Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Lefoglalták az írott cd-kről zenélő dj összes lemezét

A lemezlovas valamennyi cd-jét és a laptopját is lefoglalták egy Borsod megyei, sajószentpéteri szórakozóhelyen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a Magyar Hanglemezgyártók Szövetségének (Mahasz) munkatársaival tartott közös ellenőrzésen.
Varga Zoltán közölte: a NAV pénzügyőrei a napokban a kora esti órákban érkeztek meg a szórakozóhelyre a Mahasz munkatársaival. Addigra már sokan gyűltek össze a hétköznapokon vendéglátóhelyként működő diszkóban.

A rutinellenőrzésen kiderült: a dj kizárólag hamis cd-kről szolgáltatja a zenét, jogellenesen, ugyanis jogdíjat egyik zeneszám után sem fizet.

A pénzügyőrök a megtalált 81 cd-t és a férfi laptopját is lefoglalták. Szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt indult eljárás ellene.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. sbert 2011. január 22. 09:13
  „sziasztok ! Néhány szösszenet visszafelé : (bennfentes)
  érdekes a téma és a meglátások is. számlaadás kötelező lenne, igen. de amíg nincs bevétele egy vállalkozásnak, nincs bevétele, addig nem is nagyon tud fizetni. a kedves "kollegák?" zöme pedig miért is adjon számlát? pénz a zsebbe. és annak jut "melo" aki minél olcsóbban vállalja be az adott rendezvényt. ez egy érdekes dolog csupán: nem kell vállalkozást hozni erre a tevékenységre, elég egy adószám és egy számlatömb....
  az artisjusról a lényeget Wagnerúr leirta.
  az állitólagos magyar lemezlovasszövetség: Jeszenszky Zsolt és az ö rablóbandája? hehe! csak annyit: lesd meg KI IS AZ Ő APUKÁJA? nahh ha kölök lop, volt kitől tanuljon! az ő szövetségét azért nem vizsgálja a szerv, mert egy kutya nem harap a saját farkába.
  bozoky vs. splat: minek a szövetség? mit kapsz tőle? és mennyit is fizetsz érte? hehe az összeg így is úgyis irreális, nem úgy mint tőlünk kissé nyugatabbra. ott a lemezlovas HIVATÁSA, a friss zenék bemutatása és bevitele a NÉP tudatába. ezzel szemben itthon egy magamutogató, silány szakmává vált Sterby Karcsi befuttatása óta.... és fizessél is nekik, hogy ŐK jól éljenek.
  W666W: a lényege azoknak, akik nem tudnak vinylről játszani, te fogalmaztad meg:
  "DE például a MAI NAPIG NINCS REÁLIS ALTERNATIVA a TILTÁSON KÍVÜL pl a zeneltöltésre csak sírbak minta <moderálva> az elmaradt haszon miatt de egy reális FIZETÖS OLCSÓ ZENELETÖLTÖ AKTERNATÍVA SEHOL !!!!!"
  Áldás!”
 • 31. 3évesférfi 2011. január 21. 18:52
  „25. Ajoanyad: Hagyjuk már ezt a dumát a cigányokkal, ezt aztán mindig be lehet vetni.”
 • 30. Miracala 2011. január 21. 18:03
  „29. Jól tudod, igazad van, elvileg a szolgáltatást nyújtó embernek kell adnia számlát... A végén már belebonyolódtam...”
 • 29. Takavaka 2011. január 21. 17:41
  „Miracala !
  "Az hogy jövedelme van (jó ha egy este jó ha kap 5-10 ropit), arról sem kap számlát, azt hogyan és legfőképp miért ossza vissza az eddigekben felsorolt artisjus-nak, nem értem"

  Aki szolgáltatást nyújt és pénzt kap érte, annak kell számlát adnia. Rosszul tudom?”
 • 28. Omerta 2011. január 21. 16:58
  „Ez tényleg egy hatalmas fogás!! Megint bebizonyosodik, hogy ez a legnagyobb probléma ebben az országban. Vajon mikor mennek majd ki a házibulikba ellenőrizni hogy jogtiszta cdk-ről szól e a zene. Egyébként kíváncsi lennék hogy a DJ-k hány százaléka használ eredeti jogtiszta felvételeket, mert voltam már egy pár DJ pult mögött és igen ritka. Hangsúlyozom ez csak az én véleményem!!!!”
 • 27. Wagnerúr 2011. január 21. 16:55
  „Az artisjus nem hatóság, az artisjus adómentesen évente 6-8 milliárd forintból gazdálkodik, minden kontroll és anélkül, hogy egy vasat is befizetne az államháztartásba. Így jogos a kérdés, hogy a pénzügyőröknek hol kellene kezdeniük a vizsgálódást? Van olyan az országban aki elhiszi, hogy ez szabályos? A Magyar törvények szerint a letöltés legális, saját használatra. Az adathordozók vásárlása során a vásárló már előre kifizeti a jogdíjat, akkor miért is fizetne még egyszer?”
 • 26. deszkás 2011. január 21. 16:51
  „Ruzsa Magdi CDjét 4750ft ért láttam és kiakadtam.Úgy tűnik W666Wnek igaza van.”
 • 25. Ajoanyad 2011. január 21. 16:38
  „csak tudnam, hogy miert nem a ciganyokat <moderálva>, hogy honnan vannak az aranyak meg a love meg a BMW Mercedes? mert ez aztan a komoly buncselekmeny, zenet jatszani masolt cd-rol. hu! ez minimum eletfogyt! ki az a hulye aki megveszi az 5000 forintos eredeti cd-t? masra nincs energia? csak a kispolgart <moderálva> mi? szegyeljetek magatokat NAV!”
 • 24. W666W 2011. január 21. 16:36
  „A DJ szövetség elnoke Jeszenszky Zsolt aki volt már akasztott ember is..Mindegy csak dolgozni ne kelljen ugyanúgy ahogy az ARTISJUS teljes kompániája....Én elhiszem hogy és meg is értem, hogy ragaszkodjunk a jogtiszta dolgokhoz DE könyörgöm azért nem kell tulzásokba esni..EZT nem a mostani esetre értem ugyanis aki hülye haljon meg de ma már Magyarországon ott tartunk a jogvédelem nevezetü baromkodásban hogy lassan MINDENRE FIZETÜNK..Csak pár példa..
  CD/ DVD/ BLU-RAY/ NYOMTATÓK / FÉNYKÉPEZÖGÉPEK/ MP3 LEJÁTSZÓK/ MP4 LEJÁTSZÜK / PENDRIVE/ MOBILTELEFONOK MEMÓRIAKÁRTYÁI / A legujabb a zenelejátszós saját memóriás Mobiltelefonok
  Természetesen ne torrentezzen senki csak és LEGÁLISAN Töltsön le de természetesen MÁSOLÁSVÉDETT zenét amit csak ott hallgathatsz amire letöltötted mert nehogy már átrakd egy másik lejátszóra ha már egyszer perkáltál érte.....
  Gyakorlatilag a sok sok jogdíjért cserébe mit is kap a Paraszt ha betartja a szabályokat ?????

  IRREÁLISAN MAGAS ÁRÚ ZENEI CD-t DVD-t az üres CD-k is borzalmasan drágák csak elég megnézni egy online bolt kinálatát vagy elmenni egy boltba....

  DE például a MAI NAPIG NINCS REÁLIS ALTERNATIVA a TILTÁSON KÍVÜL pl a zeneltöltésre csak sírbak minta <moderálva> az elmaradt haszon miatt de egy reális FIZETÖS OLCSÓ ZENELETÖLTÖ AKTERNATÍVA SEHOL !!!!!”
 • 23. flightmode 2011. január 21. 16:15
  „Képmutató pénzszedők... ilyen egyszerű az egész történet. Nem vagyok annyira hülye, hogy megegyem, hogy ezt az előadókért csinálják.

