Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Lecserélteti a rendszámokat a kormány?

Az autók rendszámtábláinak cseréjével növelné a 2012-es költségvetés bevételeit az NGM - írja a hvg.hu.
Az autók rendszámtábláinak cseréjével növelné a 2012-es költségvetés bevételeit a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), ebből az idén 12 milliárd forint folyhat be a tervek szerint - írja a hvg.hu, amelynek információi szerint a kormány teljesen új nyilvántartási és azonosítási rendszer bevezetésére készül, ami a rendszámok kötelező cseréjével járhat.

A rendszámtáblák cseréjéből remélt tétel a portál szerint abban az NGM által készített jelentésben szerepel, amit a kormány az Európai Bizottságnak küldött decemberben, a túlzotthiány-eljárás keretében. A jelentés végén található táblázat szerint - amely a kabinet 2012-es kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedéseit tartalmazza - a kormány 12 milliárdos pluszbevételre számít a cseréből. De míg a többi tétel mellett feltüntették a bevételnövekedést megalapozó jogszabályt vagy intézkedést, a rendszámtábla-cseréhez a minisztérium nem fűzött magyarázatot - írja a portál.

Az autós érdekvédő, illetve lobbiszervezetek körében az az információ terjed, hogy a kormány egy teljesen új, az üzembentartó lakhelyét a rendszámtábla betűsorában feltüntető nyilvántartási és azonosítási rendszer kialakításán dolgozik - ismerteti a portál. Ezt az információt később a döntés-előkészítés bizalmas jellegére hivatkozva egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrás a hvg.hu-nak megerősítette. A rendszámtáblák cseréjét állítólag azzal indokolják a kormányban, hogy a járművek területi hovatartozását is feltüntető új rendszámok segítenék a bűnmegelőzést.

A rendszámtáblák cseréjének jelentős illetékvonzata lehet, amit az autók tulajdonosai fizethetnek meg. Az okmanyirodak.hu-n található adatok szerint jelenleg a rendszámtáblapár cseréje 8,5 ezer forintba kerül. A forgalomban lévő közel 3 millió jármű esetén a rendszámtáblák cseréje több mint 25 milliárd forint lenne, ám a hvg.hu által megkeresett érdekvédelmi szervezetek szakértői szerint egy év alatt nem lehetne lebonyolítani a teljes cserét, továbbá azt sem tartják kizártnak, hogy kötelező csere esetén csökkentenék az illeték nagyságát is.

Egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrás szerint az új azonosítási és nyilvántartási rendszer kidolgozása megtorpant a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM), így nem biztos, hogy még az idén elindul a rendszámtáblacsere. A kormány december 28-án megjelent, a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló új rendelete még a három betű és három szám kombinációjából álló táblát tartalmazta. A rendelet még az uniós csatlakozás előtti rendszámtáblák cseréjét sem írja elő - írja a portál.

A hvg.hu érdeklődésére az NGM sajtóosztályán annyit közöltek, hogy a hírt nem kívánják kommentálni, majd a közlekedésügyért felelős fejlesztési tárcához irányították, ám az NFM szerint a jelentést készítő gazdasági minisztérium az illetékes. Az eddig kiszivárgott információkat a két tárca sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta - írja a portál.

Olvasóink írták

132 hozzászólás
 • 132. purgator 2012. január 24. 12:40
  „Szokványos ballib rémhírterjesztés, semmi más - nem véletlenül a nevét sem adta a cikkhez a firkász. MTI? Ki az személyesen.
  Az újonnan forgalomba helyezendő autókra már az új rendszám - tervezés alatt, semmi végleges ezidáig(!) - és ha valaki villogni akar, akkor saját maga megveheti. NEM KÖTELEZŐ!
  Ennyit a hitelességről. :-)”
 • 131. MörcenMorcogiMicó 2012. január 22. 17:55
  „Mondják azt hogy fizessünk 10000 Forintot autónként és nem kell sorba állni és idegeskedni a hivatalokban.Az után hagyják úgy ahogy van.Úgyis csak pénz behajtás és sarc mint a csipsz adó.”
 • 130. öregvegyész 2012. január 22. 10:26
  „Szerintem először legyen rá EU szabvány és utána csinálják. Ez így duma és pénzbehajtás.”
 • 129. 001916 2012. január 22. 10:23
  „..nem vagyok szakember,de az újságokat lapozva olvastam,külföldön az" újfajta"rendszám-tervezet már megszűnőben van..?!..akkor mi is a helyzet ?!..nem kellene "körülnézni" a "fejlődtek már" országokban,ha mégis ragaszkodnak a bevételhez ?!”
 • 128. gedeon 2012. január 21. 21:47
  „"Az autók rendszámtábláinak cseréjével növelné a 2012-es költségvetés bevételeit a Nemzetgazdasági Minisztérium, ebből az idén 12 milliárd forint folyhat be a tervek szerint."
  Jövőre ennél nagyságrenddel nagyobb összeg folyhat be, amikor az autók cseréjét teszik kötelezővé.”
 • 127. Cinea 2012. január 20. 14:10
  „122. Queenmargareth 2012.01.20. 13:22
  Örülhetsz is, bizonyára téged nem fog közvetlenül érinteni soha. Az, h a pékektől kezdve a halottszállítóig, vállalkozók, kereskedők, tömegközlekedés, stb. be fognak építeni az áraikba minden autózással kapcsolatos plusz költséget, benzinár emelkedést, az már nem is érdekes...
  Közlekedni, szállítani pedig muszály...”
 • 126. jmkrisz 2012. január 20. 14:08
  „Most komolyan szükség van erre a rengeteg himi-humi intézkedésre? Mondják azt, hogy minden család fizessen be x Forintot, mert ..... kell, oszt kész. Nem moajd lehet utána szaladgálni, meg sorban állni, meg minden papírt kicseréltetni, egy nyamvadt rendszám miatt.”
 • 125. szentmiki 2012. január 20. 13:54
  „"rendszámtáblapár cseréje 8,5 ezer forintba kerül.", hozzájön még plusz a forgalmi engedély csere, plusz a matricák ára. Most nézettem meg a futómat műszakira, minden jó de a rendszámtáblán a fehér fényvisszaverő réteg felhólyagosodott, néhol megrepedt, csak csere után vihetem. Az okmányirodában ennek az összegnek majdnem a dupláját kérik a cseréért. Most kicseréljem vagy várjak egy kicsit?”
 • 124. racionalitás? 2012. január 20. 13:31
  „121. kontrapista 2012.01.20. 12:41
  111.X_Y
  Ha nem itt élsz és nem érint az új törvény, akkor mi értelme a "belecsaholásodnak

  azért véleménye még lehet h....ingériáról.”
 • 123. X_Y 2012. január 20. 13:28
  „121. kontrapista

  Azért tovaris, mert vannak ismerőseim, rokonaim, barátaim akiket mexopat a te Szeretett Vezéred és K.rmánya...
  .....

  Vagy mindjárt kitalálod hogy csak az szólhasson hozzá akinek szegedi a rendszáma..... <moderálva..>”
 • 122. Queenmargareth 2012. január 20. 13:22
  „Nos, ez is adó most én röhögök, mert kicsit már olyan, mint a dohányzásellenesség. Le az autókkal ami szennyezi környezetünket!!!Legyen drágább a rendszámtábla, mint az autó, majd rájönnek, hogy létszükség-e vagy sem:))))”
 • 121. kontrapista 2012. január 20. 12:41
  „111.X_Y
  Ha nem itt élsz és nem érint az új törvény, akkor mi értelme a "bele..... " ? <moderálva..>”
 • 120. Mignon 2012. január 20. 12:40
  „Ha bevezetik Magyarorszagon a helysegre utalo rendszamtablat es a "kivansag-tablat", akkor
  Szeged mondjuk "SZG" lesz.
  Kivansagra, peldaul a Delmagyar cegautoinak rendszamtablai igy fognak kinezni:

  SZG-DM 001
  (ez az online föszerkesztö szolgalati kocsi rendszama)
  SZG-DM 002
  (a helyettesenek cegautoja)
  SZD-DM 007
  (ez egy oknyomozo ujsagiro rendelkezesere allo auto)
  stb.

