Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Legényfogás egy tányér levessel

Egyesek szerint, ha a kiszemelt legény megeszik egy tányér legényfogót, tényleg ott marad a lánynál.

Tavasz, napsütés, szerelem. Ki ne szeretné mindezt tartóssá tenni? Egyesek szerint, ha a kiszemelt legény megeszik egy tányér legényfogót, tényleg ott marad a lánynál. Ha másért nem, hát azért, hogy kérjen még egy tányérral.
 

Egy győri háziasszony, Takács Vera konyhájában járunk. Tradicionális legényfogó levest fogunk készíteni, melynek receptjét a fiatalos, temperamentumus háziasszony még diáklány korában tanulta el egy utcabeli idős hölgytől. Azóta gyakran készített ilyen levest, nem csak legényfogás céljából. Különleges ízvilágát mindenki kedveli családjában.
Az előkészületek már megkezdődtek a leves elkészítéséhez, s míg ázik a bab, van időnk egy kicsit eldiskurálni az élet dolgairól, például a szerelemről.

– Ha valaki süteménnyel kínálja a férfit, azt sugallja: az élet ilyen édes drágám, harapj bele, had ámítsalak még egy kicsit. De egy karakteres, felejthetetlen ízű levessel minden érzéket megbizsergethetünk. – vélekedik Takács Vera – A magyarok többsége egyébként is nagy leves kedvelő, nincs olyan magyar film, amiben ne lenne leves-jelenet, nincs olyan férfi, aki ne az anyja levesét tartaná a világ legjobb étkének. Ezzel a különlegességgel bármelyik anyóst kiüthetjük a nyeregből.
De vissza a konyhába, hisz a bab már ázott eleget a hideg vízben, pontosan egy éjszakányit. Egy fazék vizet sóval és citrommal felforrósítunk, majd az elnegyedelt kelkáposztát átforraljuk benne.

Hozzávalók:

30 dkg száraz fehérbab, egy citrom fele, só, fél fej kelkáposzta, 5 közepes sárgarépa, 4 közepes burgonya, 2-3 vöröshagyma, 2 póréhagyma, 8 gerezd fokhagyma, 4 csirkecomb vagy kisebb kacsacomb, 20 dkg nyers füstölt sonka, 1-2 ág kakukkfű, 1 babérlevél, fél csokor petrezselyem, néhány szem fekete bors
Elkészítése:
A babot egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. A kelkáposztát elnegyedelve, enyhén sós, citromos forró vízben átforraljuk, sárgarépát és a burgonyát egészben tesszük a levesbe, a vörös- és a póréhagymát három darabra vágjuk, majd a zöldségeket a leszűrt babbal és a kacsacombokkal együtt egy lábosba rakjuk. A sonkát ráfektetjük, és körülbelül 2,5 liter vízzel felengedjük. A kakukkfüvet a babérral és a petrezselyemmel összekötözzük, a levesbe dobjuk. Egy csapott evőkanálnyi sóval ízesítjük, borsot szórunk bele és fölforraljuk. Ezután kis lángon, félig lefedve körülbelül egy órán át főzzük.

Körülbelül fél perc múlva le is szűrhetjük. Míg ázott a bab, az összes zöldséget megtisztítottuk. A sárgarépát és a burgonyát egészben hagytuk, a vöröshagymát és a póréhagymát 2-3 darabra vágtuk. A kacsacombokkal is van egy kis dolgunk, ha nem akarjuk megfájdítani a gyomrát szívünk választottjának, a combokat a bőrös oldalán pár percig süssük, hogy a leves ne legyen tőle túl zsíros.

Elő a varázs lábossal, beleszórjuk a leszűrt babot, és a zöldségeket, majd a kacsacombokat is belehelyezzük. A sonkát a halom tetejére fektetjük és felengedjük körülbelül 2,5 liter vízzel.
Most jön a szerelem fűszercsokra: a kakukkfűből, a babérból és a petrezselyemből piciny csokrot készítünk és a készülő levesbe dobjuk.
– Ezt a a franciák bouquet garni-nak hívják, gyakran és szívesen használnak ilyen fűszercsokrokat. – avat a fiatalos háziasszony konyhai titkaiba – Én egyszer egy szomszédasszonyomtól láttam, azóta minden leveshez így adom a friss fűszernövényeket.

Miután minden a fazékba került, egy csapott evőkanálnyi sót hintünk még bele, s a borsot sem felejtjük ki. Jöhet a nagy láng, izzítani kell a szerelmet, míg fel nem forr. Ezután kis lángon főzzük tovább, félig lefedve, (hogy azt higgye a legény bármikor szabadon távozhat) körülbelül egy órán keresztül főzzük. Ezalatt az idő alatt minden megpuhul.

Jöhet a tálalás és a kiszemelt férfi. A legényfogó leves akár egytálételnek is beillik, friss barna kenyeret is szervírozhatunk hozzá, de ami igazán kiemeli karakteres ízeit, (ráadásul segít oldani a gátlásokat) az egy jófajta pohár száraz vörösbor.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viharlámpa

Tovább olvasom