Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Leállítaná a szaktárca a Volánbusz közbeszerzését

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Volánbusz Zrt. autóbusz-beszerzési tenderének leállítását kezdeményezi, mivel a kiírásban foglalt feltételek számos lehetséges induló részvételét kizárják, a nehezen indokolható elvárások miatt a magyar gyártók is esélytelenek a közbeszerzésben való sikeres szereplésre.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra: a folyamatban lévő tendert 2010 júniusában indította a Volánbusz Zrt. A vállalat 20 darab kettőtengelyes és 40 darab háromtengelyes új, alacsonybelépésű szóló autóbusz megvásárlását tervezte. A kiírást számos kritika érte elsősorban amiatt, hogy háromtengelyes autóbuszokat sok gyártó (köztük több magyar cég) önállóan nem képes előállítani. A szűkebb pályázói körben nem alakulhat ki valódi árverseny - véli a szaktárca.

A közbeszerzést az alapítói és tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. állíthatja le. A Volánbusz járműállományának egyébként indokolt fejlesztésére, bővítésére a későbbiekben a részvételi feltételek megváltoztatásával új közbeszerzést indíthat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium folyamatosan végzi az állami vagyonkezelésbe tartozó cégek teljes átvilágítását. A felülvizsgálat része a társaságok által megkötött vagy tervezett külső szerződések megalapozottságának, fenntartásuk vagy elvetésük lehetőségének felmérése.

A tárca a közbeszerzési törvény parlament elé terjesztett módosításával igyekszik javítani az állami és önkormányzati tenderek általános részvételi feltételein. A javasolt változások mindegyike azt szolgálja, hogy átlátható, egyértelmű és a túlzott elvárásokat korlátozó szabályok segítsék a pályázókat, ezen belül is leginkább a hazai kis- és középvállalkozókat - olvasható a közleményben.

Olvasóink írták

  • 1. reagens 2010. július 19. 09:05
    „Az Ikarus (anno a világ (!!) legnagyobb buszgyártója) meg tönkrement.
    Próbálkoznak Debrecenben a Magyar Járműtechnikai Zrt-sek de botkáék inkább Volvo-znak meg Mercedes Citaro.
    Pedig ha a Fónógyári úton megy néha, akkor még emékezteti valami a honi nagy buszgyártóra!
    De mély gondolatokat nem ébreszt benne, mert semmi nem történik az Ikarus teleppel. Pedig lehetne vele mit kezdeni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt az ideje a felügyeleti reformnak

Egy határozott, a jogszabályokat szellemiségében, tartalmában betartó és betartató, kiszámítható,… Tovább olvasom