  :)”
 • 119. racionalitás? 2012. január 20. 12:38
  „látom itt is kimaradtam...érdemes megnézni akkor is szlovák portálok hírdetéseit...bérlésnél hunniai árak majd fele....ennyi!...”
 • 118. THK 2012. január 20. 12:31
  „108,
  ha annak idején az EU jelzés (vagy még korábban, az elfogyó ZZ-99-99 végén) miatt esedékes rendszámcserekor azt mondják, legyen benne területi jelzés, semmi kifogásom ellene: ártani nálunk semmiképp nem árt
  (noha szlovákiai ismerős tudna mesélni arról, mennyire szeretik a dunaszerdahelyi rendszámú, azaz magyarra utaló autóját szlovák környéken... de nálunk ilyesmivel nincs gond)

  De most, sosem látott nehéz helyzetben ilyen béna ürüggyel fölvezetni egy újabb lenyúlást, az már kicsapja a biztosítékot!”
 • 117. Cinea 2012. január 20. 12:26
  „102., 107 . hsz.
  Kedveseim!
  Aki nekünk balesetet okozott, szabálytalanúl előzött kanyarban (totálkárosra törtük, zúztuk magunkat, h elkerüljünk a frontális ütközést) elhajtott, számtalan szemtanú volt, de ott helyben még abban sem tudtak megegyezni, h milyen tipusú és színű! volt az autó. Fehértől sötétkékig mindenmilyet láttak, meg talán valamilyen opel volt, de rendszámot! Ugyanmár! Pillanatok alatt játszódik le egy ilyen esemény, általában képtelenség rendszámot megjegyezni. Arról nem is beszélve, h a rendőrség 3 hét múlva tette bele az újságba, h szemtanút keresnek, hibás időpont megjelöléssel. Kérdésemre azt válaszolták, teljesen mindegy, úgysem fog jelentkezni senki.”
 • 116. THK 2012. január 20. 12:24
  „109,
  nem, az olaszok sem tették vissza: a franciához hasonlóan az is csak egy apró, opcionális jelzés a kék sávban, amit ugyan a többség használ - de annyira kicsi, h egy gyorsan elhaladó autón nem veszed észre.”
 • 115. airwaves 2012. január 20. 12:20
  „Csak halkan jegyzem meg, hogy hamarosan jön az útdíj, amit mindenkinek fizetni kell, ha ráhajt egy útra.
  Autópálya díj nem lesz, viszont ezt mindenki perkálhatja. Évente kb. 20 ezerről hallani...”
 • 114. Mignon 2012. január 20. 12:17
  „Hogy a rendszamtabla a tulajdonos (legyen az maganszemely, egy ceg vagy egy intezmeny)
  bejelentett pontos allando lakhelyere illetve szekhelyere utal,

  azt jonak es logikusnak talalom.

  De azt az indoklast, hogy ezzel a renszamtablakkal elösegitjük a büncselekmenyek
  megelözeset, visszaszoritasat vagy gyorsabb felderiteset,

  nem tudom elfogadni...!

  (Hiszen, eddig is-, akar milyen rendszerü volt a tabla:
  betük,szamok, 1 betü vagy 3 betü, 4 szam vagy 3 szam,-

  ha ismert volt a rendszamtabla, akkor is ugyan annyi idöbe került a tulajdonos megtalalasa...)”
 • 113. X_Y 2012. január 20. 12:11
  „107. Csecs

  Feltéve hogy mindenki a rendszám szerinti lakhelyen hagy cserben...
  Mert egy cserbenhagyásnál vagy van rendszám - és akkor tök mindegy hol lakik, a rendszám, egyedi azonosító.
  Vagy nincs rendszám, akkor meg tök mindegy milyen rendszám nincs...

  De te ezt az egybites droid agyaddal úgysem érted..kár is erőltetni.
  Legyen neked igazad - fizessél az új rendszámért :)”
132 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejeződött a bizonyítás a Hunvald-ügyben

A perbeszédek várhatóan jövő kedden a vádbeszéddel kezdődnek el, s februárban hirdethetnek elsőfokú… Tovább olvasom