Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Leépítés! 367 embert küldenek el a közmédiától

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hétfőn 367 munkavállaló csoportos leépítését jelentette be az állami foglalkoztatási hivataloknak - közölte Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője kedden.
Az MTVA "folytatja a közmédia megújítását. Ennek részeként, az átláthatóbb, hatékonyabb emberi erőforrás gazdálkodás kialakításának érdekében a tegnapi napon 367 fő csoportos leépítését jelentettük be az állami foglalkoztatási hivataloknak. Ebből a 367 főből 49-en korábban már bejelentették, hogy távozni kívánnak, jelentős részük nyugdíjba vonul" - írta a szóvivő.

Kiemelte, az MTVA a munka törvénykönyvét és más jogszabályokat a legteljesebb mértékben betartva járt és jár el a csoportos létszámleépítés kapcsán.

A csoportos létszámleépítés kapcsán a munka törvénykönyve speciális szabályokat ír elő a konzultációs partner személyét illetően, úgy rendelkezik, hogy a konzultációs partner az üzemi tanács. "A szakszervezetekkel - a törvény értelmében - nem kell konzultálnunk a leépítés kapcsán, hiszen van a közmédiának megválasztott központi üzemi tanácsa, akikkel nemhogy konzultáltunk, hanem megállapodást kötöttünk" - áll a közleményben.

Cserháti Ágnes azt írta, a szakszervezetek az elmúlt hónapokban négy alkalommal nyújtottak be kifogást az MTVA különböző intézkedései ellen, eddig a bíróság minden alkalommal elutasította ezeket. A mostani szakszervezeti kifogás benyújtásának semmilyen jogalapja nincsen, ahhoz ugyanis az kellene, hogy valamilyen jogellenes intézkedést tegyen a munkáltató vagy mulasztást kövessen el, ilyen pedig nem történt - tette hozzá.

A csoportos létszámleépítés kapcsán a központi üzemi tanáccsal kötött megállapodás keretében - többek között - 33 millió forintos segélyalapot hoznak létre. A legalacsonyabb keresetűeknek, a három vagy több gyermeket nevelőknek egy havi pluszjuttatást, valamint az elbocsátottaknak munkaerőpiaci, jogi és pszichológiai tanácsadást biztosítanak - olvasható a közleményben.

Cserháti Ágnes kitért arra is: a közmédia csatornáinak kínálata október elején megújult. A múlt héten az m1 csatorna átlagos közönségaránya tíz százalék fölé emelkedett. "Kiválóan szerepel a nézettségi versenyben - miközben igazi közszolgálati értékeket képvisel - az m1-en a Maradj talpon!, a Magyarország, szeretlek!, a Gasztroangyal, az m2-n a Csudaszombat, és a Duna csatorna szórakoztató műsorai is jól teljesítenek" - írta.

A közlemény szerint továbbra is az m1 Híradója a közmédia legnézettebb műsora, nézettségét az elmúlt hetekben tovább növelte. Változatlanul piacvezető rádiócsatorna a Kossuth, megtartotta, sőt, némileg növelte hallgatottságát a Petőfi és a Bartók. A közmédia online felületei összességükben - élükön a hirado.hu hírportállal - az elmúlt héten először elérték a napi egymilliós letöltést - olvasható.

"Mindez azt bizonyítja, hogy a megújuló közmédia alacsonyabb létszámmal, hatékonyabb gazdálkodással, a csatornák együttműködésével megkezdte visszafoglalni az őt megillető helyét a hazai médiapiacon" - zárul a közlemény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romlik a levegő minősége országszerte!

Az időjárás-előrejelzés szerint az elkövetkező napokban nem várható javulás. Tovább olvasom