Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

Lebontották a kordont 150 nap után

A rendőrség hétfő hajnali négy órára lebontotta a Kossuth téren a múlt év október 23-án felállított kordonokat. Így ismét szabaddá vált az Országház előtti parkoló és a Rákóczi-, illetve a Kossuth-szobor előtti füves terület.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hajnali egy órakor kezdte meg a fémkordonok szétszerelését, és három óra alatt el is szállította a Parlament elől a lebontott elemeket. Az Országház főbejáratától néhány méterre egy másik kordont állítottak fel, de a parkoló területének nagy része szabaddá vált, csakúgy, mint a Rákóczi-szobor előtt a tavasszal felújított, virágokkal beültetett és fqmaggal beszórt terület. Az utolsó teherautó, amely a fémkordonokat szállította vissza a BRFK telephelyére, kevéssel hajnali négy óra után hagyta el a Kossuth teret.
Amikor a kettős kordon egy részének megbontásával szabaddá vált az út a Parlament parkolójába, tucatnyi tüntető a Rákóczi-szoborral szemben lévő ’56-os emlékhely előtt elénekelte a Himnuszt és mécseseket gyújtott az 1956. október 25-i sortqz áldozatainak emlékére.
A kordonbontást követően a tüntetők hazatértek, az Országház épülete körül rendőrautók járőröztek.
Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője a kordon lebontására reagálva elmondta: „Visszaszállt a szabadság madara, a turulmadár az Országház parkolójába, visszakaptuk a magyar demokrácia lelkét.” Közölte: keddtől mindennap 17.30-tól 21.30-ig demonstrálhatnak az Országház előtt.
(Egy magánszemély és az MNB 2006 jelentett be demonstrációt mától egy héten keresztül minden estére a Kossuth térre – a bejelentéseket a BRFK tudomásul vette.)
Bene László országos rendőrfőkapitány péntek délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy kockázatelemzést követően a rendőrség március 18-án lebontja a Kossuth téren tavaly októberben, az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából tartott ünnepség előtt felállított kordonokat. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom