tételek jelentek meg a piacon, ezt az is tükrözi, hogy az eddigi tőzsdei áremelkedési trend megfordult.

A malomipar a tavalyi betakarítás óta 30-40 ezer forint tonnánkénti áron jutott búzához, szemben például az egy évvel korábbi 23-24 ezer forintos induló árral. Az alapanyag drágulása miatt a cégek többlépcsős áremelést hajtottak végre, ennek nyomán az ömlesztett finomliszt ipari ára az 50 forint alatti korábbi szintről 58-62 forintra nőtt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jégtánc az élete Regőczy Krisztinának

Regőczy Krisztina az ország és a világ egyik első számú jégkorcsolyázója, profi sportpályafutása… Tovább olvasom