  Küldöm mindenkinek, aki érti, hogy miért kapcsolódik ez ide: http://www.youtube.com/watch?v=CVo172c7wX0

  Lehetne ezt egyébként értelmesen is csinálni... de ez nem az az ország.”
 • 22. bozoky 2011. január 21. 16:00
  „@Miracala: sajnos 2006ban a 43/1998. (VI.24.) IKIM rendeletet hatályon kívül helyezte az akkori gazdasági miniszter... így jelenleg sajnos semmilyen képesítés nem szükséges ahhoz, h valaki a ´DJ´ előjelet kiírja

  @Splat: a lemezlovasszövetség tagjainak 70e”
 • 21. Miracala 2011. január 21. 15:12
  „bozoky, úgy tudom a dj.-éshez is kell OKJ vagy hasonló vizsga, legalábbis egy papír arról hogy elvégezted, különben -elvileg- nem űzheted a lemezlovas szakmát. Az más kérdés hogy ezek a képesítések mennyit érnek, mennyire hasznosak, vagy csak arra vannak hogy egy ellenőrzéskor lebegetesd a papírt hogy van, a képző szerv pedig beszedje a pénzt.”
 • 20. splat 2011. január 21. 14:59
  „18.
  "...A´ megizeti az éves jogdíjjat ami bruttó 70ezer..."

  Nem több ez már mint br. 70e? Nekem valami 115e (kb. 90+ÁFA) rémlik. Rosszul tudom?”
 • 19. klj_54 2011. január 21. 13:52
  „Magyar mentalitás már megint!
  Ha a jogkövetés lenne az alapvető magatartás, akkor nem mentegetné senki a lopott árun igen jól kereső lemezlovast!
  Németben egy cégnél álltam rakodásra várva és kiszúrták, hogy laptopon molyolok.
  Elkérték és megnézték, hogy a Windows jogtiszta-e? Mivel az volt, nem volt gondom.
  Start menü, futtatás:
  oobe/msobobe /a
  Legális mert úgy vettem, hogy a telepítő CD-vel adta az Euronics a laptopot.
  Amellett nekem win alatt csak a céges dolgaim vannak, az összes többit linuxon intézem:)”
 • 18. bozoky 2011. január 21. 13:47
  „Ennyi cuki hülyeséget a témával kapcsolatban régen olvastam!
  Tárgyi tévedés és pontatlanságok elkerülése végett: bár ha műkörmös akarsz lenni ahhoz kell az OKJs vizsga, de ha DJ, akkor nem kell semmilyen képesítés momentán sajnos. Viszont a lemezlovasnak is be kell tartani a törvényeket!!!!!!!!! Nem ártana tudni azt sem, hogy amennyiben másolt felvételeket nyilvános mutat be valaki, azt csak a jogtulajdonos engedélyével teheti - még zártkörű rendezvény esetén is-, az engedélyt a közös jogkezelő szerven keresztül /Mahasz/ tudja valaki megszerezni, jogdíj megfizetése ellenében, 3 különböző módon akár.....´A´ megizeti az éves jogdíjjat ami bruttó 70ezer /havi bontásban 5833ft, és jó lenne belátni, hogy aki ennyit nem tud kitermelni ebből, az ne csinálja!/ és szabadon dolgozhat másolt felvételekkel. ´B´ darabonként jogosíttatja a lemezeit 1500 vagy 2250 Ft-ért, vagy ´C´ lehetőségként alkalmi engedélyt kér... Amennyiben valaki legális odlalon vásárolja a zenéket, Beatport etc. annak nem kell további jogdíjjat fizetni, a Mahasznál téritvénymentesen lematricázzák neki az ilyen tartalmú hanghordozókat, ha kéri! Nem menti fel a tövény alól dj-t - aki ´Vendéglátóhelykéntműködődiszkóban´ azaz kocsmában dolgozott -, hogy nem ismerte a pontos jogi szabályozásoka, hameg tudta még nagyobb a baj! Pont az ilyentudtadenemérdekelte dolog miatt halt meg múlt szombaton 3lány!!!!!!!! Ehhez a másolta, hogy ne karcolódjon dologhoz kapcsolódóan pedig megjegyezném: mindannyian tudjuk fiatalok: LETÖLTÖTTE!”
 • 17. KamuNeni 2011. január 21. 13:45
  „Nem is kellene fizetnie egy fillert se egyik "hamis" zeneszam utan se mert ugye MO-n a rablok mar eleve jogdijat kovetelnek minden eladott ures CD es Memoria kartya, Vincseeszter utan. Tehat jogellenes volt a lefoglalas.

