Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Legyen megtagadható az állampolgársági kérelmek egyes adatainak kiadása

A fideszes Potápi Árpád azt kezdeményezi, hogy - nemzetbiztonsági érdekből vagy a külügyi kapcsolatok védelme érdekében - az állampolgársági kérelmet beadók állampolgárság szerinti megoszlására és a benyújtás földrajzi helyére vonatkozó adat megismerése iránti igény teljesítése legyen megtagadható.
A nemzeti összetartozás bizottság elnöke a magyar állampolgárságról szóló törvényt módosítaná így.

A képviselő a parlamentnek benyújtott indítványa indoklásban azt írja, a magyar állam a magyar állampolgárok és a magukat magyar nemzetiségűnek valló személyek biztonsága, valamint Magyarország és a szomszédos országok közötti diplomáciai kapcsolatok védelme érdekében megvédi azokat az állampolgársági kérelmekkel összefüggő adatokat, melyek megismerése nemzetbiztonsági érdeket, illetve külügyi kapcsolatokat sértene vagy veszélyeztetne.

Potápi Árpád emlékeztet arra, hogy a 2011. január 1-jén hatályba lépett, egyszerűsített honosításra vonatkozó rendelkezések értelmében több százezer külhoni magyar nyújtott be honosítási kérelmet és tett esküt.

A képviselő az MTI érdeklődésére elmondta: nem szeretnék, ha pontos adatok kerülnének nyilvánosságra arról, hogy melyik régióban hány kérelem érkezett, és hányan tettek állampolgársági esküt, hiszen akár visszaazonosítható lenne, ki kapott magyar állampolgárságot.

Nem minden utódállam áll ehhez a kérdéshez pozitívan - mutatott rá. Kifejtette: Szerbia és Románia természetesnek veszi, és saját nemzettársainak szintén biztosítja ezeket a jogokat; a magyar törvény is alapvetően a román jogszabályt követte. Ugyanakkor Ukrajna és Szlovákia esetében más a helyzet - folytatta, jelezve: látható volt, hogy azokat, akik nyíltan vállalják a magyar állampolgárságot például Szlovákiában, bizonyos atrocitások érték, érik.

Olvasóink írták

  • 1. SP 2013. március 13. 12:40
    „""...az állampolgársági kérelmet beadók (ra)..... vonatkozó adat megismerése iránti igény teljesítése legyen megtagadható....."

    Más etnikumot sem
    szabad megszámolni, nevén nevezni még a parlamentben sem.

    Mi sem természetesebb mint ez az igény.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyszerárcsökkenést hozott a legutóbbi vaklicit

Több mint hétszáz gyógyszer ára csökken áprilistól átlagosan 14,2 százalékkal . Tovább olvasom