  vagy a rablok maskepp gondoljak???”
 • 16. shambala 2011. január 21. 13:17
  „Sziasztok !

  Én csak a kommenteket olvasni szoktam, nem szoktam hozzászolni, pedig néha tudnék......... de most megteszem:

  Mennyi primitív tudatlan és naplopó ember ír ide hozzászolásokat, (ez a magánvéleményem), tisztelet a sok kivételnek. A fent említett primitív tudatlan ember szerint nem kellene az ellenörző hatoságoknak senkit sem ellenőrizniük, magától is műküdne ez az ország ???????? Mindenki csinálhatna amit akar lopna csalna hazudna, ez lenne a megoldás ?????? Ha nem lenne adó jogdíj meg bírságok akkor miből kapná a sok ingyenélő a SEGÍJT ????

  Röviden csak ennyi”
 • 15. rókus1 2011. január 21. 13:00
  „Hurrá! éljen a sztálinista módszer!
  fix, hogy felnyomták! remélem a" Nemzeti Felnyomást Felvevő Nemzeti Hívatal" a felnyomót is ellenőrzi...”
 • 14. qrumpli 2011. január 21. 12:36
  „Példás büntetés.Ha 30 forint egy cd mekkora kár is érte?”
 • 13. Miracala 2011. január 21. 11:51
  „Egy kicsit sarkított ez a dolog szerintem. A tag is ha Dj-zni akar: Az általa játszani kívánt zenét leölti legállisan a Beatport vagy a Junodownload oldaláról pár euro-ért, ez esetben lemezenként néhány cent visszakerül a szerző ill. a kiadó részére. Aztán a tag vesz a boltban néhány Artisjus matricával ellátott lemezt, ezzel segítve a rendkívül nehéz anyagi helyzetben lévő cégen. Felmásolja a laptopjára, amiről tudomásom szerint csak akkor játszhat ha van rajta az évi kb 150 ezer ft-ért megvett matrica szintén az Artisjus-tól. Aztán ha dj-zni akar akkor le kell tennie szintén busás összegért egy "szakvizsgát", ami tök röhej, mert a legtöbb kocsmában játszó "lemezlovas" csak egymás után játsza le a zenéket, mint annak idején a sulidiszkóban. Az hogy jövedelme van (jó ha egy este jó ha kap 5-10 ropit), arról sem kap számlát, azt hogyan és legfőképp miért ossza vissza az eddigekben felsorolt artisjus-nak, nem értem.
  Ennek a sóher cégnek nevezhető valaminek az a jó, ha nekik minnél több pénz folyik be, azt ők nem osztják vissza a hazai zeneipar "művészeinek" legfeljebb csak kis százalékát.
  Nem is beszélve arról hogy a dj. ha egy kicsit is "igényes" zenét akar játszani akkor eleve halálra van itélve a dolog érdeklődő közönség hiányában. Nálunk csak a "Dávid Guetta" meg "Tijesztó" a menő, az emberek csak azt akarják hallani, ezért is oktat a hanglemezszövetség dj. tanfolyama olyan felületesen...”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izraeli és jeruzsálemi látogatásra hívták meg Semjén Zsoltot

Budapest - Hivatalos látogatásra hívta meg az év első felében Izraelbe és Jeruzsálembe Semjén Zsolt… Tovább olvasom